Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
26. 2. 2021,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

4

Natisni članek

Robert Koren Dejan Djuranović Dejan Grabić Miran Srebrnič Krunoslav Jurčić Saša Gajser Dušan Kosić Marko Šuler NK Maribor NK Maribor

Petek, 26. 2. 2021, 4.00

3 leta, 1 mesec

Kandidati za klop NK Maribor

Mariborski natečaj za najtežjo službo v Sloveniji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

4

Krunoslav Jurčić, Saša Gajser | Saša Gajser (levo) je jasno naznanil ambicijo, da bi postal glavni trener. Krunoslav Jurčić je trenutno brez službe, med navijači pa zaželen. | Foto Vid Ponikvar

Saša Gajser (levo) je jasno naznanil ambicijo, da bi postal glavni trener. Krunoslav Jurčić je trenutno brez službe, med navijači pa zaželen.

Foto: Vid Ponikvar

Na sobotnem derbiju proti Olimpiji bo nogometaše Maribora zagotovo vodil Saša Gajser, potem bo novi športni direktor Marko Šuler moral izbrati novega trenerja. Med tistimi, ki merijo na najtežjo trenersko službo v Sloveniji, je tudi večni mariborski pomočnik, ob njem je morebitnih kandidatov še precej. Kdo vse?

Sloviti Argentinec z italijanskim potnim listom Mauro Camoranesi, ki se je po odpovedi z zapisom na družabnih omrežjih poslovil od Maribora in očitno tudi od Slovenije, v kateri je preživel skoraj natanko eno leto, je že preteklost Maribora. Glavno besedo pri odgovoru na vprašanje, kdo bo prihodnost Maribora, pa bo imel njegov novi športni direktor.

Kako se bo odločil Marko Šuler? | Foto: Vid Ponikvar Kako se bo odločil Marko Šuler? Foto: Vid Ponikvar Marko Šuler, ki je svojo novo mariborsko zgodbo začel spodbudno, z visoko zmago nad Taborom, je moral odlično tekmo Maribora že pozabiti. Pred Mariborom je derbi, ki bo v boju za želeni naslov zelo pomemben, potem novega snovalca športnega dela mariborske nogometne politike čaka še pomembnejša naloga.

Izbira novega trenerja ne bo lahka, zadnja dva sta v Ljudskem vrtu zdržala zelo kratek čas. Zadnji vsega 21 tekem, njegov predhodnik še manj, 13.

Maribor si ne sme privoščiti, da bi z izbiro človeka za verjetno najzahtevnejšo trenersko službo v Sloveniji zgrešil še tretjič. Po meteorskem vzponu in skoku v sedež športnega direktorja Maribora si bo Šuler zato razumljivo vzel čas.

"Pred derbijem trenerja verjetno ne bo," je povedal ob svojem prvem javnem nastopu v novi vlogi. "Trener mora biti nekdo, ki pozna DNK Maribora," je Šuler dodal in nakazal smernice izbire novega trenerja. Ob tem je jasno dejal, da bo brskal predvsem po naboru slovenske in stroke iz regije.

Oliver Bogatinov
Sportal Ozadje večera, ko so v Mariboru padale glave

Večni pomočnik, prvak in hrvaški povratnik

Kdo so morebitni kandidati? Začnimo pri tistem, ki že sedi na klopi. Večni pomočnik Saša Gajser po okroglem desetletju delovanja v klubu ta famozni mariborski DNK vsekakor ima. Da ima tudi ambicije po koraku naprej, je v Sežani nakazal že z obleko, ki je zamenjala trenirko, potem je to jasno povedal še v novinarske mikrofone. Da je med kandidati, je potrdil tudi Šuler. Ali je mislil resno ali pa je bil ob tem zgolj politično korekten, ve samo on. Sredina zmaga s 4:0 na igrišču, na katerem je Maribor ob zadnjih treh gostovanjih doživel tri hude poraze, je za Gajserja vsekakor velik plus.

Bi se lahko zgodilo, da v Ljudski vrt prikoraka slovenski prvak brez službe Dušan Kosić? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bi se lahko zgodilo, da v Ljudski vrt prikoraka slovenski prvak brez službe Dušan Kosić? Foto: Grega Valančič/Sportida

Od trenerjev, ki so trenutno brez pogodbe, v oči kot prvi pade Dušan Kosić. Avtor zgodovinskega naslova ob stoletnici celjskega kluba. Resda je legenda Olimpije, a izziv v Ljudskem vrtu, ki bi bil največji na njegovi trenerski poti, bi najverjetneje sprejel. Trener, ki v žepu trenutno nosi naziv najboljšega v Sloveniji, bi moral v Maribor prinesti tudi všečno igro, po kateri Ljudski vrt hrepeni, on pa slovi.

Nedavno je svojo epizodo v Združenih arabskih emiratih sklenil Hrvat Krunoslav Jurčić, ki je bil v Mariboru že pred petimi leti, tam pa, čeprav je zdržal vsega pol leta oziroma 16 tekem, pustil dober pečat. Po zmagah nad Krškim s 6:0 in Koprom s 5:0 je z 0:1 izgubil proti Celju in, čeprav je bil to šele njegov drugi poraz, moral že po prvi tekmi drugega dela sezone 2015/16 oditi. Počilo je z Zlatkom Zahovićem.

Oliver Bogatinov
Sportal Oliver Bogatinov predstavil svojo resnico in odprl Pandorino skrinjico

Koga lahko Maribor najde v Sloveniji

Brez službe je po odhodu s klopi Kopra tudi Miran Srebrnič. Nekdanji Šulerjev soigralec iz Gorice se ne zdi realna možnost. Tako v Novi Gorici kot na Bonifiki je sicer dokazal, da zna, a legendarni Primorec, ki nerad sili v ospredje, bo brez mikavne ponudbe verjetno ostal tudi tokrat.

Od trenerjev, ki trenutno sedijo na klopeh slovenskih prvoligašev, bi Maribor verjetno lahko dobil vsakega razen Gorana Stankovića, ki v toplem zavetju Milana Mandarića greje klop Olimpije.

Kot prvi med kandidati iz trenutnega slovenskega prvoligaškega bazena v oči pade mladi Dejan Grabić, ki na začetku svoje trenerske poti kaže velik potencial. Stavi na mlade, domače nogometaše, njegova ekipa ima izrazit trenerski podpis. Trenutno je hit slovenske z majhnim Bravom, s katerim ni izgubil že deset tekem v nizu.

Ante Šimundža in Dejan Grabić imata varni službi, a je vprašanje, ali bi zavrnila ponudbo Maribora. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ante Šimundža in Dejan Grabić imata varni službi, a je vprašanje, ali bi zavrnila ponudbo Maribora. Foto: Grega Valančič/Sportida

Drugi je Dejan Djuranović, ki po sezoni za pozabo za zdaj dobro vodi domžalski projekt rekonstrukcije. Legenda Maribora, seveda, zagotavlja tudi mariborski DNK. Podobno bi prinesel tudi že večkrat dokazani Ante Šimundža, eden od najpomembnejših akterjev klubske zgodovine, ki se je v Mariboru izkazal kot igralec in trener. Se Mariborčan lahko iz Mure spet vrne nazaj domov?

Če bi se ravnali po verjetnostnem računu, bi najvišje kotiral Igor Božić. Trener Tabora, ki je v zadnjem času postal valilnica trenerjev za tekmece iz slovenske lige. Seveda ne mislimo resno, 44-letni trenerski debitant ne pride v poštev.

Še kdo poleg nas je zagotovo pomislil tudi na Roberta Korena, ki je veliko ime slovenskega nogometa, začenja trenersko pot in je zelo ambiciozen, s Šulerjem, oba sta Korošca, pa sta bila dolgoletna nogometna sopotnika. Prinesel bi tudi izkušnje iz šampionske zgodbe Celja, ki jih je lani tam dobil. To se najverjetneje ne bo zgodilo. S Šulerjem si namreč nista več tako blizu, težava je tudi trenerska licenca Uefa PRO, ki je potrebna za delo v prvi slovenski ligi. Koren, trener drugoligaša Fužinarja, je še nima.

Sportal Prvi odgovor o novem trenerju Maribora je že znan

Kdo še (ne) pride v poštev

Na novo vrnitev Darka Milaniča, ki s Slovanom iz Bratislave navdušuje na Slovaškem, ni mogoče računati. Na Simona Rožmana, ki je trdno priklenjen na klop Rijeke, prav tako ne. Podobno velja za Slavišo Stojanovića, ki vodi bolgarskega velikana, Levskega iz Sofije.

Ante Čačić je bil manj kot štiri mesece trener Maribora leta 2013. Potem je bil na Hrvaškem trener Slaven Belupa, zagrebške reprezentance, prilezel je celo do hrvaške reprezentance, ki jo je vodil na evropskem prvenstvu 2016. Odkar je oktobra lani končal delo v Egiptu, kjer je vodil Pyramids FC, je brez službe. | Foto: Vid Ponikvar Ante Čačić je bil manj kot štiri mesece trener Maribora leta 2013. Potem je bil na Hrvaškem trener Slaven Belupa, zagrebške reprezentance, prilezel je celo do hrvaške reprezentance, ki jo je vodil na evropskem prvenstvu 2016. Odkar je oktobra lani končal delo v Egiptu, kjer je vodil Pyramids FC, je brez službe. Foto: Vid Ponikvar

Od trenerjev iz regije na trgu najdemo še enega Hrvata in nekdanjega trenerja Maribora, Anteja Čačića. Pa tudi njegova rojaka Nikolo Jurčevića in Roberta Prosinečkega, ki smo ga s trenerskim delom v Sloveniji povezovali že večkrat, a je zagotovo predrag. Za Zvonimirja Solda, nekdanjega trenerja Kölna v nemški prvi ligi, velja zelo podobno.

Za naštetimi stoji še kup takšnih in drugačnih kandidatov prostih rok, pa tudi veliko takih, ki imajo službe in bi mariborski izziv sprejeli z obema rokama.

Med njimi človeka, s katerim bo Šuler kmalu poziral s šalom Maribora, ne gre iskati. Morda pa nov pomemben akter Maribora preseneti s kom tretjim. Kaj pa, če Šuler na koncu izbere Zahovića ali pa na klopi, po vzoru angleških nogometnih menedžerjev, pristane kar sam? Seveda se šalimo. Počakajmo še malo in znano bo vse …

Koga od naštetih trenerjev bi najraje videli na klopi NK Maribor?

  • Sašo Gajserja
    22,52 %
    245 glasov
  • Dušana Kosića
    27,30 %
    297 glasov
  • Krunoslava Jurčića
    22,52 %
    245 glasov
  • Mirana Srebrniča
    2,21 %
    24 glasov
  • Dejana Grabića
    3,03 %
    33 glasov
  • Anteja Šimundžo
    13,33 %
    145 glasov
  • Dejana Djuranovića
    0,74 %
    8 glasov
  • Roberta Korena
    1,65 %
    18 glasov
  • nikogar od naštetih
    6,71 %
    73 glasov
Oddanih 1088 glasov
Oliver Bogatinov
Sportal Velik kadrovski pretres torkovega večera v NK Maribor

 

Ne spreglejte