Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 4. 2016,
20.33

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

1

Natisni članek

Na kolo Tamara Leskovar Simona Pečnik Golob kolesarjenje pohodništvo Na dopustu Biseri Slovenije

Sobota, 2. 4. 2016, 20.33

6 let

11 idej za kolesarski izlet #IzArhiva

Dve dekleti, dve gorski kolesi in ena rajska Slovenija (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

1

kolo tamara | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Tamara Leskovar in Simona Pečnik Golob sta predlansko poletje z gorskimi kolesi prekolesarili Slovenijo. Ugotovitev? Za užitek vam ni treba čez mejo. Slovenija se lahko kosa z vsako, še tako opevano kolesarsko destinacijo. Za raziskovanje Slovenije predlagata 11 kolesarskih izletov.

Tamara Leskovar in Simona Pečnik Golob, popotnici, ki sta predlansko poletje prekolesarili Slovenijo, sta se spoznali po naključju. Simona, ki je predlani s kolesom obredla znamenito romarsko pot Camino di Compostela, je pri Tamari, ta se ukvarja tudi s kvačkanimi izdelki, naročila torbico za poletne dni.

"Že ob prvem srečanju sva našli pristen stik in se že čez 14 dni skupaj odpravili na pot," je spomine na zametke, ki so vodili v kolesarsko popotovanje po Sloveniji, obujala Leskovarjeva. Ta je intenzivneje začela kolesariti po težji poškodbi kolena, ki jo je leta 2014 staknila na turni smuki.


Ne prezrite:


Tamara Leskovar z začrtano potjo na zemljevidu Slovenije. | Foto: Tamara Leskovar z začrtano potjo na zemljevidu Slovenije.

Po trasi Dirke okrog Slovenije, a širše

Zaradi rehabilitacije je začela bolj redno kolesariti in se že nekaj časa poigravala z idejo, da bi po trasi Dirke okrog Slovenije (DOS) prekolesarila domovino. Ko sta s Simono začeli kovati potovalni načrt, sta traso DOS nekoliko razširili in oblikovali po svoje.

"Pot sva si nekoliko otežili, saj sva iskali predvsem stranske poti, veliko je bilo tudi makadamskih, po katerih sva se izognili prometu, prevozili sva tudi kar nekaj klancev," je povedala Tamara, ki ji je kolesarsko potepanje pri srcu že od nekdaj.

Tako je med drugim že pred 30 leti kolesarila od Ljubljane do Črne gore, od Škofje Loke prek Idrije in Mosta na Soči čez Kobarid in Vršič ter hkrati skočila še v hribe, prekolesarila pa je tudi kopico jadranskih otokov.


Ne prezrite:


Na poti okrog Slovenije sta nanizali tudi 10.300 višinskih metrov. Prekolesarili sta tudi Vršič in Černivec. | Foto: Na poti okrog Slovenije sta nanizali tudi 10.300 višinskih metrov. Prekolesarili sta tudi Vršič in Černivec.

Iz Kamnika do Kamnika

Kolesarsko avanturo po Sloveniji sta izpeljali junija 2015. Simona je štartala iz Rašce, Tamara pa se ji je pridružila v Kamniku.

V 11 dneh in v 11 etapah sta prevozili skoraj 900 kilometrov in zagrizli v 10.300 višinskih metrov.

"Načrtovali sva 1.200 kilometrov, a se nama časovno ni izšlo, saj sem bila zaradi revije (s partnerjem Borisom Strmškom Strmino, ustanoviteljem društva Strmina, izdajata istoimensko revijo za pohodništvo in prosti čas) vezana na roke, poleg tega je imel sin valeto in spodobilo se je, da sem takrat doma," je pojasnila.

Spali sta v šotoru, le dvakrat sta si privoščili spanec v zasebnih sobah. | Foto: Spali sta v šotoru, le dvakrat sta si privoščili spanec v zasebnih sobah.

Ni šlo za rekorde, ampak za uživanje na potovanju

Na potep se nista posebej pripravljali, kondicijo sta nabirali že prej, tudi motivacije sta imeli v izobilju, poleg tega bistvo potovanja ni bilo v postavljanju hitrostnih rekordov, ampak uživanju na poti.

V 11 dneh nista doživeli niti ene slabe izkušnje, tudi vreme jima je postreglo s prekrasno kuliso. Ker junija še ni bilo vrhunca turistične sezone, tudi na cesti ni bilo posebne gneče.

Večino noči sta prespali v šotoru za eno osebo, a sta se vanj stlačili obe, – na travniku, v gozdu, kjerkoli –, kuhali pa sta na majhnem gorilniku. Večinoma juhe, makarone in riž, enkrat sta si privoščili pico, ker ju je ravno nekdo povabil, dvakrat sta prespali v zasebnih sobah – enkrat zaradi vabila, drugič zaradi slabega vremena.

Na majhnem plinskem gorilniku so večinoma brbotale testenine, riž in juha.  | Foto: Na majhnem plinskem gorilniku so večinoma brbotale testenine, riž in juha.

Kolesarjenje na sladoledni pogon

Kolesarili sta na sladoled, se je pošalila Tamara, toliko sta ga menda pojedli na kolesarski poti. Kolo sta zajahali že zgodaj zjutraj in potem spet pozno popoldne, vmesni čas sta izkoristili za počitek in ogledovanje krajev.

Okvirni načrt sta si pripravili vnaprej, a je naša sogovornica seznam pozabila doma, zato sta načrt oplemenitili z obilico improvizacije in komunikacije z domačini, ki so vedno znali postreči z nasveti. Dnevnika nista pisali, morda bi se danes odločili drugače.

"Na pot sva šli sami zase, predavanj, ki so prišla na vrsto pozneje, nisva načrtovali. Če bi potovanje ponovila, bi snemala filmčke in si sproti zapisovala, kaj se dogaja," je priznala Leskovarjeva, ki je potovala na gorskem kolesu in ne treking, kot bi marsikdo pričakoval, saj sta spotoma premagali kar nekaj legendarnih slovenskih klancev, tudi Vršič in Črnivec, zato je bilo zaradi boljšega prestavnega razmerja to precej lažje.

Ustavili sta se tudi pri jezeru Jasna v Kranjski Gori ... | Foto: Ustavili sta se tudi pri jezeru Jasna v Kranjski Gori ...

Slovenija, moja kolesarska dežela

Ob vprašanju, zakaj sta za svojo kolesarsko potovanje izbrali prav Slovenijo, nismo dolgo čakali na odgovor. "Zato ker je izjemno zanimiva in ker se tukaj zelo dobro počutim," je Tamara izstrelila kot iz topa.

Na poti je samo še potrdila tisto, kar je vedela že prej, da je Slovenija prekrasna dežela, da za kolesarske užitke ni treba prečkati meje in da se destinacijo da tržiti tudi kot kolesarsko.

V Avstrijo in z Goričkega v Piran

Razmišlja tudi o prihodnjih potovalnih načrtih. S Simono se že zdaj dogovarjata za skupno dogodivščino, ki ju bo tokrat zvabila v zahodni del Avstrije, Tamara pa načrtuje tudi kolesarjenje z Goričkega v Piran, kjer bi se preizkusila kot vodička in kamor bi želela zvabiti tudi kolesarke, ki so na kolesih v manjšini.

... in se zapeljali po Solčavski panoramski cesti pod Olševo. | Foto: ... in se zapeljali po Solčavski panoramski cesti pod Olševo.

 

Podroben opis poti in ideje na kolesarske izlete po Sloveniji:

1. dan – LOGARSKA: Kamnik–Črnivec–Podvolovjek–Luče–Solčava–Logarska dolina, cca 45 km, 1260 vm vzpona

2. dan – PODOLŠEVA/KOROŠKA: Logarska dolina–proti Pavličevemu sedlu–desno na panoramsko cesto Podolševa–Črna na Koroškem–Mežica–Ravne na Koroškem–Dravograd–po Dravski kolesarski poti do Vuzenice, cca 80 km in 1240 vm vzpona

3. dan – DRAVSKA KOLESARSKA POT: Vuzenica–Janževski vrh–Puščava–Ruše–Limbuš–Maribor–Pesnica–Šentilj–Sladki vrh–Mureck, cca 90 km in 950 vm vzpona

4. dan – MURSKA KOLESARSKA POT: Mureck–po Murski kolesarski poti–Bad Radgersburk–Gornja Radgona–Radenci–Veržej–Ižakovci–Mota–Ljutomer–Ormož–Velika Nedelja–Formin–Muretinci–grad Borl, cca 110 km in 150 vm vzpona

5. dan – ČEZ HALOZE IN KOZJANSKO: grad Borl–čez Haloze proti Zgornjemu Leskovcu–Gorca–pod Donačko goro–čez Kozjansko–Rogatec–Rogaška Slatina–Podčetrtek–Imeno–Bistrica ob Sotli, cca 80 km in 690 vm vzpona

6. dan – DOLENJSKA: Bistrica ob Sotli–Podsreda–Brestanica–Krško po Krški kolesarski poti–Zgornji Leskovec–Venuše–Zameško–Otočec–Novo mesto–Straža–Vavta vas, cca 80 km in 610 vm vzpona

7. dan – KOČEVSKI ROG/BLOKE: Vavta vas–Straža–Dvor pri Žužemberku–Stari log–Kočevje–Ribnica–Štifta–Nova vas–Bloška polica–Cerknica–Rakov Škocjan–Ravbarkomanda–Postojna–kamp Pivka jama, cca 110 km in 1400 vm vzpona

8. dan – KRAS/GORIŠKO: kamp Pivka jama–Razdrto–Senožeče–Štanjel–Šempeter–Nova Gorica–Solkan–po Soški kolesarski poti do Plave–Deskle–Anhovo–Kanal ob Soči, cca 110 km in 1080 vm vzpona

9. dan – POSOČJE: Kanal ob Soči–Tolmin–Most na Soči–Kobarid–slap Kozjak–po Napoleonovi makadamski poti–Trnovo–Žaga–Bovec–Soča–kamp Korita, cca 72 km in 990 vm vzpona

10. dan – TRENTA/ČEZ VRŠIČ NA GORENJSKO: kamp Korita–dolina Trente–čez prelaz Vršič–Kranjska gora–po kolesarski poti do Mojstrane in Jesenic–Žirovnica–Smokuč–Begunje–Nova vas pri Radovljici, cca 77 km in 1.220 vm vzpona

11. dan - GORENJSKA DO KAMNIKA: Nova vas pri Radovljici–Begunje–Podgorska kolesarska pod Dobrčo–Tržič–Golnik–Trstenik–Preddvor–Tupaliče–Visoko–Cerklje–Zalog–Komenda–Duplica–Kamnik, cca 60 km in 690 vm vzpona

Skupaj: 11 dni na poti, prevoženih 870 kilometrov in 10.300 višinskih metrov vzpona.

Ne spreglejte