SiolNET. Sportal Olimpizem
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Paraolimpijske igre v Pjongčangu

V Pjongčangu prižgali ogenj, slovensko zastavo vihtel najstnik #foto

0,18

termometer

Jernej Slivnik
Foto: Žiga Zupan/Sportida

Paraolimpijske igre v Pjongčangu so se začele. Z današnjim uradnim odprtjem na olimpijskem stadionu se je začel drugi del zimskega športnega festivala v Južni Koreji. Potem ko so se 25. februarja tam končale olimpijske igre, so danes prižgali paraolimpijski ogenj, ki bo gorel do 18. marca.

Na igrah sodeluje tudi Slovenec Jernej Slivnik. Kot edini aktivni udeleženec iger je imel ob prihodu slovenske delegacije na stadion v rokah slovensko zastavo. Poleg Slivnika so v slovenski paraolimpijski ekipi še štirje člani: trener Roman Podlipnik, njegov pomočnik in tudi sam nekdanji paraolimpijec Gal Jakič, vodja ekipe Roman Jakič in fizioterapevtka Manca Vida.

Kako je bilo na slovesnosti ob odprtju?

1 / 25
2 / 25
3 / 25
4 / 25
5 / 25
6 / 25
7 / 25
8 / 25
9 / 25
10 / 25
11 / 25
12 / 25
13 / 25
14 / 25
15 / 25
16 / 25
17 / 25
18 / 25
19 / 25
20 / 25
21 / 25
22 / 25
23 / 25
24 / 25
25 / 25

Mladi slovenski udeleženec iger, za 17-letnega Hrušičana so paraolimpijske igre seveda vrhunec dozdajšnje kariere, bo nastopil v tehničnih disciplinah alpskega smučanja. V Jeongseonu se bo v slalomu meril 14. marca, v veleslalomu pa 17. marca.

Jernej Slivnik, Gal Jakič Foto: Vid Ponikvar

Konec februarja je v Pjongčangu ugasnil olimpijski ogenj, danes pa svoje največje tekmovanje začenjajo še športniki invalidi. Na 12. zimskih paraolimpijskih igrah bo nastopilo 570 udeležencev iz 48 držav, merili se bodo v šestih panogah (alpsko smučanje, biatlon, smučarski tek, deskanje, hokej in curling). Skupno bodo podelili 133 kompletov medalj.

Barvita in razgibana prireditev

Paraolimpijska plamenica je bila v teh dneh že na poti po Koreji, v petek prispela na zdaj paraolimpijski stadion, kjer so z njo prižgali ogenj. To je bilo zadnje dejanje današnjega slavnostnega odprtja, ki so ga za konec seveda začinili še z obveznim ognjemetom.

Otvoritvena slovesnost Pjongčang Paraolimpijske igre 2018 Foto: Reuters

Pred tem so se prireditelji izkazali s še eno barvito in razgibano prireditvijo, na kateri so bili del dogajanja na osvetljenih tribunah tudi gledalci. Na sredinskem odru pa so Korejci spet pokazali svoje tehnološko znanje in pripravili zanimiv svetlobni spektakel s številnimi posebnimi učinki, ki so jih pričarali akterji na okroglem prizorišču.

Otvoritvena slovesnost Pjongčang Paraolimpijske igre 2018 Foto: Reuters

Igre sta uradno odprla Hee Beom Lee, predsednik organizacijskega odbora iger, ter predsednik mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Andrew Parsons.

Otvoritvena slovesnost Pjongčang Paraolimpijske igre 2018 Foto: Reuters

"Doživeli bomo sanje, velike uspehe, velike drame. Deset dni nas bodo po vsem svetu opazovali, videli bodo, kako uresničujemo sanje. Danes je mogoče, da paraolimpijski šport spreminja življenja in spreminja svet. Športniki, borili se boste za svoje države, dobivali boste medalje. A predvsem boste dokazali, da ste močni in sposobni, skupaj z vami pa bomo vsi skrbeli za uresničevanje sanj," je v govoru ob začetku iger dejal predsednik krovne organizacije športnikov invalidov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin