Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
9.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

olimpijske igre Soči

Četrtek, 30. 1. 2014, 9.06

6 let, 7 mesecev

Švedski alpski smučar po gostilniški stavi v OI vložil pol milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Med športniki, ki so največ vložili v igre v Sočiju, je nedvomno švedski alpski smučar Jon Olsson, ki je v gostilniški stavi stavil 5600 evrov, da bo v Sočiju nastopil v alpskem smučanju.

To mu je sicer uspelo, a ga je stalo kar pol milijona evrov.

Ne le noč, tudi pivo ima svojo moč. Na prvi pogled je stava Jona Olssona le nerazumno dejanje ob preveliki količini popitega alkohola. Olsson je bil prepričan o svojem smučarskem znanju in je s švedskim alpskim smučarjem Jensom Byggmarkom – ta je moral olimpijsko sezono zaradi poškodbe končati, še preden se je začela – stavil, da bo v Sočiju nastopil v veleslalomu.

Stava je bila še bolj nora zaradi dejstva, da je imel takrat 25-letni Olsson svoj projekt prostega sloga smučanja pokrit s sponzorji, na tako imenovanih igrah X (X-games) je osvajal medalje, prirejal je celo lastno tekmo in že več let ni nastopil na tekmi v alpskem smučanju.

Po stavi v smučanje vložil že 500 tisoč evrov To se je po stavi močno spremenilo. "Mislim, da sem po stavi v alpsko smučanje vložil že 500 tisoč evrov," je dejal Šved, ki je bil na koncu na robu tistih, ki jim je švedski olimpijski komite odobril pot v Rusijo. Mednarodno normo ima 31-letni Šved izpolnjeno, švedska pa je precej ostrejša.

Težje, kot si je zamislil "Ko sem se spustil v stavo, sem mislil, da moram biti le eden od najboljših štirih v državi. Šele pozneje sem spoznal, da se moram v svetovnem pokalu v olimpijskem letu dvakrat uvrstiti med najboljših 13. Vse skupaj je bilo na koncu precej težje, kot sem si mislil," je še povedal Šved.

Olsson v svojih izjavah na trenutke deluje užaljeno: "Ko se zbudim in grem na trening, je to le zato, da bom postal dober smučar. Ali se bo to zgodilo letos ali naslednje leto, ni pomembno, a to je moja največja motivacija." Zanimivo je, da se svetovni prvak v akrobatskih skokih iz leta 2008 ni nikoli zanimal za slopestyle, novo disciplino v programu zimskih iger.

Klasična kariera v smučanju prostega sloga seveda trpi. Tekmovalec, ki je odkril vrsto kombinacij v "big airu", znan pa je tudi po tem, da se udeležuje v številnih državah prepovedanih avtomobilističnih dirk Gumball 3000, poleti pa divjih zabav, prostega sloga skorajda ne trenira več: "Če bom potoval na igre X, želim tam tudi zmagati. Za to je treba vsak dan trenirati, sam pa se s prostim slogom pozabavam le še kakšne tri dni na leto."

Brez trenerja, a s fotografom Začetki so bili težki. V prvih treh letih je Olsson treniral oboje in se ni mogel odločiti med športoma. "Sprva v veleslalomu sploh nisem imel trenerja, imel pa sem fotografa. Res sem potreboval kar nekaj časa, da sem se odločil. Na koncu sem tri leta resno treniral za Soči," pravi Šved.

Na koncu je Švedu uspelo, čeprav dodaja, da je bil to njegov medijski cilj, nikakor pa ne osebni, saj za medaljo nima možnosti. Na koncu se je izkazalo, da tudi s stavo ni obubožal, saj je zanjo dobil dodatne sponzorje, ostaja pa dejstvo, da bi s prostim slogom, če bi se mu v celoti posvetil, lahko zaslužil bistveno več: "Slab sem pri varčevanju. Denar pač rad zapravljam za nore stvari."

OI leta 2018 niso cilj, so pa realnost In kot pravi Olsson: "Dokler vsako leto napredujem, nimam razloga, da bi s športom nehal. Igre 2018 trenutno sicer niso cilj, so pa realnost."

Ne spreglejte