Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2012,
13.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Iztok Čop Luka Špik olimpijske igre

Torek, 31. 7. 2012, 13.59

8 let

Veslača za kolajno: Finale bo zgodba zase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta z odliko opravila polfinale na veslaški regati v Etonu. V polfinalu sta suvereno ugnala tekmece in se z zmago prebila med najboljših šest posadk.

Iz slovenske skupine sta se v finale prebila še čolna iz Litve in Velike Britanije, med favoriti sta izpadla Norvežana in Francoza. V prvem polfinalu pa sta presenetljivo zmagala Argentinca pred Novozelandcema in Italijanoma, izpadla pa sta svetovna podprvaka Nemca in branilca olimpijskega zlata Avstralca. "Bravo, Urška," se je nasmehnil Iztok Čop, ko je po tekmi izvedel, da ima Slovenija svojo prvo kolajno: "Na žalost tega tukaj ne bomo preveč čutili, ker smo kar malo oddaljeni od ostalih." Bolj kot s prvimi velikimi slovenskimi uspehi pa se je 40-letni Čop ukvarjal z vožnjo, ki sta jo prikazala z Luko Špikom v polfinalu: "Zelo sva zadovoljna z načinom vožnje. Peljala sva tako, kot sva si želela – startati skupaj z drugimi, priti v prvi četrtini naprej in nato dodajati." Radovljičan, ki se po letošnji sezoni poslavlja od vrhunskega športa, je v celoti zadovoljen s prikazanim v Etonu, kjer sta s Špikom že osvojila srebro na svetovnem prvenstvu leta 2006. "V predtekmovanju se je pokazalo, da nama gre čoln dobro, skozi sredino sva tam dobila malo, bila sva premalo odločna, danes pa sva vedela, da je najina prednost sredina in ves čas sva dodatno napadala, napadala … in tekmo dobro pripeljala do konca." Taktika je spominjala na obdobje izpred desetih let, ko sta bila Čop in Špik nepremagljiva za svetovno konkurenco in ko sta kariero nadgradila tudi z zlato olimpijsko medaljo v Sydneyju. "V bistva sva računala, da morava pobegniti za eno dolžino, da imava na zadnjih 500 metrih tako prednost, da se ne bi v zadnjih zavesljajih tolkla za eno od treh mest, saj je bilo jasno, da je tukaj pet močnih posadk in pristop je bil tak, kot je bil in hvala bogu je bil tudi izplen tak, kot sva si želela."

"Vsi bomo šli na zlato"

Po dveh suverenih nastopih in izpadu številnih favoritov sta vlogo prve posadke zdaj prevzela prav Čop in Špik, čeprav je bila zmaga Argentine v prvem polfinalu podobno gladka, a sta Argentinca v končnici močno popustila. "Finale bo seveda zgodba zase," opozarja najuspešnejši slovenski olimpijec po osamosvojitvi, ki ima doma že kolajne vseh treh barv z OI. Tudi Čopa je v polfinalu presenetilo, da so odpadle nekatere na papirju favorizirane posadke. "A vse posadke, ki so v finalu, so že v predtekmovanju pokazale, da so naredile korak naprej, favoriti pa so bili v nasprotju z izidi iz sezone manj prepričljivi. Pred enim tednom takega finala ne bi napovedal, ampak prepričan sem, da je v finale prišlo ta trenutek šest najboljših čolnov." Čop opozarja, da prav nikogar ne gre odpisati: "Na videz je morda položaj nekaj lažji, a Litovca in Argentinca nimata veliko izkušenj, sta pa obe posadki zdaj dobili zalet in samozavest, v vseh ostalih čolnih pa so izkušeni veslači. Prav nikogar ne gre odpisati, Novozelandca in Britanca sta iz kroga favoritov, Italijana zelo nevarna." In o finalni taktiki: "Vsi bomo šli na zlato, ne le midva. Razlog je ta, da tukaj ni prostora za taktiziranje in branjenje lovorik. Razlike bodo majhne in vsi bomo startali na prvo mesto, razpleta pa si letos ne upam napovedati, tudi svoje uvrstitve ne. Midva bova skušala veslanje še malo popraviti, to današnjo vožnjo bova skušala nadgraditi, a tudi drugi bodo storili vse in računali tudi z nama, veliko bolj, kot so doslej."

Ne spreglejte