Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
27. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Natisni članek

ND Gorica Miran Burgić

Četrtek, 27. 9. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Miran Burgić

Še vedno ganjen, a toliko bolj prepričan, da je ravnal prav

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Miran Burgić | Miran Burgić je imel precej težav s poškodbami, zato se je odločil končati nogometno pot. | Foto Vid Ponikvar

Miran Burgić je imel precej težav s poškodbami, zato se je odločil končati nogometno pot.

Foto: Vid Ponikvar

"Zdaj sem še bolj prepričan, da sem se odločil pravilno," o nedavnem koncu nogometne poti pravi Miran Burgić, ki danes v Stožice, kjer je pred leti preživel eno sezono, z Gorico prihaja v novi vlogi. "Prihajamo presenetit, " sporoča in namiguje, da si Gorica po tisti v uvodnem prvenstvenem krogu želi Olimpiji prisoliti še eno krepko zaušnico.

"Niti najmanjših pomislekov nimam. Vsak dan bolj sem prepričan, da sem se odločil pravilno," se je tri mesece nazaj, ko je pri 33 letih odigral zadnjo tekmo na poti profesionalnega nogometaša, zazrl Miran Burgić.

"Imel sem težave s koleni. V zadnjem času sicer nisem čutil bolečin, a operacije pustijo posledice. Mislim, da je najpametneje, da sem še pravočasno končal," pravi zdaj že nekdanji napadalec Gorice, ki se je od igrišč poslovil na spektakularen način. Z dvema goloma, predvsem pa z res lepo poslovilno tekmo, ki so mu jo v predzadnjem krogu prejšnje prvenstvene sezone priredili Novogoričani.

Miran Burgić
Sportal Ganljivo slovo Mirana Burgića

"Zaradi tega sem še danes ganjen, saj je to potrditev, da sem očitno pustil pečat. Res lepo, da so mi v klubu pripravili tako slovo. Sploh zato, ker tam nisem igral 15 let, ampak samo v prvih in zadnjih treh letih kariere. Lahko rečem le hvala. Potem pa sem zabil še dva gola. Res sanjsko," pravi nekdanji nogometaš, ki je v prvi slovenski ligi odigral 169 tekem in zabil 54 golov, z Gorico pa se veselil kar treh naslovov državnega prvaka in bil ob njenem zadnjem naslovu leta 2006 tudi najboljši strelec prvenstva.

Še v prejšnji sezoni je Gorici pomagal na igrišču, zdaj je v veliko pomoč ob njem. | Foto: Vid Ponikvar Še v prejšnji sezoni je Gorici pomagal na igrišču, zdaj je v veliko pomoč ob njem. Foto: Vid Ponikvar

Nekaj časa so iskali vlogo in jo našli

Pri Gorici so ga želeli prepričati, da bi še igral, a je vztrajal pri koncu, zato pa pokazal zanimanje, da bi v klubu ostal v kakšni drugačni vlogi. Interes je bil obojestranski in pred kratkim so štirikratni slovenski prvaki naznanili, da bo po novem opravljal vlogo povezovalca med članskim moštvom in vodstvom kluba.

"Nekaj časa smo iskali vlogo, v kateri bi lahko pomagal, in našli rešitev. Najpomembneje je, da sem stalno prisoten v delu z ekipo. Spremljam treninge in skušam čim bolje začutiti igralce. Z njimi se pogovarjam, jim svetujem. Skušam povezovati igralce in trenerje, trenerje in upravo, igralce in upravo. Ob tem opravim tudi nekaj pisarniškega dela, kar ga ostane. Moram priznati, da se vidim bolj pri tisti prvi stvari," pravi Trboveljčan, ki se je zasidral v srca navijačev najbolj trofejnega primorskega nogometnega kluba v Sloveniji.

Miran Burgić
Sportal Burgić v Gorici, kar je Novaković v reprezentanci

Ekipi, v kateri je samo en starejši od 30 let, lahko da veliko

Za zdaj še ne ve, koliko časa bo v tej vlogi deloval, a se s tem ne obremenjuje. "Rekli smo si, da bom najprej zaplaval, potem pa bom sčasoma videl, kje se bom najbolj našel. Kje bom najbolj koristen. To, kar delam zdaj, mi je všeč in mi ugaja. Čutim, da mi zaupajo tudi igralci, ki me dobro poznajo, zato je komunikacija lažja," je še povedal nogometaš z bogatimi izkušnjami igranja v tujini. Nogometni kruh si je služil na Švedskem (AIK Stockholm), v Avstriji (Wacker Innsbruck), Izraelu (Hapoel Ramat Gan) in na Cipru (Ethnikos), nekaj časa pa je bil tudi slovenski reprezentant. Za izbrano vrsto je nastopil petkrat.

Iz časov, ko je zabijal gole za Wacker Innsbruck v prvi avstrijski ligi. | Foto: Reuters Iz časov, ko je zabijal gole za Wacker Innsbruck v prvi avstrijski ligi. Foto: Reuters

Mladim novogoriškim nogometašem, med katerimi ima le en nogometaš več kot 30 let (Alen Jogan jih ima 33), je lahko z bogatimi izkušnjami v veliko pomoč. "V ekipi je res veliko mladih fantov. Številni med njimi obetajo veliko, zato so zanimivi za prodajo v tujino, česar smo lahko veseli. Gorica je pač tak klub, da se mora preživljati s prodajami, da lahko obstane," nič novega ni povedal Burgić, a dodal, da je finančno stanje kluba zelo stabilno. Dolgovi, zaradi katerih je bil klub pred nekaj leti na robu prepada, so poplačani.

Pričakoval je krizo, a je kar ni bilo

Medtem članska ekipa preseneča. Gorica je po prvi četrtini prvenstva na visokem tretjem mestu. Le točko za Olimpijo in pet za Mariborom.

Presenečen je nad tem, kako dobro gre v tej sezoni ekipi Mirana Srebrniča. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Presenečen je nad tem, kako dobro gre v tej sezoni ekipi Mirana Srebrniča. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Glede na to, da je po koncu prejšnje sezone odšlo precej starejših nogometašev, sem pričakoval, da bo na začetku sezone kriza, a je ni bilo. Ekipa deluje stabilno in z rezultati preseneča. Zanimalo me je, kako se bo ekipa odzvala po slabem štartu, a tega potem sploh ni bilo. To je zasluga odličnega dela trenerske ekipe, ki si zasluži čestitke. Zdaj je štart za nami, mi pa smo visoko, zato pričakujem in verjamem, da se bomo tudi ob koncu prvenstva borili za mesta, ki prinašajo Evropo," je povedal sveži član strokovnega štaba Gorice, ki jo danes čaka velik izziv.

Zdaj je zgodba povsem drugačna, ampak ...

Zvečer se bo v Stožicah udarila z Olimpijo, ki je trenutno v dobri formi. Nanizala je štiri prvenstvene zmage in je v povsem drugačnem položaju, kot je bila ob prvi medsebojni tekmi v tej sezoni, ko jo je Gorica v prvem prvenstvenem krogu, takrat jo je s klopi vodil še Ilija Stolica, doma premagala z 2:0.

"Da, zdaj je situacija povsem drugačna, takrat pa smo se z Olimpijo udarili ob ravno pravem trenutku, zato smo čutili priložnost. Imela je novega trenerja, zapustilo jo je dosti igralcev. Zdaj se je Olimpija stabilizirala, ima novega trenerja in je v veliko boljšem položaju. Na dolgi rok je zagotovo boljša od nas, ima večjo kakovost, a na eni tekmi jo lahko presenetimo. Upam, da jo tudi bomo. Spet," je napovedal Burgić, ki se bo danes vrnil v Stožice, kjer je nekoč igral.

V majici Olimpije se ni najbolj izkazal, a o ljubljanski izkušnji nima povedati nič slabega. | Foto: Vid Ponikvar V majici Olimpije se ni najbolj izkazal, a o ljubljanski izkušnji nima povedati nič slabega. Foto: Vid Ponikvar

O Olimpiji nič slabega, a spomini niso najlepši

Leta 2014 je v Olimpijo prišel kot velika okrepitev, a jo leto pozneje zapustil po ne najboljši sezoni. Za klub je odigral 25 tekem v prvenstvu in pokalu (le na devetih je bil v začetni postavi), a zabil vsega dva gola.

"O takratnih soigralcih in ljudeh v klubu ne morem reči nič slabega, a na čas v Olimpiji nimam najlepših spominov. V klubu sem se počutil zelo dobro, a nisem igral redno in dosti. Tudi statistika je bila slaba, a tako pač je v nogometu. So vzponi in padci. To je bilo zagotovo obdobje, ko mi ni šlo najbolje," je za konec pred prihodom na največji štadion v Sloveniji, tokrat prvič v novi vlogi, še povedal Burgić.

NK Olimpija, ND Gorica
Sportal Nora tekma v Ljubljani, Maribor ušel Olimpiji #video

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte