Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
21.15

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Soči 2014 hokej Rusija ZDA

Petek, 14. 2. 2014, 21.15

2 leti, 2 meseca

V Sloveniji osredotočeni na Rise, svet na "hladnovojni" derbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko bomo jutri v Sloveniji pesti stiskali za naše rise, ki se bodo pomerili s Slovaki, pa bo v svetu več pozornosti požel drugi obračun skupine A med Rusijo in ZDA.

Sobotna tekma teh dveh tradicionalnih tekmecev sicer ne bo imela takšnih razsežnosti, kot jih je imel "čudež na ledu" iz Lake Placida 1980, ko so ameriški (pretežno) študenti ugnali zastrašujočo sovjetsko "zborno komando", a vsekakor bo eden od bolj gledanih obračunov na teh igrah. A predvsem Rusi in njihovi navijači imajo neporavnan obračun tudi s svetovnega prvenstva lani, ko so ZDA slavile nepričakovano visoko z 8:3.

Rusi si želijo osvojiti prvo zlato olimpijsko hokejsko kolajno po letu 1992, medtem ko so Američani nazadnje na najvišjo stopničko stopili prav že omenjenega leta 1980.

Leta 1999 je ameriška revija Sport Illustrated tisto zmago Američanov iz leta 1980 označila kot največji športni dogodek 20. stoletja, leta 2004 so ga prikazali tudi v hollywoodskem filmu Čudež (Miracle).

Američani so v znamenitem obračunu izkoristili dejstvo, da je selektor Sovjetske zveze Viktor Tihonov iz gola zgodaj in presenetljivo povlekel "najboljšega vratarja na svetu" Vladislava Tretjaka in ga zamenjal z rezervnim čuvajem mreže, kar je vodilo do zmagovitega gola Mika Eruzioneja.

Vladislav Tretjak: Leto 1980 je res učna ura za nas

V takratni ameriški ekipi je bil tudi oče zdajšnjega ameriškega hokejista Ryana Suterja, Bob Suter. Zdajšnji član ekipe Minnesota Wild in tudi ameriške reprezentance je dejal, da je bil v osnovni šoli zelo priljubljen zaradi tega, ker je v šolo nosil očetovo kolajno. "Učitelji so si želeli, da jim jo pokažem. Pri gledanju filma vedno dobim kurjo polt," pravi Ryan Suter in dodaja, da oče le redko govori o tisti tekmi.

"O tekmi in filmu so me podučili prav učitelji. Ko pa očeta vprašam o filmu, samo odvrne, da je to lep poklon selektorju Herbu Brooksu," pojasnjuje mlajši Suter. "Vedno spremeni temo pogovora in me začne spraševati o otrocih in moji zadnji tekmi. Je pa zelo ponosen na tisti uspeh, ampak je pač zelo skromen človek," še pravi Suter.

Trikratni olimpijski prvak Vladislav Tretjak je bolj gostobeseden, kar zadeva tisto tekmo. Poudarja, da je bila to dobra lekcija za to, da ne podcenjuješ tekmeca. "Leto 1980 je res učna ura za nas. Naučili smo se, da moraš tekmece spoštovati. Takrat Američanov res nismo," je odkrit Tretjak, ki je iz igre odšel pri izidu 2:2, zamenjal pa ga je neizkušeni Vladimir Miškin, kar je bil šok za obe ekipi.

Ruska hokejska legenda, ki je tudi prižgala olimpijski ogenj na slavnostnem odprtju letošnjih iger, pa še dodaja, da so to napako popravili leta 1984 v Sarajevu. Rusija in ZDA sta se od leta 1980 pomerili petkrat, ZDA so slavile enkrat, enkrat pa se je tekma končala brez zmagovalca. Na zadnjem olimpijskem obračunu, v Torinu 2006, so Rusi zmagali s 5:4.

Veliko zanimanje in teorije zarote

Za derbi velja izredno zanimanje. Že mesece pa se v zvezi z dvobojem pojavljajo tudi teorije zarote. Ruskega vratarja Semjona Varlamova so oktobra v Denverju priprli, ker naj bi se znesel nad partnerico.

Jared Cowen je 23. novembra poškodoval kapetana Rusije Pavla Dacjuka, da se je moral zdraviti zaradi pretresa možganov. Vse to in kopica manjših dogodkov je sprožilo različne zgodbice za že zdavnaj razprodano tekmo v dvorani Bolšoj.

V Sočiju je Rusija v uvodnem dvoboju premagala Slovenijo s 5:2, ZDA pa so kar s 7:1 odpravile Slovaško.

Ne spreglejte