Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
22. 5. 2021,
23.06

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

9

Natisni članek

Matko Obradović Prva liga Telekom Slovenije NK Mura Ante Šimundža

Sobota, 22. 5. 2021, 23.06

2 leti, 11 mesecev

Trener državnih prvakov Ante Šimundža

Šimundža se je zahvalil Ljudskemu vrtu in se izkazal z ganljivo gesto #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

9

"Prva je, prva je najslajša," Ante Šimundža ni skrival sreče, ko je po veliki zmagi nad Mariborom (3:1) Muro popeljal do zgodovinskega naslova državnega prvaka. Zahvalil se je Ljudskemu vrtu za vrhunsko kuliso, ki je spremljala težko pričakovano štajersko-prekmursko bitko za naslov prvaka, in zmago posvetil pokojnemu dedku vratarja Matka Obradovića.

Sportal Rožman napovedal spremembe pri Mariboru

Slovenija nima veliko tako uspešnih trenerjev, kot je Ante Šimundža. Izjemne uspehe je doživljal že z Mariborom, zdaj pa mu gre odlično še z Muro. S črno-belimi se je najprej uvrstil v prvo ligo, se trikrat zapored prebil v Evropo, lani osvojil pokal, letos pa postal prvak. In to na zanj čarobnem mestu. V Ljudskem vrtu, ki ga pozna kot lastno dlan in v katerem je kot trener užival, ko je lahko po dolgem času s tribun zaslišal tako bučno navijanje.

Fotogalerija s tekme v Mariboru, fotograf Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 60

"Rad bi se zahvalil Ljudskemu vrtu za top kuliso, na vrhunski prezentaciji slovenskega nogometa, če bomo v tej smeri gledali vsi, bo nogomet na dosti višji ravni s popularizacijo in z vso kakovostjo, ki jo prinaša. Po drugi strani pa, ko pogledam vse skupaj, je res, da smo imeli nekaj sreče pri samem razpletu, ampak na koncu smo mi prvi prečkali črto," je povedal za Planet TV po eni najslajših zmag v karieri.

Zadetek Mlakarja ga ni vrgel iz tira

Trener Mura Ante Šimundža na rokah varovancev po zgodovinskem uspehu | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Trener Mura Ante Šimundža na rokah varovancev po zgodovinskem uspehu Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Med sezono iz njegovih ust ni bilo slišati drznih napovedi o tem, da se Mura poteguje za prvaka. Igralcev ni hotel dodatno obremenjevati. Ko pa je bil tako blizu in je o najboljšem odločala zadnja tekma, je zavohal kri. Sporočil je, da so njegovi izbranci lačni uspeha, in prav nič se ni zmotil. V Ljudskem vrtu so vzeli celoten plen, v skrbi jih ni spravil niti zadetek Jana Mlakarja za izenačenje na 1:1, dosežen v izdihljajih prvega polčasa. "Če bi me takrat zaskrbelo, ne bi bil trener tukaj. V vsakem primeru smo verjeli v zmago. Vedeli smo, da je Maribor ekipa, ki lahko da gol, in to nas ni vrglo iz tira," je odgovoril na vprašanje voditelja Mateja Podgorška.

Šimundža se je vpisal v prav posebno zgodovino. Je šele drugi strateg, ki je osvajal naslove prvaka z različnima kluboma. Pred njim je bil Bojan Prašnikar, ki ga je pred leti vodil pri Mariboru, najboljši tako z Olimpijo kot tudi vijolicami, Šimundža, rojeni Mariborčan, pa je bil prvak z Mariborom in Muro. Prekmurci so si odločilno prednosti priigrali v zadnjih 15 minutah. Za vodstvo z 2:1 je zadel Hrvat Mihael Klepač, ki je v igro vstopil le nekaj minut pred tem. Je bil Slavonec skriti adut trenerja Mure?

Vsa ekipa na čelu s trenerjem Antejem Šimundžo je zmago posvetila pokojnemu dedku Matka Obradovića. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Vsa ekipa na čelu s trenerjem Antejem Šimundžo je zmago posvetila pokojnemu dedku Matka Obradovića. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

"Tako se je izkazalo. Pa še Klemen Šturm, Žiga Kous, pa Matko Obradović," je hitel naštevati, nato pa dodal: "V tem trenutku bi rad povedal, da je Matku Obradoviću na žalost danes umrl dedek, tako da to zmago posvečam njemu. Vsa ekipa mu jo. Verjamem, da bo lažje prebrodil. Vem, da mu ni lahko, ampak to zmago danes posvečamo njegovemu pokojnemu dedku," se je izkazal z ganljivo gesto, namenjeno prvemu čuvaju mreže državnih prvakov, ki se je pred leti v Mursko Soboto preselil prav iz Maribora.  

Ključna tekma? Zmaga nad Bravom.

Za najbolj ključno tekmo sezone je izpostavil tisto, ki jo je Mura odigrala konec februarja. Takrat je gostovala v Ljubljani pri Bravu in zmagala z 1:0. "Takrat smo pokazali karakter ekipe," je povedal Šimundža. Takrat je Mura pogrešala Luko Bobičanca in Žigo Kousa, a vseeno zmogla dovolj moči, da je z zadetkom Kevina Žižka končala niz nepremagljivosti Brava, ki je pred tem trajal 11 tekem.

Zadetek Luke Bobičanca za končnih 3:1 v Ljudskem vrtu:

Po tisti tekmi je Mura za Mariborom in Olimpijo zaostajala štiri točke, na koncu pa jih je imela toliko kot Maribor, a bila boljša v medsebojnih rezultatih (2:0, 1:2, 0:0 in 3:1), in štiri več od Olimpije. Tako je uresničila sanje številnih generacij črno-belih o naslovu prvaka in poskrbela, da bo 22. maj 2021 v zgodovini prekmurskega nogometnega ponosa ostal zapisan z zlatimi črkami.

Jasmin Handanović
Sportal Jasmin Handanović še zadnjič oblekel dres NK Maribor
Bežigrad Stadion
Sportal Fenomen NK Maribor: Ima jih več kot preostala Slovenija skupaj!
NK Maribor NŠ Mura
Sportal Čudežni podvig Mure. Maribor na kolenih, Prekmurje proslavlja. #video
Ne spreglejte