Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
20. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

tek rekreacija Ljubljanski maraton maraton 2016 maraton

Četrtek, 20. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Vrhunski tekači na letošnjem ljubljanskem maratonu

Kdo bo v Ljubljani lovil rekord in kje so najboljši slovenski tekači?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Limenih Getachew | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na ljubljanskem maratonu, ki bo na sporedu 30. oktobra, bo nastopilo 12 povabljenih tujih tekačev, v oči pa bode dejstvo, da na štartu najdaljše razdalje ne bo nikogar od najboljših slovenskih maratoncev.

Ljubljanski maraton se vsako leto lahko pohvali z rekordno udeležbo, tudi rezultatska rekorda sta zavidanja vredna glede na renome, ki ga ima ljubljanski maraton. Čeprav ga marsikdo primerja s številnimi evropskimi maratoni, pa je največji slovenski tekaški dogodek za zdaj še vedno precej zaostaja za največjimi evropskimi tekmeci.

Treba je vedeti, da končno število udeležencev v Ljubljani, ki se bo letos gibalo že blizu 30 tisoč, vključuje vse teke, tako sobotne kot nedeljske. Večina tekačev teče na 10 in 21 kilometrov, po podatkih mednarodnega združenja statistikov za cestne teke (angl. ARRS – Association of Road Racing Statisticians) pa je lani v slovenski prestolnici maraton (42 km) končalo 2.111 tekačev. Po tem podatku se ljubljanski maraton uvršča na 215. mesto na svetu.

Ljubljana še brez značke IAAF
Ljubljanski maraton je za zdaj tudi brez značke Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki jo dobijo največje in najprestižnejše tekaške cestne prireditve. IAAF podeli zlate, srebrne ali bronaste značke. V letu 2016 je prireditev z zlato značko 44, s srebrno 17 in z bronasto 27.

Bo letos padel tudi rezultatski rekord?

Kirui bi moral teči v Ljubljani, a se je odločil za Chicago, kjer je tudi zmagal. | Foto: Kirui bi moral teči v Ljubljani, a se je odločil za Chicago, kjer je tudi zmagal. Organizatorji si tudi letos prizadevajo, da bi rekord proge, ki znaša 2;08:19 - lani ga je postavil Etiopijec Limanih  Getachew -, še izboljšali. Poleti je izgledalo še precej bolj obetavno, saj naj bi po besedah Jela Ambrožiča, ki skrbi za povabljence, v Ljubljani tekel Abel Kirui. Kenijec, ki je dvakratni svetovni prvak v maratonu, se je na koncu raje odločil za nastop v Chicagu in tam zmagal. Še dva zelo dobra tekača naj bi nastop odpovedala zaradi poškodb.

Kljub vsemu bo na štartu kar peterica ki ima osebni rekord boljši od rekorda Ljubljanskega maratona. Najboljši prijavljeni čas ima Kenijec Levi Omari Matebo, ki je leta 2011 v Frankurtu tekel odličnih 2;05:16. Kaj podobnega od njega ni moč pričakovati, saj v zadnjih letih ni blestel. V Ljubljani je tekel že lani in osvojil četrto mesto.

Na štartu tudi evropski kralj krosov

Sergej Lebid med lanskim nastopom v Londonu, kjer je zasedel 10. mesto v močni afriški konkurenci. | Foto: Getty Images Sergej Lebid med lanskim nastopom v Londonu, kjer je zasedel 10. mesto v močni afriški konkurenci. Foto: Getty Images Edini med povabljenimi tekači, ki ne prihaja iz Afrike je Sergej Lebid. Ukrajinec je devetkratni evropski prvak v krosu, leta 2001 pa je osvojil tudi srebro na svetovnem prvenstvu v krosu. Po tem letu se nihče od evropskih tekačev ni več uvrstil na stopničke tega tekmovanja. Njegov osebni rekord v maratonu je 2;08:32, dosegel pa ga je pred dvema letoma v Seulu.

Zmagovalec ljubljanskega maratona bo prejel 20 tisoč evrov, če bo postavil rekord, bo dobil dodatnih tri tisoč evrov, če pa se bo spustil pod mejo 2;08:00, bo odnesel še dodatnih pet tisoč evrov.

Med dekleti ima najboljši prijavljen čas Etiopijka Tizita Terecha Dida, ki je lani na Kitajskem tekla 2;28:02, kar je za dve minuti in pol počasneje od ženskega rekorda ljubljanske proge. Tega drži odlična Kenijka Caroline Kilel, ki je leta 2009 osvojila tudi četrto mesto na svetovnem prvenstvu v polmaratonu.

Na maratonu nobenega od najboljših Slovencev

Žalostno je dejstvo, da na najdaljši razdalji ne bo nastopil nihče od najboljših slovenskih tekačev. Razlogov za to je več. ''V maju smo vsem najboljšim slovenskim tekačev v polmaratonu in maratonu poslali vabila, da nastopijo na našem teku. Na žalost so bodisi zaradi poškodb, zgodnjega konca sezone ali neprimerne pripravljenosti nastop na maratonski razdalji odklonili, bodo pa nekateri nastopili na polmaratonu,'' je situacijo o slovenskih tekačih razložil Ambrožič in dodal, da so povečali denarni sklad za slovenske tekače, po novem bodo nagrajeni tudi najhitrejši polmaratonci.

Jelo Ambrožič je zadolžen za vrhunske tekače.  | Foto: Peter Kastelic Jelo Ambrožič je zadolžen za vrhunske tekače. Foto: Peter Kastelic

Kosmač po Riu na počitek, Kosovelj po pljučnici ni nared, Kobe na polovičko

Na najdaljši razdalji tako ne moremo pričakovati vrhunskega slovenskega rezultata. Največje možnosti za zmago lahko pripišemo Janezu Muleju, ki je bil lani državni podprvak v Ljubljani, letos pa si je državni naslov pritekel v Radencih.

Mitja Kosovelj, ki je bil lani najhitrejši Slovenec, se po preboleni pljučnici ni odločil za jesenski nastop na maratonu, Tone Kosmač, ki je nastopil na olimpijskih igrah v Riu, pa je sezono po brazilskem nastopu tudi končal, saj želi popolnoma sanirati poškodbo stegenske mišice, ki mu je nagajala celo sezono.

Napeto bo na polmaratonski razdalji

Primož Kobe je namesto v tekaški pristavl v sokomentatorski vlogi na Planet TV. | Foto: Primož Kobe je namesto v tekaški pristavl v sokomentatorski vlogi na Planet TV. Bo pa zato bolj napeto na polmaratonski razdalji, kjer se bodo tekači tudi pomerili za državne naslove. Primož Kobe je udeležbo zadnji hip odpovedal zaradi poškodbe.

Za zmago se bo boril mladi varovanec slovenskega rekorderja Romana Kejžarja Domen Hafner, nastopil bo še Robert Kotnik, preseneti pa lahko tudi kdo od gorskih tekačev. Svoj nastop sta napovedala Gašper Bregar in Peter Lamovec.

Med dekleti ne bi smela imeti težav s konkurenco izkušena Sonja Roman, ki ji bo polmaratonski nastop služil kot odličen trening pred maratonom v Valencii, kjer bo lovila normo za svetovno prvenstvo v Londonu prihodnje leto.

Ne spreglejte