Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 6. 2019,
18.58

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

7

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Druga liga NK Tabor Sežana Dodatne kvalifikacije za popolnitev prve lige ND Gorica

Nedelja, 2. 6. 2019, 18.58

4 leta, 10 mesecev

DODATNE KVALIFIKACIJE ZA POPOLNITEV PRVE LIGE TELEKOM SLOVENIJE

Po 28 letih konec prvoligaškega nogometa v Novi Gorici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

7

Tabor Sežana ND Gorica | Prvič po 28 sezonah se Gorica poslavlja od prve slovenske lige. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvič po 28 sezonah se Gorica poslavlja od prve slovenske lige.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nogometaši drugoligaškega podprvaka CherryBox24 Tabor so zmagovalci dodatnih kvalifikacij za uvrstitev v Prvo ligo Telekom Slovenije, potem ko so v njih izločili Gorico, ki je v prihodnji sezoni sploh prvič v zgodovini tekmovanja ne bomo spremljali v najvišji ligi. Sežančani so na prvi tekmi zmagali z 2:1, tokrat pa v Novi Gorici remizirali z 0:0 in se veselili velikega uspeha. V prvo ligo, v kateri so do zdaj igrali samo enkrat, se vračajo po 18 letih čakanja.

Prvoligaška zasedba bo v sezoni 2019/20 deležna izdatne spremembe, saj bosta v elitni druščini zaigrala kar dva donedavna drugoligaška kluba. Poleg ljubljanskega Brava, ki je osvojil naslov prvaka 2. SNL, si je nastop med najboljšimi zagotovil tudi sežanski CherryBox24 Tabor. 

Češnjice iz Sežane bodo igrale v prvi ligi! | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Češnjice iz Sežane bodo igrale v prvi ligi! Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Največji uspeh po letu 2001

Češnjice so poskrbele za največji uspeh klubskega nogometa na Krasu po sezoni 2000/01, ko so se krstno predstavile v prvi slovenski ligi. Zdaj se vračajo med najboljše, v dodatnih kvalifikacijah pa so presenetile Gorico, klub z eno izmed najbolj pestrih in bogatih zgodovin na sončni strani Alp.

Štirikratni državni prvaki se prvič, odkar sploh obstaja 1. SNL, selijo v drugo ligo. S tem je konec dolgoletne prvoligaške tradicije. V Sloveniji sta po novem le še dva kluba, ki med najboljšimi nastopata od začetka, hkrati pa bosta del elite tudi v prihodnji sezoni. To sta prvak Maribor in Celje.

Tabor izločil dolgoletnega znanca prve lige

Andrej Razdrh že ima izkušnje z vodenjem prvoligaškega kluba. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Andrej Razdrh že ima izkušnje z vodenjem prvoligaškega kluba. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tabor je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij ubranil tesno prednost iz Sežane (2:1). Mreži sta ostali nedotaknjeni (0:0), kar je zadoščalo za senzacionalno napredovanje Tabora. Drugoligaški podprvak je ubranil vse napade vrtnic, najlepšo priložnost za Gorico pa je zapravil izkušeni napadalec Etien Velikonja, ki je izgubil dvoboj ena na ena z mladim vratarjem Sežančanov Arianom Renerjem. Po enem najlepših remijev v zgodovini sežanskega kluba, ki bo čez štiri leta praznoval okroglo 100-letnico obstoja, je sledilo ogromno slavje v deževni Novi Gorici.

Iz Sežane je prišlo več kot tisoč ljubiteljev nogometa, ki niso skrivali navdušenja ob tem, da se bo v njihovem mestu v prihodnji sezoni igral prvoligaški nogomet.

Direktor Tabora za razširitev prve lige

Gorica je proti Krašovcem ostala praznih rok. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Gorica je proti Krašovcem ostala praznih rok. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Dvigujemo se in imamo vizijo, da v prvi ligi ne bomo samo obstali, ampak skozi leta tudi napredovali in prišli do Evrope," sporoča direktor Tabora Davor Škerjanc, izkušeni nekdanji prvoligaški nogometaš, ki je igral za Olimpijo, Primorje, Krko in tudi Koper. Po svoje mu je žal, da prvo ligo zapušča tako uveljavljen klub, kot je Gorica.

"Bolje bi bilo, če bi prvo ligo razširili. Mislim, da je čas za razmišljanje v tej smeri," je povedal Škerjanc, ki je kot igralec v prvoligaški druščini zbral več kot 200 nastopov.

Gorica proti Srebrniču?

Nekdanji trener Miran Srebrnič bi se lahko kot strateg Kopra v prihodnji sezoni srečal z nekdanjim klubom v 2. SNL. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji trener Miran Srebrnič bi se lahko kot strateg Kopra v prihodnji sezoni srečal z nekdanjim klubom v 2. SNL. Foto: Vid Ponikvar Trener Andrej Razdrh, ki je pred leti na najvišji klubski ravni že vodil ljubljansko Olimpijo, se je tako vpisal v zgodovino češnjic, Gorica pa bo primorana prvič igrati v drugi ligi, kjer jo čakajo motivirani tekmeci. Zanimivo, med njimi bi bil lahko tudi ambiciozni Koper, ki ga vodi dolgoletni strateg Gorice Miran Srebrnič. Rumeno-modre kot zmagovalce ene izmed štirih tretjih lig čakata dvoboja za popolnitev druge lige proti še enemu prvaku, Gradu.

V prvi ligi bodo tako v tekmovalni sezoni 2019/20 nastopili Maribor, Olimpija, Domžale, Mura, Celje, Aluminij, Rudar, Triglav, Bravo in Tabor.

Dodatne kvalifikacije:

Povratna tekma, nedelja, 2. junij:
Gorica : Tabor Sežana 0:0

Prva tekma, sreda, 29. maj:
Tabor Sežana : Gorica 2:1 (2:1)
Stevanović 13., Azinović 40.; Velikonja 16./11-m

Preberite še: 

Ibou Kebe Tabor
Sportal Gorici grozi konec velike tradicije
Ne spreglejte