Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
16.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

maraton 2016 Maraton treh src Mali kraški maraton Istrski maraton rekreacija Borut Pahor

Petek, 27. 5. 2016, 16.28

6 let, 6 mesecev

Kdo so možje, ki so predsedniku tik za petami (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Borut Pahor rekreacija

Predsednik države Borut Pahor je redni gost največjih slovenskih tekaških prireditev. Skoraj vedno teče na polmaratonski razdalji. In čeprav se v množici izgubi, so mu tik za petami vedno možje, ki ga ne spustijo izpred oči. Kdo so "tekači", ki bdijo nad vsakim njegovim korakom?

Predsednik Slovenije Borut Pahor ni samo častni pokrovitelj športnih dogodkov – častno pokroviteljstvo nad humanitarnim tekom Wings For Life World Run je prevzel kot prvi predsednik na svetu –, ampak se jih tudi aktivno udeležuje.

 

Udeležil se je tudi globalnega teka s humanitarno noto Wings For Life World Run. Pahor je tudi njegov častni pokrovitelj. | Foto: Udeležil se je tudi globalnega teka s humanitarno noto Wings For Life World Run. Pahor je tudi njegov častni pokrovitelj.

53-letni Primorec se je letos udeležil večine največjih tekaških prireditev v Sloveniji. Tekel je na Kraškem maratonu, ki predstavlja odprtje tekaške sezone, sodeloval je na Istrskem maratonu, dobrodelnem globalnem teku Wings for Life World Run ter na polmaratonu v Radencih, kjer je svoj čas (1 ura, 52 minut in 36 sekund) označil za sramoto, po vsej verjetnosti pa ga lahko pričakujemo tudi na Ljubljanskem maratonu.

Policisti varnostniki morajo biti fit

Kdo pa so možje, ki ga spremljajo na tekaških prireditvah? Običajno se obrazi ponavljajo, na ministrstvu za notranje zadeve pa so bili v zvezi z razkritjem njihove identitete dokaj skopi.

Po malem kraškem maratonu, Istrskem maratonu in teku Wings For Life World Run je predsednik tekel tudi na maratonu treh src. Čas je ocenil kot sramoten. 21 kilometrov je pretekel v uri in 52 minutah. | Foto: Po malem kraškem maratonu, Istrskem maratonu in teku Wings For Life World Run je predsednik tekel tudi na maratonu treh src. Čas je ocenil kot sramoten. 21 kilometrov je pretekel v uri in 52 minutah.

Povedali so le, da predsednika na tekaških prireditvah spremljajo policisti varnostniki, ki morajo poleg splošnih pogojev za zasedbo delovnega mesta policist izpolnjevati še nekatera dodatna znanja in usposobljenosti v skladu s specialističnimi znanji.

Med te spada tudi psihofizična pripravljenost, ki jim omogoča spremljanje predsednika na tekaških prireditvah.

Med rekreacijo in tekmami ni razlik

Za rekreacijo si je vzel čas tudi pred govorom v Združenih narodih. | Foto: Za rekreacijo si je vzel čas tudi pred govorom v Združenih narodih. Predsednik je varovan ves čas, kar pomeni, da so varnostniki prisotni pri vseh njegovih aktivnostih, ne glede na to, ali je aktivnost rekreativnega, denimo da gre za trening na fitnesu, ali tekmovalnega značaja.

Enako velja tudi za rekreacijo v tujini. Se še spomnite fotografije, ki so je leta 2013 Pahorjevi sodelavci objavili na Facebooku, in ki prikazuje predsednikovo rekreiranje v družbi varnostnika, sodelavca protokola in kolega Matjaža Nemca na ulicah New Yorka?

Zraven so zapisali: Večerni tek #ekipaPahor pred današnjim govorom na splošni razpravi 68. zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku.

Še brez incidentov

Za zdaj na športnih prireditvah, kjer so bili prisotni predsednik in varnostno spremstvo, ni prišlo do incidenta ali nepredvidenega dogodka, ki bi imel vpliv na varnost predsednika, so predsednikovi sodelavci zapisali v odgovoru.

"Predsednikovo srce bije za domovino, lahko bi malo bolj tudi za njega." S temi besedami so v predsednikovem uradu na Facebooku pospremili Pahorjev nastop v Radencih. | Foto: "Predsednikovo srce bije za domovino, lahko bi malo bolj tudi za njega." S temi besedami so v predsednikovem uradu na Facebooku pospremili Pahorjev nastop v Radencih.

Triatlon in kolesarstvo nista odpisana

Pahor se večinoma udeležuje tekaških prireditev, kjer se loteva polmaratonske razdalje, še vedno pa si želi, da bi se vrnil k triatlonu, ki ga je pred leti zaradi poškodbe ušesa opustil, razmišlja pa tudi o udeležbi na kolesarskih prireditvah.

Kaj vse bo lahko uvrstil na urnik, bo odvisno od njegovih obveznosti, so nam sporočili iz predsednikovega urada.


Kakšne čase na tekaških prireditvah letos dosega Borut Pahor?

  • Kraški maraton (27. marec 2016) 1:49:57 (21 kilometrov)
     
  • Istrski maraton (10. april 2016) 1:51:47 (21 kilometrov)
  • Wings For Life (8. maj 2016) – Borut Pahor je pretekel 24 kilometrov, potem ga je prehitelo zasledovalno vozilo, ki je izločalo tekače.
Ne spreglejte