SiolNET. Sportal Rekreacija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako do boljših telesnih zmožnosti pri starostnikih

4

termometer

 | Foto:

Zdrav duh v zdravem telesu je rek, ki sicer velja za vse generacije, a je še posebej priporočljiv za starostnike.

Dobro počutje in kakovostno življenje starostnikov je močno odvisno od njihovih telesnih zmožnosti in duševnega zdravja.

Sama starost ni povezana z boljšo ali slabšo telesno, duševno in duhovno kondicijo, pač pa predvsem, v kakšnem stanju je človekovo telo in njegove zmožnosti.

Starostniki bi za ohranjanje zdravja do pozne starosti morali redno skrbeti za telesno gibanje, ki krepi telo in duha. Tudi družba mora starostnike spodbujati h gibanju, ne glede na to, katero rekreativno dejavnost izberejo ali s kakšno intenzivnostjo se je lotijo.

Znano je namreč, da je prav pomanjkanje gibanja glavna težava starostnikov, ki vodi k povečanju teže in posledično k tveganju za različne bolezni, povezane s starostjo.

Zmerno, a redno telesno gibanje ključ do aktivnega staranja

Redna vadba, vsaj 15 do 30 minut na dan, občasno pa tudi bolj intenzivni trening (počasen tek, plavanje, pohodništvo, fitnes …) izboljša fizično počutje starostnikov, njihove telesne zmožnosti, poveča občutek lastne vrednosti in pripomore k temu, da jim socialno okolje izreka priznanje in občudovanje. Vse to je potrebno za čim dlje trajajoče neodvisno življenje starostnikov in aktivno staranje.

Tudi v vsakdanjem življenju je mnogo priložnosti za dodatne fizične aktivnosti, kot na primer uporaba stopnic namesto dvigal, hoja peš namesto vožnja z avtobusom ali avtom … Tudi domači ljubljenčki, ki starostnikom krajšajo čas, so odličen motivator h gibanju in aktivnosti.

Redna rekreacija pri starostnikih izboljša njihovo koordinacijo, mobilnost in vzdržljivost telesa, pa tudi motorične sposobnosti, stabilnost gibalnega aparata, krepijo pa se tudi mišice.

Na potrebe starostnikov so se že odzvali ponudniki različnih vadb, ki ponujajo starostnikom prijazne, njim prilagojene športne programe, od različnih skupinskih vadb do prilagojenih programov v fitnes centrih.

Prehrana in mentalna aktivnost

Poleg rednega gibanja je za ohranjanje telesnih sposobnosti pomembna ustrezna prehrana, vnašanje dovolj tekočin. Seveda pa ne gre brez mentalne in duhovne aktivnosti, ki sta prav tako ključni za aktivno staranje in kakovostno življenje v obdobju starosti.

Merjenje telesnih zmožnosti

Starostniki, ki želijo nekaj narediti za svoje zdravje in počutje ter preveriti svoje telesne zmožnosti, se lahko udeležijo testiranj telesnih zmožnosti v organizaciji Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ), katerih namen je dvigniti kakovost življenja starejših oseb.

V maju bodo izvajali merjenja telesnih zmožnosti, nekaterih fizioloških značilnosti in ugotavljali značilnosti življenjskega sloga pri prostovoljcih, starih med 60 in 80 let.

Več informacij na http://www.ivz.si.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin