Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
12.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šport rekreacija prosti čas počitnice zima smučanje deskanje drsanje pohodništvo sankanje tek

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 12.50

6 let, 6 mesecev

Iz šolskih klopi aktivno na sneg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preživljanje zimskih počitnic na smučarskih strminah doma ali v tujini je za marsikateri družinski proračun prevelik finančni zalogaj.

Pa vendar se zaradi tega ni treba odreči zimskim radostim in rekreaciji na prostem.

Osnovnošolcem in dijakom, ki bodo med zimskimi počitnicami zapustili šolske klopi, se ponuja kar nekaj različnih možnosti za rekreacijo na prostem. Snega je še vedno dovolj, meteorologi pa napovedujejo še kakšen dan padavin ter dovolj nizke temperature, pri katerih se bo sneg gotovo obdržal dovolj dolgo.

Kdor si vseeno želi na smučke ali desko, naj namesto večjih in dražjih slovenskih smučišč izbere raje katero od manjših, a za več kot polovico cenejših smučišč po Sloveniji. Manjša smučišča, ki imajo večinoma eno ali dve progi, so opremljena z vlečnico, nekatera pa tudi s tekočim trakom za začetnike. Nekatera smučišča bodo med počitnicami organizirala ugodnejše smučarske tečaje, poleg tega nekatera organizirajo tudi za nočno smučanje. Smučišča so primerna za začetnike in družine z majhnimi otroki, saj poleg ugodne cene navadno ni pretirane gneče.

Več telesne kondicije kot smučanje zahteva tek na smučeh, ki je pri nas kar precej priljubljena rekreacija, pa tudi veliko urejenih poligonov je na voljo. Opremo, če je nimate sami ali si je ne morete izposoditi od bližnjih, je za izposojo na voljo v športnih centrih od 15 eur naprej. Še preprosteje pa si je obuti pohodne čevlje in se v dobri družbi podati na dolge sprehode in pohode po zasneženi pokrajini. Če s seboj vzamete še sani, bodo spusti po pobočjih zabavna in odlična popestritev.

Na voljo je kar precej možnosti za sankanje tako na urejenih sankališčih, ki povečini ponujajo organizirano nočno sankanje, kot na neurejenih sankališčih, kjer so proge sicer krajše, manj utrjene, jih pa najdemo v bližini svojega doma. Z vleko sani v hrib pa pridobimo še na kondiciji.

Ste za romantično drsanje v dvoje? V zimskem času so po Sloveniji odprta večja drsališča v dvoranah, drsanje pa je mogoče tudi na manjših zunanjih drsališčih ali katerem od manjših zaledenelih jezer. A pozor! Če niste povsem prepričani o debelini ledu, se na jezero nikar ne odpravite.

Če še vedno niste povsem zadovoljni s predlogi, vam preostane še najbolj univerzalna rekreacija, primerna v vseh letnih časih, tek. Pa tudi kolesariti je mogoče pozimi, paziti je treba le na poledenele in spolzke površine.

Ne spreglejte