Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 10. 2013,
13.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Tina Maze Luka Špik Jaka Blažič Marko Šuler

Sreda, 30. 10. 2013, 13.47

8 let, 1 mesec

Kdo so športniki, ki so se iskali in se našli drugje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Včasih je treba prehoditi več poti, da najdeš tisto pravo. Tako pri izbiri smeri študija, športa, poklica in podobno. Kdo so športniki, ki so trenirali nekaj in se našli v nečem drugem, tretjem?

Eden bolj zanimivih primerov je prav gotovo primer Zasavčana Primoža Rogliča, ki se je iz dobrega skakalca – na Wikipedii še vedno najdemo podatek, da gre za slovenskega smučarskega skakalca - dobesedno čez noč preobrazil v izvrstnega kolesarja. "Vse skupaj se je zgodilo povsem spontano," je 24-letni Roglič pojasnil v pogovoru za Sportal, nekako pa datumsko v času okrevanja po dramatičnem padcu na planiški velikanki leta 2007. Glavni preskok se je zgodil po srečanju z Milanom Erženom, menedžerjem novomeške kolesarske ekipe Adrie Mobil, kjer so Rogliču po lanski zmagi na kraljevskem Jurišu na Vršič – zmagal je z rekordnim časom 33:02 – na široko odprli svoja vrata. In zakaj je nad smučarskimi skoki prevladalo prav kolesarstvo? "Pri kolesarstvu se mi vse skupaj zdi bolj zanimivo. Več dejavnikov je, ki se morajo poklopiti, medtem ko je pri skokih vse na plečih posameznika. Kar zadeva pritisk, pa je enako, tako pri skokih kot tudi kolesarstvu si odgovoren za svoje poteze," je prepričan mladi kolesar, ki je s smučarskimi skoki v smislu vrhunskega športa opravil za vedno, bi pa kljub hudemu padcu, ki je vsaj v glavi zagotovo pustil posledice, z veseljem še kdaj skočil s smučmi. Roglič, ki si prizadeva za dvig rezultatske krivulje v kolesarstvu, tudi prihodnje leto ostaja kolesar novomeškega kluba Adria Mobil.

Špik je treniral odbojko, Blažič hokej, Šuler je smučal

Pobrskali smo tudi po biografskih skrinjah nekaterih slovenskih športnikov in med drugim ugotovili, da sta veslač Luka Špik in smučarka Tina Maze v osnovnošolskih letih trenirala odbojko, da se je košarkar Goran Jurak posvečal plavanju, da je košarkarja Jako Blažiča, kolesarja Gregorja Boleta in veslača na mirnih vodah Roka Rozmana nekoč združevala ljubezen do hokeja, da sta košarkarja Dino in Edo Murič nekoč trenirala nogomet in da je Rok Predanič, preden se je zapisal atletiki, treniral smučanje in nogomet. Jernej Koblar in Marko Šuler sta − če se nekoliko pošalimo – medsebojno zamenjala disciplini, saj je zdaj že smučarski upokojenec Koblar v mladosti raje brcal okroglo usnje, nogometaš Šuler pa dirjal po snežnih strminah.

Nik Tominc: Iz rokometa v nogomet in nazaj ...

Seveda pa obstajajo tudi primeri, ko so se športniki prek poskusov v drugih športnih disciplinah vrnili nazaj k svoji prvi športni ljubezni. Eden takih je denimo 22-letni levoroki rokometaš Nik Tominec, sin nekdanjega slovenskega selektorja in trenerja Cimosa Matjaža Tominca, ki si je svojo športno pot začel utirati v rokometu, vmes za kratek čas – najprej zgolj za ohranjanje rokometne forme, nato pa povsem zares – preklopil na nogomet in se potem znova vrnil k svoji prvi ljubezni, rokometu. Prve pač ne pozabiš nikoli.

Ne spreglejte