Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
7. 3. 2020,
22.19

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

24

Natisni članek

Darko Milanič NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije

Sobota, 7. 3. 2020, 22.19

4 leta, 1 mesec

Odstop Darka Milaniča s položaja trenerja NK Maribor

Milanič pojasnil razloge za odstop

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

24

Darko Milanič | Darko Milanič je bil v drugem obdobju trener vijolic dobra štiri leta. Vse od začetka marca 2016. | Foto Mario Horvat/Sportida

Darko Milanič je bil v drugem obdobju trener vijolic dobra štiri leta. Vse od začetka marca 2016.

Foto: Mario Horvat/Sportida

Spomladanski del Prve lige Telekom Slovenije se je komaj začel, v vrstah NK Maribor pa se je že zgodila ogromna sprememba. Po novem bolečem porazu, vijolice so doma ostale praznih rok proti Bravu (1:2), s tem pa Olimpiji ponudile priložnost, da jim v nedeljo uide na +7, je odgovornost za slabe rezultate prevzel Darko Milanič. Sestal se je s športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem in pred televizijskimi kamerami potrdil, da je podal odstop. "Počutim se odgovornega, ne pa krivega," je pojasnil.

Zlatko Zahović
Sportal Zahović po odstopu Milaniča: Vem, kdo je krivec

Najbolj trofejni trener v zgodovini NK Maribor in prve slovenske nogometne lige se poslavlja od vročega stolčka, na katerem je v mestu ob Dravi sedel v dveh različnih, a zelo dolgih časovnih obdobjih. Z Mariborom je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, slab vstop v spomladanski del Prve lige Telekom Slovenije, v katerem je z manj prepričljivimi predstavami izgubljal veliko točk, hkrati pa poskrbel za slabo voljo in nezadovoljstvo navijačev, pa ga je stal položaj trenerja.

Se strinjate z odstopom Darka Milaniča s položaja trenerja NK Maribor?

  • Seveda, to bi moral storiti že prej.
    79,62 %
    2578 glasov
  • Se, poraz proti Bravu predstavlja kapljo čez rob.
    4,20 %
    136 glasov
  • Ne, moral bi še vztrajati, kriza vijolic bi hitro minila.
    3,98 %
    129 glasov
  • Nikakor, upam, da si bo premislil, Maribor ne more imeti boljšega trenerja od njega.
    12,20 %
    395 glasov
Oddanih 3238 glasov

Ponosen, da je bil dolgo del te zgodbe

Čuti se odgovornega za vse, kar je v teh letih naredil.  | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Čuti se odgovornega za vse, kar je v teh letih naredil. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Po novem neuspehu, domačem porazu z Bravom, to je bil sploh prvi poraz Maribora v zgodovini 1. SNL proti mlademu ljubljanskemu klubu, je presodil, da je napočil primeren trenutek za odhod. 

"Zelo ponosen sem, da sem bil dolgo del te zgodbe. Narejeno je bilo ogromno dobrega dela, verjamem pa, da je prišel čas, ko je treba nekaj spremeniti. Situacija je taka, da se mora zgoditi nekaj drastičnega. Čutim se odgovornega za vse, kar sem naredil v teh letih. Ne počutim pa se za nič krivega. V karieri športnika je to en trenutek, ena epizoda, prek katere moraš iti," je po boleči zaušnici, ki jo je njemu in varovancem dal Bravo, povedal v neposrednem prenosu nacionalne televizije.

"Z direktorjem sem se pogovoril. Po mojem mišljenju je prišel pravi čas, da se poslovim," je potrdil, da je podal odstop. Podobno je storil že jeseni, ko je obremenjen z žvižgi občinstva sporočil športnemu direktorju, da odstopa s položaja trenerja. Športni direktor Zlatko Zahović, ki je v vseh letih nekdanjega kapetana slovenske izbrane vrste močno podpiral in mu v največjih trenutkih rezultatskih kriz stal ob strani, s tem pa tudi poskrbel za v Sloveniji redko viden dolgoletni fenomen opravljanja trenerskega dela brez menjave, je takrat po prespani noči zavrnil odstop. Milanič je nadaljeval delo, bil blizu vodilne Olimpije, v spomladanskem delu, ko je v petih krogih osvojil le pet točk, na lestvici pa mu grozi padec na četrto mesto, pa je presodil, da tako ne gre več naprej.

Fotogalerija s tekme v Mariboru, fotograf Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 83

Pogrešal je pozitivno energijo s tribun

Navijači so nogometašem, ki so v jesenskem delu za nekatere zmage dobili bogate premije, namenili posebno sporočilo. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Navijači so nogometašem, ki so v jesenskem delu za nekatere zmage dobili bogate premije, namenili posebno sporočilo. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Negativno vzdušje na tekmi z Bravom je bilo dodaten razlog za odhod s trenerskega položaja. Izgubil je zaupanje mariborskega občinstva, ki mu je po koncu vsakega polčasa namenilo glasne žvižge, navijači pa so s svojstveno akcijo molka, transparentov in izobešenimi ponarejenimi bankovci za 500 evrov poslali sporočilo nogometašem.

Po koncu tekme so jim skandirali, naj pridejo po premije, in jih s tem spomnili na posebno akcijo v jesenskem delu, ko je športni direktor Zlatko Zahović igralcem predstavil mikavne premije v primeru uspešnega zmagovitega niza. Zdaj so vijolice nanizale dva poraza in padle v krizo, iz katere jih bo moral reševati nov trener.

Olimpija Mura
Sportal Olimpija se veseli, sreča obrnila hrbet Muri #video

Bo vlogo trenerja na naslednji tekmi v 1. SNL, Maribor bo prihodnjo soboto gostoval v Domžalah, prevzel njegov pomočnik Saša Gajser? | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Bo vlogo trenerja na naslednji tekmi v 1. SNL, Maribor bo prihodnjo soboto gostoval v Domžalah, prevzel njegov pomočnik Saša Gajser? Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

"Ko je taka negativna atmosfera, ko je toliko kritik, je fantom bistveno težje igrati. To se čuti, to se vidi na vsakem koraku. Opravili ste svoje delo dobro (pogled je usmeril v novinarja, op. p.), mi pa svojega nismo," je Milanič na gostovanju v studiu nacionalne televizije potožil, da je negativno vzdušje okrog kluba pripeljalo do tega, da fantje niso bili več kos pritisku. Dodal je, da bi bilo veliko bolje, če bi jih s tribun spremljala pozitivna energija. "Nosili bi nas, tako pa smo ga zabili v zadnjem delu srečanja," je prepričan, da je imel pri porazu z Bravom prste vmes tudi ta dejavnik.

Vrhunci tekme v Mariboru:

Maribor bo v naslednjem krogu gostoval v Domžalah. Milanič verjame, da bo novi trener poskrbel za šok terapijo, s pomočjo katere se bodo Mariborčani vrnili na želene smernice. "Verjamem, da bo svež veter prinesel spremembe in dal moštvu novo energijo, ki jo nujno potrebuje," je pojasnil na novinarski konferenci po porazu, ki bo še dolgo odmeval. Nenazadnje odhaja s trenerskega položaja Maribora po dolgih štirih letih!

Maribor Bravo
Sportal Zgodovinski podvig Brava in potop izžvižganega Maribora #video
Domžale Aluminij
Sportal Aluminij poglobil krizo Domžal, ki jim je sreča obrnila hrbet #video
Ne spreglejte