Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
7.10

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Natisni članek

BiH Ljudski vrt Tomislav Tomić večni derbi Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 7.10

5 let, 5 mesecev

Tomislav Tomić

Neverjetna zgodba junaka Olimpije, ki je uničil Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

NK Olimpija NK Maribor | Tomislav Tomić je bil veliki junak sobotne zmage Olimpije nad Mariborom. | Foto Mario Horvat/Sportida

Tomislav Tomić je bil veliki junak sobotne zmage Olimpije nad Mariborom.

Foto: Mario Horvat/Sportida

Leta 2018 še ni konec, a je Tomislav Tomić, 28-letni zvezni igralec Olimpije iz Hercegovine, letos doživel že toliko prigod, da ga ne bo nikoli pozabil. Izkusil je tako pozitivne kot negativne šoke, na lica bližnjih izvabil veselje, a tudi solze, saj je že skoraj prekinil nogometno pot, v soboto pa odigral tekmo kariere in jo s prečudovitim projektilom, sploh prvim zadetkom v zeleno-belem dresu, sredi mesta ob Dravi zagodel večnemu tekmecu Mariboru.

"Če komu, pa njemu," so po vročem derbiju, ki je v soboto privabil v Ljudski vrt 12 tisoč gledalcev, pred televizijske zaslone pa skoraj vse Slovence, ki obožujejo nogomet, razmišljali številni navijači Olimpije o tem, kako so Tomislavu Tomiću privoščili gol za zmago. Kaj gol, ampak pravcati evrogol. Bombo, ki je v 63. minuti skoraj razparala mrežo Jasmina Handanovića, vrgla v delirij privržence ljubljanskega kluba in utišala domače privržence.

Marijan Pušnik
Sportal Rudar in Krško sta se odlepila od tal, v Domžalah se ni igralo #video

Dočakal svojih pet minut slave

V Ljubljani nosi številko 90. Rojen je bil leta 1990, v Prvi ligi Telekom Slovenije pa je odigral 45 tekem. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V Ljubljani nosi številko 90. Rojen je bil leta 1990, v Prvi ligi Telekom Slovenije pa je odigral 45 tekem. Foto: Urban Urbanc/Sportida Nepozaben strel, s katerim je dosegel sploh prvi zadetek za Olimpijo, odkar se je lani preselil v Slovenijo, se bo vpisal v zgodovino. Generacije, ki jim je ljuba zeleno-bela barva, ga bodo pomnile kot piko na i zreli predstavi Olimpije, s katero je zadala Mariboru boleč udarec (2:1) in mu dala vedeti, da se bo moral za naslov prvaka potruditi veliko bolj, kot je bilo moč sklepati po uvodnem delu sezone 2018/19.  

Olimpija se je lahko za zmago v Ljudskem vrtu zahvalila 28-letnemu Hercegovcu iz Širokega Brijega, ki je postal veliki junak dvoboja. Po navadi so junaki derbijev napadalci ali pa vratarji, če neposredno vplivajo na potek rezultata, tokrat pa je svojih pet minut slave dočakal Tomić. Je zadnji zvezni igralec, ki se je v preteklosti bolj kot z zadetki dokazoval z zavzetostjo v zadnjem delu zvezne igre, kjer je razdiral napade tekmecev in poskušal graditi akcije, s katerimi bi se napadalci Olimpije lažje znašli v zrelih priložnostih za zadetek. Ni bil toliko opažen.

Čeprav je bilo njegovo delo marljivo, so si ga najbolj zapomnili po kateri izmed napačnih podaj. Zadetka ni in ni bilo. Čeprav se je Tomić trudil, pogledoval po golu tekmecev in kar nekajkrat preizkušal strel, je žoga vedno zgrešila cilj. Vse do dvoboja v mestu ob Dravi, ko je švignila proti mariborski mreži kot računalniško voden projektil rakete, in na večnem derbiju postregla z enim najlepših zadetkov sezone.

Milan Mandarić
Sportal Mandarić, ki je bil morda zadnjič v Mariboru, se opravičuje dečku #video

Rešil ga je Bišćanov zdravnik

Zgodbo pri Olimpiji je začel lani z neuspehom v Evropi, ko je ljubljanski klub izpadel proti finski Vaasi.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Zgodbo pri Olimpiji je začel lani z neuspehom v Evropi, ko je ljubljanski klub izpadel proti finski Vaasi. Foto: Urban Urbanc/Sportida Za Tomića je bila to posebna nagrada. Večja od zmage, s katero je Olimpija osvojila tri pomembne točke. Po težavah s srcem, ki so ga tako pestile, da je pozno spomladi njegova nogometna kariera visela na zelo tanki nitki, je nad njim le pokukalo sonce.

Pregnalo je temne oblake, vse črne misli, s katerimi se je prebujal iz nočnih mor, ki so mu jih prizadejali kardiologi, ko so mu svetovali, naj zaradi težav s srcem prekine kariero. In to po sanjskih mesecih, v katerih je debitiral za člansko izbrano vrsto Bosne in Hercegovine, z Olimpijo pa se znašel tik pred vrati fantastičnega uspeha, dvojne slovenske krone.  

Ob koncu prejšnje sezone, ki jo je Olimpija sklenila z dvojno krono, se mu je življenje zaradi težav s srcem obrnilo na glavo. Nogomet igra od sedmega leta. Nikoli ni imel težav. Ob prihodu v Olimpijo je opravil zdravniške preglede in vse je bilo v redu. "Dejali so, da je EKG nekaj pokazal, a nič hujšega. Odigral sem pol sezone. Pred nadaljevanjem bi moral na nov pregled, a sem z reprezentanco odšel v ZDA, nato pa naravnost na klubske priprave v Turčijo. Sezona se je nadaljevala, bil sem na pregledih v Izoli in Mariboru in normalno igral tekme. Nikoli nisem imel težav. Nato pa so mi kar naenkrat dejali, da moram na pogovor h kardiologu," se je nedavno v pogovoru za klubsko televizijo spominjal enega najbolj šokantnih dni, kar jih je izkusil na nogometni poti.

Tomislav Tomić v pogovoru za klubsko televizijo o zdravstvenih težavah:

"Jaz in Pavle (Klemen Pavlinič, maser Olimpije, op. p.) sva odšla na pogovor h kardiologu. Dejali so mi, da nikoli več ne bom mogel igrati nogometa. Pogledal sem Pavleta, ki je bil tako kot jaz šokiran. Mislil sem, da je nočna mora. A žal je bilo res tako in kar naenkrat se je moje življenje obrnilo na glavo. Kar naenkrat ne moreš več početi tega, kar imaš rad, kar delaš vse življenje. Veliko stvari mi je šlo po glavi. Žila, ki mora iti nad srcem, je šla skozi srce, kar je bila težava. Nisem dobil dovoljenja igrati proti Rudarju," se igralec, ki je bil v prejšnji sezoni nezamenljivi člen Igorja Bišćana v zvezni vrsti, kjer je odigral kar 32 tekem v prvoligaški sezoni, spominja dvoboja 32. kroga. Zmaji so gostovali v Velenju in osvojili točko (1:1), on pa se je ubadal z drugačnimi težavami.

Tega ne privošči nobenemu nogometašu

Ljudski vrt je prvič letos osvojil 19. maja (3:2). | Foto: Mario Horvat/Sportida Ljudski vrt je prvič letos osvojil 19. maja (3:2). Foto: Mario Horvat/Sportida "Ko sem prišel domov, sem to javil ženi in staršem. Bili so v šoku, jaz pa sem tiho verjel, da to ni konec. V klubu so mi stali ob strani. Dejali so mi, da bom dobil novo pogodbo tudi, če ne bom več mogel igrati. Moram se jim zahvaliti. Igor Bišćan, nekdanji trener, mi je pomagal, saj je klical zdravnika v Dinamu. Imeli so že takšne primere, tako da sem odšel tja na preglede. Dejal mi je, da lahko nadaljujem igranje, ampak da moram pred vsako tekmo spiti tablete, ki znižujejo utrip srca. V nevarnosti pa bi bil zgolj takrat, ko je moj utrip zelo visok. Odšel sem na pregled in Bišćanov zdravnik mi je dal podpis, da sem lahko nadaljeval igranje. Izpustil sem zgolj tekmo z Rudarjem, nato pa se vrnil v moštvo. To je bil najtežji del moje kariere, in ta naslov prvaka, ki sem ga osvojil z Olimpijo, mi je prav zato najbolj pomemben v življenju," je pojasnil, kako mu je zdravnik Dinama dr. Ivica Smodek omogočil nadaljevanje ukvarjanja s tistim, kar najbolj obožuje v življenju. Z nogometom.

Vrhunci derbija v Mariboru:

Šok je bil tako velik, da mu nekateri še danes pravijo, da se ne bi smel vrniti. "Jaz igram, nimam nobenih težav. Moja žena in starši, ki me spremljajo od sedmega leta, so me tolažili in govorili, da bo vse v redu. V njih sem videl, da so vedeli, da ne bo tako in da bom verjetno moral nehati igrati. Vsi soigralci so bili preplašeni, razočarani. Niso mogli verjeti, da kar naenkrat ne morem več biti z njimi. Toda vsi so me podprli. Tega ne privoščim nobenemu nogometašu. Bilo mi je zelo težko. Ponavljam, res sem verjel, da bom lahko nadaljeval igranje. Po teh težkih dneh mi oba pokala, osvojena z Olimpijo, pomenita ogromno. Hvala Bogu, nimam nobenih težav in vem, da bo tako ostalo."

Ni šlo lepše, kajne?

Veselje legionarja iz Bosne in Hercegovine po atraktivnem zadetku v Ljudskem vrtu. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Veselje legionarja iz Bosne in Hercegovine po atraktivnem zadetku v Ljudskem vrtu. Foto: Morgan Kristan / Sportida Kardiologi so ga tako pozno spomladi hoteli prepričati, da postavi nogometne čevlje v kot, a je odpravil tudi to oviro. V Zagrebu je našel rešitev, nadaljeval nogometno pot, nato z zmaji osvojil dvojno krono, v soboto pa odločil še večni derbi v Ljudskem vrtu. In to na kakšen način. Spektakularno, s pravcatim projektilom, je zadel v črno za 2:1 in se razveselil prvega zadetka v dresu zmajev. Zanj je potreboval 62 tekem.     

"Moram priznati, da je občutek fantastičen. Ni šlo lepše, kajne? Gol na derbiju, hkrati odločilen. Vesel sem, a nikoli se nočem izpostavljati. Pomembno je, da smo odigrali odlično tekmo, predvsem drugi polčas, in da smo zmagali. Tokrat sem ga dal jaz, naslednjič ga bo nekdo drug," je za klubsko stran povedal junak tekme.

NK Olimpija NK Maribor
Sportal ''Lukec'' Zahović poskrbel za zmedo #video

Trener Barišić mu je zelo privoščil

Zmaji so se po zaslugi Tomićevega evrogola približali Mariboru na dve točki razlike. | Foto: Mario Horvat/Sportida Zmaji so se po zaslugi Tomićevega evrogola približali Mariboru na dve točki razlike. Foto: Mario Horvat/Sportida "Zelo mu privoščim, da je dosegel prvi gol za zmage. Kakšen gol je bil to! Kakšna celotna akcija, ki je privedla do njegovega zadetka. On in Putinčanin v zadnjih tekmah garata za ekipo, zato mu res privoščim," je 28-letnega legionarja iz Bosne in Hercegovine pohvalil trener Zoran Barišić, ki je med polčasoma v slačilnici, ko je Olimpija izgubila prvi polčas z 0:1, opozoril izbrance, naj stopijo višje in zaigrajo bolj agresivno. To se jim je v nadaljevanju tekme obrestovalo.

Najprej je na 1:1 izenačil Andres Vombergar, nato pa je stvari v svoje roke vzel Tomić in z izjemno odmerjenim strelom poskrbel za polni preobrat. "V drugem polčasu smo šli igralec na igralca in zaigrali bolje. Na igrišču je bilo čutiti, da smo boljši nasprotnik," je dejal eden izmed številnih tujcev v vrstah Olimpije, ki se noče preveč izpostavljati v medijih. Tako je bilo tudi po gostovanju v Ljudskem vrtu, ko je prejemal čestitke z vseh strani, a ostal takšen, kot je sicer, ko brani barve Olimpije. Skromen in osredotočen na nove cilje.

Evrogol Tomića v Ljudskem vrtu:

Priznal je, da je Olimpijo v prvem polčasu rešil premor, da niso sredi obdobja, ko je bil Maribor boljši, prejeli še kakšnega zadetka. Po poškodbi Roka Kronavetra so nogometaši Olimpije malce padli v igri, po premoru pa je na igrišče stopila neka nova, bolj odločna in motivirana enajsterica zeleno-belih, in Mariborčane spravila v resne težave. Najprej je vijoličasto obrambo prelisičil Vombergar, ki je s svojim nastopom navdušil tudi Tomića: "Vsa čast Andresu. Vsaka dolga žoga, vsak dvoboj, vsak skok. Vse je dobil," se je izrazil pohvalno o ljubljencu navijačev Olimpije, ki se je že drugič zapored vpisal med strelce na gostovanju v Ljudskem vrtu.

NK Olimpija NK Maribor
Sportal Mandarića napadli v Mariboru, trener Olimpije zgrožen

Evrogol v Mariboru zagotovo ni ušel Prosinečkemu

Reprezentanco BiH vodi Robert Prosinečki, ki je del bogate kariere preživel tudi v Ljubljani. | Foto: Reuters Reprezentanco BiH vodi Robert Prosinečki, ki je del bogate kariere preživel tudi v Ljubljani. Foto: Reuters Če bo Tomić z Olimpijo nadaljeval v podobnem ritmu, se mu lahko zgodi, da bo prihodnje leto osvojil že peti naslov državnega prvaka. Enkrat je bil najboljši z Željezničarjem iz Sararjeva, dvakrat z Zrinjskim iz Mostarja, kjer je igral skupaj tudi z napadalcem Maribora Jasminom Mešanovićem, z Ljubljančani pa naskakuje drugi naslov.

Z dobrimi predstavami v dresu Olimpije bi lahko zanimanje zanj ponovno izkazal tudi selektor Robert Prosinečki. "Povabil me je že za akcijo v ZDA. Mislim, da sem proti ZDA in Mehiki odigral dobro. Če me bo ponovno vpoklical, bom pritekel na zbor. Če ne, se ne bom jezil. Prosinečki že ve, kaj počne," je pred meseci povedel za hercegovske medije.

NK Maribor NK Olimpija
Sportal Dino Hotić je držal obljubo in naredil salto #video

Kakšno priznanje bi bilo šele to. Da bi po nepozabnem letu, v katerem je debitiral za člansko izbrano vrsto, z Olimpijo osvojil dvojno krono, izvedel, da ne sme več igrati nogometa, a vendarle našel rešitev in podaljšal pogodbo z zmaji do leta 2020, nato pa v soboto spektakularno odločil še največjo tekmo na slovenskih tleh, zaigral za BiH še v ligi narodov …

NK Olimpija NK Maribor
Sportal Prvenstvo je spet povsem odprto #video #foto
Ne spreglejte