Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 2. 2014,
12.02

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre slovenska hokejska reprezentanca

Sreda, 19. 2. 2014, 12.02

2 leti, 2 meseca

Svetovni prvaki v zadnji tretjini potopili slovensko barko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska izbrana vrsta je premierne OI končala v četrtfinalu. Švedi so bili premočan nasprotnik, po zaslugi odlične zadnje tretjine so slavili s 5:0 in se zasluženo uvrstili v polfinale.

Slovenija se je na zgodovinski četrtfinalni tekmi olimpijskega turnirja Švedom zoperstavila v skoraj enaki postavi kot dan prej Avstrijcem. Matjaž Kopitar je naredil eno menjavo, in sicer je na tribune k Mihi Verliču in Anžetu Kuraltu posedel mladega vratarja Luko Gračnarja, medtem ko se je med 22 igralcev sploh prvič v Sočiju kot menjava za Roberta Kristana znašel Andrej Hočevar.

Švedi pred koncem tretjine izkoristili številčno premoč

Aktualni svetovni prvaki so na uvodu uprizorili ofenzivo proti slovenskim vratom, v drugi minuti je izza gola pridrsal Carl Hagelin, vendar je Kristan prebral njegovo namero. Le trenutek zatem se je trem kronam pokazala priložnost za zadetek v situaciji dva na ena, a je strel Aleksandra Steena končal v lovilki Kristana. Risi so odličnim drsalnim nasprotnikom poskušali slediti s hitrimi menjavami, v sedmi minuti se jim je ponudila prva številčno premoč, med katero pa Henrik Lundqvist ni imel pravega dela. Je pa bilo vroče pred njegovimi vrati, ko so bile moči že izenačene in sta Blaž Gregorc in Tomaž Razingar pobegnila Švedom, a se je poskus za vodstvo našega kapetana izjalovil. Čeprav je švedska obramba v nadaljevanju puščala le malo prostora, so Kopitarjevi izbranci prišli še do nekaj strelov, ki pa niso končali za hrbtom najbolje plačanega vratarja na svetu. In ko je že kazalo, da bi se tretjina lahko končala brez zadetkov, je moral v 18. minuti na kazensko klop Jan Muršak. Po udarcu Daniela Alfredssona z razdalje se je plošček od ograde odbil pred gol, kjer je Mitjo Robarja prehitel Aleksander Steen in soigralce na odmor popeljal z vodstvom 1:0.

Malo priložnosti za strele

Najbolj razpoložen med številčno premočjo Slovenije na začetku druge tretjine je bil David Rodman, čigar strel je švedski čuvaj mreže spretno ubranil. Na drugi strani je svoje bravure prikazal tudi Robert Kristan, ki je bil ob obleganju Nicklasa Backstroma, Erika Karlssona in Niklasa Hjalmarssona vselej na mestu.

Risi so v nadaljevanju le s težavo prihajali do strelov, tudi ob minuti z igralcem več jim švedska granitna obramba namreč ni dopuščala veliko priložnosti. A rezultat se kljub 16 strelom Švedov po drugih 20 minutah ni spremenil in pred zadnjo tretjino so Slovenci še vedno lahko upali na mali čudež.

Napolnili slovensko mrežo

A Skandinavci so že v 42. minuti dokazali, da ne bodo ničesar prepustili naključju, za vodstvo z 2:0 je hitro poskrbel Daniel Sedin, ki je plošček za hrbet Lixa pospravil po lepi podaji izza gola Louija Erikssona. Švedski marš, ki se je vse bolj prebujal, je v 49. minuti nadaljeval podajalec drugega zadetka Eriksson, ki je s strelom pod prečko s sredine krogov poskrbel za vodstvo s +3.

A aktualnim svetovnim prvakom to ni bilo dovolj, Carl Hagelin je v 52. minuti izkoristil zmedo v slovenski obrambi in zadel za 4:0, slabih pet minut pred koncem pa ob novi nezbranosti naših branilcev potrdil rezultat četrtfinalnega srečanja s 5:0.

Dostojno slovo

Slovenska izbrana vrsta kljub visokemu porazu olimpijske igre zapušča z visoko dvignjeno glavo, potem ko je lanskega februarja zgodovino napisala na Danskem, je v Rusiji postavljala nove mejnike reprezentančnega hokeja in Slovenijo dodobra označila na svetovnem hokejskem zemljevidu. Risi bodo v primeru kanadske zmage nad Latvijo olimpijski turnir končali na sedmem mestu. Če pa bi Latvijcem uspel podvig – premagati Kanado –, bi Sloveniji pripadlo osmo mesto.

Švedi so se zasluženo prebili v polfinale, kjer jim bodo nasproti stali zmagovalci četrtfinalnega dvoboja med Rusi in Finci.

Ne spreglejte