Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
27. 10. 2018,
22.45

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,22

8

Natisni članek

Zoran Barišić NK Olimpija NK Olimpija Darko Milanič Prva liga Telekom Slovenije večni derbi Aris Zarifović Luka Zahović Mitja Viler

Sobota, 27. 10. 2018, 22.45

5 let, 6 mesecev

Odzivi o spornih sodniških odločitvah na derbiju

''Lukec'' Zahović poskrbel za zmedo #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,22

8

NK Olimpija NK Maribor | Dogodki v 80. minuti dvigajo veliko prahu. Takrat je sodnik Matej Jug Luki Zahoviću pokazal rumeni karton, Dinu Hotiću pa rdečega. | Foto Mario Horvat/Sportida

Dogodki v 80. minuti dvigajo veliko prahu. Takrat je sodnik Matej Jug Luki Zahoviću pokazal rumeni karton, Dinu Hotiću pa rdečega.

Foto: Mario Horvat/Sportida

Trener Olimpije Zoran Barišić je bil po sladki zmagi na prvem večnem derbiju v Sloveniji zadovoljen, poraženi Darko Milanič pa je skrušeno priznal, da se je njegovim varovancem ponesrečil drugi polčas. Zmaji so v drugem delu z dvema zadetkoma uprizorili popoln preobrat (2:1), gostitelji pa so imeli največ pripomb na sodniško odločitev v 80. minuti, ko je v kazenskem prostoru padel Luka Zahović.

V karieri je pridobil že veliko izkušenj na derbijih, ko je vodil zeleno-bele proti vijoličastim. Dogajalo se je v avstrijskem prvenstvu, na dunajskih prestižnih derbijih med Rapidom in Austrio. Takrat je imel Zoran Barišić kar veliko uspeha.

Marijan Pušnik
Sportal Rudar in Krško sta se odlepila od tal, v Domžalah se ni igralo #video

V soboto se je prvič prepričal, kako je videti največji slovenski derbi. Znova je vodil zeleno-bele proti vijoličnim in že v prvem nastopu navdušil privržence branilcev naslova, saj je izbrance popeljal do napadalne in organizirane igre, s katero je sejal nevarnost pred mariborskimi vrati.

Zoran Barišić po derbiju:

''To je bila tekma na zelo visoki ravni. To je bil zelo čustven, hiter, dinamičen derbi. Dobro smo začeli. Dobro smo odigrali 25 minut, tako kot sem želel, nato pa po poškodbi Kronavetra izgubili ravnotežje. Izgubili smo tranzicijo. Maribor je bil takrat boljša ekipa, a smo se v drugem polčasu izboljšali. Popravili smo zadeve, bili bolj aktivni in dinamični, bolj samozavestni,'' je Barišić, že četrti trener Olimpije v tej sezoni, opozoril na veliko kakovostno razliko med tistim, kar so njegovi varovanci pokazali v drugem delu prvega polčasa, ko sta jih šokirala poškodba Roka Kronavetra in tudi nedosojen kazenski strel po prekršku Denisa Klinarja nad Asmirjem Suljićem, ki ga je sodnik Matej Jug ''preselil'' na zunanjo mejo kazenskega prostora, čeprav se je pripetil v notranjosti, in nastopom v drugem polčasu.

NK Olimpija NK Maribor
Sportal Mandarića napadli v Mariboru, trener Olimpije zgrožen

Maribor je izkoristil boljših 20 minut, prek Dina Hotića, ki je izpolnil obljubo in proslavil zadetek s salto, povedel, nato pa je napočil čas za drugi polčas, v katerem so jo zmaji pošteno zagodli gostiteljem. ''Drugi del smo odigrali tako, kot si želim od ekipe. Ekipi čestitam za zmago. Je pa tudi res, da potrebuješ na vsaki tekmi srečo. Moraš si jo zaslužiti. Zanjo smo dobro delali,'' je prepričan Dunajčan, ki je zaostanek za Mariborom znižal na dve točki in poskrbel za razburljivo nadaljevanje prvenstva.

Milanič: Drugi polčas se nam je ponesrečil

''Prvi polčas je bil v redu. Čeprav je tekmec v uvodu tekme dvakrat, trikrat prišel do konca, smo se v določenem trenutku prvega polčasa zelo dobro znašli. Imeli smo vse pod nadzorom. Lahko smo prihajali pred tekmečeva vrata, to je bilo dobro. Zadeli smo in bili zadovoljni s pozitivnim rezultatom,'' se je Darko Milanič najprej dotaknil prvega polčasa, ki je prinesel vodstvo Maribora, občinstvo pa je vijolice na odmor pospremilo z aplavzom.

Darko Milanič po derbiju:

''Na drugi polčas smo gledali z optimizmom. Nato pa so bile kar naenkrat razdalje med nami velike. Imeli smo tri, štiri igralce, ki so bili preveč pasivni. Potem je težko doseči kaj več na takšni tekmi. Pozneje smo bili s priložnostjo Mlakarja, ko je šel sam pred gol, blizu izenačenja. Potem se je zgodilo še, da je bil nad Zahovićem storjen prekršek za najstrožjo kazen. Škoda, da nismo zadržali tistega, kar znamo sicer zadržati. Drugi polčas se nam je ponesrečil,'' je priznal Izolčan, ki je bil po tekmi prepričan, da bi moral sodnik Jug v 80. minuti pokazati na belo točko.

NK Olimpija NK Maribor
Sportal Prvenstvo je spet povsem odprto #video #foto
 

Milanič pričakoval kazenski udarec, Barišić brez besed

Po dvoboju je bilo na sploh nenavadno prisluhniti izjavam iz obeh taborov, ki so si nasprotovale. Zlasti v tem, kaj je komu zaupal Luka Zahović, napadalec Maribora, ki je v 80. minuti padel v kazenskem prostoru. Nad njim je posredoval Suljić, sodnik pa je na veliko začudenje občinstva, to je pričakovalo najstrožjo kazen, pokazal, naj se igra nadaljuje, nato pa Zahoviću, najverjetneje zaradi tega, ker je poskušal pasti še pred posredovanjem nogometaša Olimpije, čeprav se je pozneje zgodil stik, še rumeni karton. To je tako razbesnelo strelca Hotića, da je sodnika porinil. Jug mu je za nespametno potezo takoj pokazal pot v slačilnico.

''Po ogledu posnetka se mi zdi, da je bil to jasen prekršek za 11-metrovko. Jasen je bil večini nam. Luka mi je v slačilnici rekel, da je bil nad njim storjen prekršek,'' je o sporni sodniški odločitvi dejal Milanič. Njegov stanovski kolega Barišić na to temo ni govoril tako konkretno.

Vrhunci derbija v Mariboru:

''Ne komentiram sojenja. Tako kot moramo mi napraviti posel, ga morajo tudi oni. Če piska, piska, če ne, pa ne. To mora biti naša miselnost tudi v prihodnje,'' poskuša o tem, da se ne posvečajo sojenju, prepričati tudi igralce. Zato ni hotel dodatno razpredati tudi o tem, ali bi moral sodnik pokazati na belo točko za Olimpijo v prvem polčasu, po prekršku Klinarja nad Suljićem, za katerega je prejel tudi rumeni karton. ''Nisem si ogledal posnetka, lahko pa rečem, da je bil prekršek storjen. V živo sem bil pa predaleč, da bi videl, ali je bilo to v kazenskem prostoru ali ne,'' je o dogodku s sredine prvega polčasa povedal Milanič.

NK Maribor NK Olimpija
Sportal Dino Hotić je držal obljubo in naredil salto #video

Zarifović: Luka ve, da ni bilo enajstmetrovke

Ko se je končala tekma in se je javnost še vedno spraševala, ali bi moral sodnik po padcu Zahovića vseeno pokazati na belo točko, je največ prahu dvignil sam 23-letni slovenski reprezentant. Kapetan Olimpije Aris Zarifović je novinarju Planet TV Roku Kovačiču o dogodkih iz 80. minute povedal: ''Odziv Hotića je bil nepotreben. On se zaveda, da je naredil napako, kar pa zadeva Lukca (Luko Zahovića, op. p.), Luka sam ve, da ni bilo enajstmetrovke. To mi je priznal, tako da sodnik zasluženo ni piskal najstrožje kazni.''

Aris Zarifović po derbiju:

Njegove besede so odmevale. Ko je Primorec prišel še na novinarsko konferenco, se je znova soočil s tem vprašanjem, ker je bilo zanimivo slišati pred tem trenerja Milaniča, češ da mu je Zahović dejal, kako je bil nad njim storjen prekršek.

Je bil nad Luko Zahovićem storjen prekršek za najstrožjo kazen?

  • Da.
    36,79 %
    950 glasov
  • Ne.
    63,21 %
    1632 glasov
Oddanih 2582 glasov

''Vedel sem, da bom dobil to vprašanje. Brez zveze se mi zdi to ponavljati. Luka mi je rekel, da ni bilo penala. Tega ne bom več komentiral,'' je še enkrat potrdil Zarifović, nato pa je o spornem napadu iz 80. minute spregovoril še Mitja Viler. Branilec Maribora, ki je odigral 300. tekmo za vijolice in pred srečanjem prejel priložnostno darilo (podobno je bilo z Amirjem Derviševićem, ki je odigral 100. tekmo za Maribor), je povedal: ''Sodnik je bil dobro postavljen. V živo se mi ni zdelo, da bi bila to najstrožja kazen, po posnetku pa se mi zdi, da je. Penala nam ne bo noben vrnil. Izgubili smo in to je to,'' je dejal Koprčan, ki je od 80. minute na igrišču pogrešal soigralca Hotića.

Fotogalerija s tekme v Mariboru, fotograf Mario Horvat/Sportida:

Fotogalerija
1 / 74

Najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije je porinil sodnika in si prislužil rdeči karton. ''Hotićeva poteza je nedopustna, nepravilna. Izgubili ga bomo za dalj časa. Oškodoval je sebe, a tudi ekipo. Tega se ne sme delati,'' je zvezni igralec iz Borovnice dobil kritiko za svoje dejanje od trenerja, ki je kljub porazu še vedno v dobrem položaju, saj Maribor ostaja prvi na prvenstveni lestvici, v pokalu pa se mu podobno kot Olimpiji nasmiha napredovanje v polfinale.

Ne spreglejte