Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
16.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

Natisni članek

Aleksandra Česen Nogometna zveza Slovenije Rade Obrenović Mitja Novak

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 16.00

5 let, 2 meseca

Priprave nogometnih sodnikov

Prva Slovenka, ki bo sodila v Prvi ligi Telekom Slovenije? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

S pripravami na spomladanski del nogometne sezone 2018/19 se ne ubadajo le nogometaši, ampak tudi sodniki. Delivci pravice sledijo navodilom glavnega trenerja Mitje Novaka, najboljša slovenska sodnica Aleksandra Česen, ki že sodi v tretji ligi, pa si želi, da bi nekoč sodila nasprotnemu spolu tudi v najvišjem klubskem razredu.

Nogometni sodniki so si lahko po jesenskem delu privoščili krajši odmor, po novem letu pa so že začeli priprave na delo. Program vadbe določa evropska nogometna zveza, slovenske sodnike pa na poti do pridobivanja fizične kondicije usmerja glavni trener Mitja Novak.

Vlado Šajn
Sportal Šef slovenskih sodnikov opozarja Zahovića, naj se ne igra z ognjem #video

''Vsako leto opravljamo tri testiranja,'' je v pogovoru za Planet TV izpostavil glavni trener slovenskih nogometnih sodnikov, ki skrbi za fizično pripravo delivcev pravice že dobro desetletje.

Pretečejo toliko kot nogometaši

Mitja Novak je dolgoletni glavni trener slovenskih nogometnih sodnikov.  | Foto: Planet TV Mitja Novak je dolgoletni glavni trener slovenskih nogometnih sodnikov. Foto: Planet TV Sodniki enkrat letno opravijo tudi preizkus zahtevanih kriterijev pod okriljem Fife, ki pa so manj zahtevni od tistih, ki jih zahteva Uefa.

Rade Obrenović, eden izmed številnih slovenskih mednarodnih sodnikov, je priznal, da so testi vse prej kot enostavni. ''Nismo ravno atleti, a se moramo potruditi, veliko vložiti in trenirati, da opravimo te teste,'' je dejal sodnik iz Ljubljane. Za najtežjega velja tako imenovani jojo test. Poteka na razdalji 20 metrov, a zelo intenzivno in s povečanim številom ponovitev, zato zahteva izjemno kondicijsko pripravljenost sodnikov.

Sodniki se lahko na prvoligaških tekmah primerjajo z nogometaši, saj v povprečju na tekmo pretečejo od deset do 12 kilometrov. ''Sodniki so prisiljeni temu slediti iz sezone v sezono, zato ves čas prihajajo na večjo raven,'' pojasnjuje Novak.

Aleksandra Česen nogometna sodnica
Sportal Aleksandra Česen, nogometna sodnica: Če se o njej ne govori, pomeni, da je izvrstno opravila svoje delo

Žarek upanja za sodnice

Aleksandra Česen je ena izmed dveh slovenskih mednarodnih nogometnih sodnic. | Foto: Ana Kovač Aleksandra Česen je ena izmed dveh slovenskih mednarodnih nogometnih sodnic. Foto: Ana Kovač Med 170 sodniki, ki se udeležujejo priprav, je tudi 25 deklet. Med njimi izstopa najboljša slovenska sodnica Aleksandra Česen. Izkušnje nabira tudi v slovenskih moških ligah. Trenutno sodi tudi tretjeligašem.

''Tretja liga je krasna zadeva za moj razvoj. Stremim k drugi ligi, da bi šla v še boljšo skupino,'' je dejala Česnova, ki sanja o tem, da bi nekoč sodila najboljšim slovenskim klubom. Tistim v Prvi ligi Telekom Slovenije.

V Nemčiji je Bibiana Steinhaus spisala posebno poglavje, saj sodi na največjih tekmah. Bi lahko podoben prizor kdaj ugledali tudi v Sloveniji?

FOTOGALERIJA: Priprave na tekmo

Fotogalerija
1 / 42

''V to je treba verjeti. Imamo sposobne punce, ki so lahko alternativa Bibiani Steinhaus. Brez skrbi,'' se nasmiha slovenska sodnica, ki je nogomet vzljubila že v mladih letih. V prvi ligi že sodi mlajšim kategorijah, zdaj želi še starejšim. Najboljšim. ''Vidi se žarek upanja, da bomo v Sloveniji slej ko prej dobili prvo slovensko sodnico v prvi ligi,'' je prepričan trener Novak. To dokazujejo tudi dobri rezultati kondicijske pripravljenosti predstavnic nežnejšega spola na testih.

Nogometna sodnica Aleksandra Česen, foto in video: Ana Kovač, montaža: Uroš Majerle

Ne spreglejte