Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 2. 2022,
9.34

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

tečaj kajtanja Neretva šport Kajtanje PR članek

Sobota, 26. 2. 2022, 9.34

2 leti, 1 mesec

Kajtanje je vse bolj priljubljen šport, ujemi to super energijo tudi ti

Oglasno sporočilo

Kajtanje, poznano tudi kot kitesurfing ali kiteboarding, je predvsem vodni šport, ki združuje elemente in značilnosti wakeboardanja, deskanja na snegu, srfanja na deski in jadralnega padalstva. Kajtar za premikanje in drsenje po vodi ter izvajanje raznih trikov uporablja kajt, v katerega lovi veter, ki je glavni in edini vir energije.

Kajtanje v sončnem zahodu na Neretvi | Foto: Kajtanje v sončnem zahodu na Neretvi

Poznamo pa tudi različico kajtanja na snegu, kjer desko zamenjamo za smuči ali snowboard in prosto drsimo po primerno zasneženih terenih. Lahko se tudi povzpnemo na vrh hriba in z njega prosto odsmučamo v dolino. Možnosti je veliko, le izbrati moramo primeren čas ter lokacijo in super športna zabava je zagotovljena.

Kajtanje je dokaj nov, v zadnjem obdobju vedno bolj priljubljen šport, kljub temu pa njegova zgodovina sega že v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so v severni Ameriki za prevoz čez velike zasnežene poljane uporabljali smuči in preproste zmaje, proti koncu stoletja pa je velik razcvet doživel še na vodi.

O vsem, kar morate vedeti o tem vznemirljivem športu, smo se pogovarjali s športnim pedagogom, vodjo šole kajtanja Kanza, Blažem Vrhovnikom.

Kajtanje in drsenje po vodni gladini prinaša posebne občutke, ki nekatere kar zasvojijo. | Foto: Kajtanje in drsenje po vodni gladini prinaša posebne občutke, ki nekatere kar zasvojijo.

Za koga je kajtanje primerno?

Za kajtanje ni posebnih omejitev. Primerno je skoraj za vsakogar, ki ima veselje do športa in aktivnosti v naravi in mu zdravje to omogoča. Seveda je treba pred tem znati plavati in imeti osnovno kondicijsko pripravljenost, pozneje pa je šport zelo primeren za njeno ohranjanje. Sprva so se za kajtanje odločali predvsem mlajši, nekoliko večji adrenalinski navdušenci, v zadnjem obdobju pa se zaradi razvoja opreme in metod poučevanja zanj odloča vse več deklet in vse bolj postaja tudi družinski šport, ker združuje prijetno s koristnim in predstavlja aktivno preživljanje prostega časa in počitnic. Posebnih starostnih omejitev ni. Primerno je za malo starejše otroke, ki pokažejo željo in so športno aktivni, ponavadi nekje po osmem letu. Naš najstarejši tečajnik pa je bil star že čez 70 let in danes tudi kajta.

Najstarejša učenca šole kajtanja Kanza, na katera smo še posebej ponosni. | Foto: Najstarejša učenca šole kajtanja Kanza, na katera smo še posebej ponosni.

Nad kajtanjem so navdušeni tudi najmlajši. | Foto: Nad kajtanjem so navdušeni tudi najmlajši.

Se je kajtanja težko naučiti?

Naše prepričanje je, da se je vsak sposoben naučiti kajtati. Seveda je razlika med učenci, nekateri imajo več smisla in talenta za učenje novih športov in se učijo hitreje od drugih. Veliko je odvisno od tega, koliko športnega predznanja imamo. Nekateri pa se bodo morali nekoliko bolj potruditi, vendar je dejstvo, da se trud vsakemu poplača. Kot povsod v življenju, če hočemo kaj doseči, se mora učenec potruditi, biti pozitiven in vaditi, dokler ne doseže želenega cilja. Vsekakor pomaga, če ima učenec že kaj izkušenj s podobnimi, sorodnimi športi, na podlagi katerih lahko hitreje gradi novo znanje.

Že učenje kajtanja je zabava (Neretva, poletje 2021). | Foto: Že učenje kajtanja je zabava (Neretva, poletje 2021).

Je kajtanje nevarno?

To je zelo pogosto vprašanje. Naš odgovor je, da kajtanje ni nevarno, če ga izvajamo na pravi način. Večina kajtarjev se bo strinjala, da je možnost poškodb dokaj majhna v primerjavi z nekaterimi drugimi priljubljenimi športi. Čeprav obstaja veliko zgodb o težkih poškodbah, so se te dogajale predvsem v preteklosti, ko šport še ni bil tako razvit in se o njem in o tem, kako ga pravilno izvajati, še ni toliko vedelo. Po nekaterih statistikah se pri kajtanju zgodi sedem poškodb na tisoč opravljenih ur kajtanja, medtem ko se pri igranju nogometa, kot enem najbolj množičnih športov, zgodi 36 poškodb. Pod pogojem, da uporabljate pravo opremo, imate ustrezno šolanje in nikoli ne poskušate ničesar, kar ni v vašem območju udobja in znanja, je kajtanje lahko razmeroma varna dejavnost in vključuje malo tveganj. S primernim znanjem o vodenju kajta in osnovnih varnostnih sistemih, primernih pogojih in primerni opremi za kajtanje je verjetnost, da se poškodujete, zelo majhna.

Tudi dekleta uživajo med letenjem po zraku. | Foto: Tudi dekleta uživajo med letenjem po zraku.

Potem priporočate, da se kajtanja ne uči samostojno in je bolje iti v primerno šolo?

Nikakor ne priporočamo, da se kajtanja učite sami. Vsakemu priporočamo, da se odloči za šolo kajtanja, saj bo v tem primeru pod vodstvom izkušenega inštruktorja veliko hitreje in varneje napredoval. V šoli bo učenec dobil primerno šolsko opremo, za katero bo inštruktor poskrbel, da bo primerno nastavljena in varna, izbral prave metode, s katerimi boste dosegli želeni cilj vsake lekcije in postoma napredovali. Če se ne odločite za šolanje, lahko govorimo o kajtanju kot o nevarnem športu za osebo in na koncu, še najmanj pomembno, tudi za opremo. Večina poškodb, za katere vem, se je zgodila prav na tak način, ko so se nekateri odločili za samostojno učenje ali pa jih je na hitro nekaj naučil prijatelj, ki že kajta. Kajtanja se ne da naučiti na hitro in preskakovati pomembnih elementov. Učenje se začne z manjšimi kajti, ki ne proizvajajo veliko moči, pozneje pa se z napredovanjem ob pravem času uporablja večje, ki proizvajajo več moči, ki jo na koncu potrebujemo za vožnjo.

Varnostne vaje na plaži, s pomočjo katerih je vstop v kajtarski svet varen. | Foto: Varnostne vaje na plaži, s pomočjo katerih je vstop v kajtarski svet varen.

Koliko traja šola kajtanja in česa vsega se je treba naučiti?

Tečaj kajtanja povprečno traja med 9 in 12 ur. Koliko se bomo v tem času naučili, je odvisno tudi od tega, ali bomo izbrali individualni ali skupinski tečaj kajtanja, kjer pa moramo gledati, da skupine niso prevelike.

Celoten tečaj kajtanja bi lahko razdelili na tri glavne dele. Prvi del sestavlja nekaj osnovne teorije in varnostnih vaj, s katerimi se moramo seznaniti, preden se spusti kajt v zrak in ga začnemo upravljati. Osnovno vodenje kajta se ponavadi izvaja na plaži ali pa v nizki, do kolen segajoči vodi. Naučiti se je treba vodenje levo in desno ter dodajanje in odvzemanje moči. Naslednji korak je učenje hoje oziroma premikanja s kajtom v zraku. Ko imamo dober nadzor nad kajtom, se podamo v osrednji del tečaja, kjer se gre v globljo vodo in se nauči vlečenja s kajtom. V tem delu deska še ni prisotna. Uležemo se na trebuh, medtem ko je kajt v zraku in se z njim vlečemo po vodni gladini, tako da dobimo občutek za gibanje s kajtom v globoki vodi. Te vaje v žargonu imenujemo "bodydrag" in so prav tako zelo pomembne, ker se z njimi v globoki vodi vrnemo do deske, kadar jo izgubimo, nekaterim pa je že to prava zabava. V zadnjem, tretjem delu pa se vzame še deska in začnejo se vaje vodnega štarta. To je tudi najbolj kompleksen del tečaja, saj moramo združiti kajt in desko, kot vmesni člen pa je naše telo, zato za ta del ponavadi porabimo nekoliko več časa, od tu naprej pa je ponavadi napredek dokaj hiter.

Nekateri učenci so po opravljenem začetnem tečaju že dokaj samostojni, čeprav je treba pozneje še vse skupaj utrditi in nabrati potrebne izkušnje za samostojno uživanje na vodi. Kasneje se nekateri odločijo še za nadaljevalni tečaj, da se naučijo še prvih obratov in trikov ali pa da vse skupaj še nekoliko utrdijo. Ko se začnejo suvereno voziti, pa je napredek viden iz ure v uro in skoki so vsak dan višji.

Kakšna je primerna lokacija za učenje kajtanja?

Po svetu obstaja veliko šol kajtanja, kjer tečaje izvajajo na različnih lokacijah, ki jih lahko delimo na dobre, zadovoljive in slabe oziroma primernejše in nekje tudi neprimerne. Od tega je tudi zelo odvisno, kaj bomo od tečaja kajtanja odnesli in kakšna bo naša izkušnja. Lahko bi rekel, da so v nekaterih, predvsem turistično zelo znanih destinacijah, kjer je veliko število ljudi, šole kajtanja kar nekoliko posiljene, vendar zaradi velikega števila turistov zelo dobičkonosne, medtem ko včasih v nekoliko bolj odročnih in turistično manj poznanih destinacijah najdemo skoraj popolne pogoje, v kakršnih je napredek lahko zelo dober in dobimo prave osnove ter znanje za dober vstop v kajtarski svet.

Glavne značilnosti, ki jih moramo upoštevati pri izbiri primernega mesta za kajtanje, so:

Mirna "flat" voda: Učenje kajtanja je veliko lažje v vodi, ki je mirna in ravna, kot pa v razburkani in valoviti vodi, kjer se pojavljajo še tokovi, ki učenca dodatno ovirajo.

Plitva voda: Ko se učite kajtanja, je to najlažje početi v nizki, stoječi vodi, kjer lahko stopite na tla ter kadarkoli vstanete in se ponovno pripravite in vajo ponovite.

Primeren veter: Dobro je izbrati lokacijo, kjer je veter primerne jakosti, da je dovolj močan in hkrati tudi ne premočan ter da ni sunkovit, kar se pojavlja predvsem na lokacijah, kjer veter piha stran od obale.

Šolski prostor brez ovir: Idealno je izbrati peščeno lokacijo, kjer v vodi in na obali ni nobenih ovir, v katere bi se lahko zaleteli ali zadeli, kot so skale na obali, podvodni grebeni, drevesa, veje, čolni ...

Primer dobre točke za učenje na Neretvi. | Foto: Primer dobre točke za učenje na Neretvi.

Kaj od opreme potrebujemo in kakšne so cene?

Če se odločite za tečaj kajtanja, ponavadi ne potrebujete nobene opreme, saj zanjo poskrbijo v šoli kajtanja. V nekaterih izjemah boste morali poskrbeti le za neopren oziroma zaščitno obleko, da se zaščitite pred hladnejšo vodo in soncem. Po končanem tečaju ponavadi sledi nakup opreme. Če je dovolj financ, priporočamo nakup nove opreme, ki omogoča lažji in hitrejši napredek, ni pa nujno, saj za primeren denar lahko kupimo tudi nekoliko rabljeno opremo, ki nam bom prav tako lahko dobro služila.

Za kajtanje potrebujemo kajt, ponavadi dva, odvisno, na katerih lokacijah vse bomo kajtali, bar, desko, trapez in neoprensko obleko.

Kajt: Cene dva ali tri leta rabljenih kajtov, ki bodo lahko čisto dobro služili svojemu namenu, se gibljejo nekje med 300 in 600 evri.

Bar (kontrolna palica): Od sto do 200 evrov.

Deska: Deska je lahko tudi nekoliko starejša, saj razlike v primerjavi z novimi niso tako velike. Cene se gibljejo od 150 do 300 evrov.

Trapez: Tudi trapez lahko kupimo nekoliko starejši. Pri izbiri tega je pomembno predvsem, da se nam dobro prilega okoli telesa. Primeren rabljen trapez lahko kupimo že za od 50 do 70 evrov.

Neoprenska obleka: Največkrat se tu odločimo za nakup nove, saj jo bomo uporabljali več let. Za kratko neoprensko obleko je treba odšteti od okoli 70 do 90 evrov, cene dolgih pa se gibljejo od 150 do 200 evrov.

Kot smo zgoraj našteli, lahko z malo iskanja po spletnih trgovinah z rabljeno opremo in drugih forumih primeren komplet za vstop v kajtarski svet dobimo že za od 700 do tisoč evrov.

Kje se pri nas in v naši okolici največ kajta?

Pri nas sta najbolj znani lokaciji za kajtanje izolska punta pri svetilniku, kadar piha burja, in "Pri ribiču", med Lucijo in Sečoveljskimi solinami, kadar pihajo južni vetrovi.

Nekaj vrhunskih točk, ki so nam hitro dosegljive, je na italijanski strani Tržaškega zaliva. Najbolj znan, kamor se najraje odpravimo, kadar smo doma, in je zelo primeren za začetnike ter vse ravni kajtarjev, je Gradež (Grado), le slabo uro in pol iz Ljubljane, še bližje pa sta Fossalon in Marina Julija v Monfalconu. Kadar vetra tukaj ni, se nas veliko odpravi na konec Istre v Ližnjan in Medulin pri Puli. Špica Istre je kar dobro prevetrena in tam najdemo dovolj vetra za kajtanje skoraj vsak dan spomladi in jeseni, poleti pa se nas veliko odpravi nižje v Dalmacijo. Najbolj znana točka je tam, kjer se Neretva izliva v morje, kjer tudi mi med poletnimi meseci izvajamo šolo kajtanja. Tako kot pri nas tam pihajo frontalni vetrovi, kadar pa jih ni, se v popoldanskih urah razvije termični veter maestral, ki je zaradi svoje konstantnosti in moči med kajtarji in učenci zelo priljubljen.

Točka za kajtanje na Jadranskem morju ob izlivu reke Neretve, zelo primerna za učenje kajtanja. | Foto: Točka za kajtanje na Jadranskem morju ob izlivu reke Neretve, zelo primerna za učenje kajtanja.

Naročnik oglasnega sporočila je ŠPORTNO DRUŠTVO KANZA.

Ne spreglejte