Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2024,
22.00

Osveženo pred

1 ura, 15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,65
slovenska rokometna reprezentanca slovenska odbojkarska reprezentanca OKS Olimpijski komite Slovenije Andreja Leški Toni Vodišek Janja Garnbret Janja Garnbret Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 8. 2024, 22.00

1 ura, 15 minut

Sprejem olimpijcev v Ljubljani

Navdušenim navijačem pokazali kolajne. "Los Angeles, prihajamo po še več!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,65
Pariz 2024 sprejem Ljubljana Toni Vodišek | Toni Vodišek je napovedal zlato na naslednjih olimpijskih igrah. | Foto Boštjan Podlogar/STA

Toni Vodišek je napovedal zlato na naslednjih olimpijskih igrah.

Foto: Boštjan Podlogar/STA

V Ljubljani je potekal sprejem za slovenske olimpijce. Množica navijačev je bila najbolj navdušena, ko je videla dve zlati in srebrno kolajno, pa tudi srčne rokometaše in odbojkarje. Pred tem so se športniki družili z novinarji, sprejela pa jih je tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. "Hvala vam, ker ste nas navdihnili, združili in napolnili s ponosom," je dejala v nagovoru. Dobitniki kolajn, Andreja Leški, Toni Vodišek in Janja Garnbret, se še ne zavedajo, kaj jim je uspelo. "Še vedno me drži adrenalin, sprostila se bom šele čez nekaj dni in dojela, kaj se je res dogajalo," je poudarila Garnbretova. Vodišek je z glasnim krikom že pogledal proti naslednjim igram: "Los Angeles, prihajamo, nismo zadovoljni s tem, kar imamo, gremo po še več!"

Sprejem Janja Garnbret Toni Vodišek Pariz 2024
Sportal Slovenija v času samostojnosti še nikoli brez medalje na poletnih OI

"Sprejem olimpijske reprezentance je tradicionalni dogodek, ki združi celotno olimpijsko reprezentanco Slovenije in na katerem se lahko navijači, družine in prijatelji poklonijo svojim športnim junakom," so poudarili na Olimpijskem komiteju Slovenije. Slovenija je na igrah v Parizu dobila tri kolajne. Olimpijski naslov je osvojila Andreja Leški in nadaljevala tradicijo judoistov, ki kolajne osvajajo od Aten 2004 dalje. Naslov prvakinje je kot prva v zgodovini Slovenije ubranila športna plezalka Janja Garnbret, srebro pa je osvojil Toni Vodišek

V galeriji poglejte, kaj se je ob vrnitvi olimpijcev dogajalo v Ljubljani (vir: STA):

Fotogalerija
1
 / 30

Andreja Leški: Moj nasmeh je še malo bolj zlat

Andreja Leški | Foto: Boštjan Podlogar/STA Andreja Leški Foto: Boštjan Podlogar/STA "Moj nasmeh je še malo bolj zlat. Samo pozitiva, dobra volja, jaz pa sem še vedno jaz," se je tudi na sprejemu do ušes smejalo zlati Andreji. Primorki, ki živi in trenira v Ljubljani, je ljubljanski župan Zoran Janković podaril srce Ljubljane. Pa tudi drugima dvema dobitnikoma olimpijske kolajne.

"S trdim jadranjem v prvih dneh smo si priskrbeli srebro, ampak vedite: Los Angeles, prihajamo, nismo zadovoljni s tem, kar imamo, gremo po še več!" je napad na zlato kolajno čez štiri leta z glasnim krikom napovedal srebrni Vodišek.

Janja Garnbret: Še meni je noro!

Janja Garnbret | Foto: Boštjan Podlogar/STA Janja Garnbret Foto: Boštjan Podlogar/STA Kot zadnja je na oder prišla zlata Janja, ki je prejela glasno skandiranje: "Janja, Janja, Janja!" "Olimpijska izkušnja iz Tokia je bila zlata vredna in to sem lahko v Parizu unovčila. Potrebovala bom še kar nekaj časa, da bom dojela, kaj se je dejansko zgodilo, da sem dejansko dvakratna zmagovalka," je še vedno čustveno razlagala zlata Janja. "Še vedno ne morem verjeti, da sem zdržala ta pritisk. Še meni je noro!"

Župan Janković ji je pred prvo zlato olimpijsko kolajno obljubil plezalni center v Ljubljani. Tega še danes ni. A je zdaj dejal, da bodo naslednje leto dobili gradbeno dovoljenje. Ko bo center enkrat zgrajen, pa bo nosil Janjino ime.

Dolenec: Ko vidimo vašo podporo, je vse lažje

Enega glasnejših aplavzov so na sprejemu dobili tudi odbojkarski reprezentanti, čeprav so ostali brez želenega polfinala. "Še enkrat najlepša hvala," se je navijačem zahvalil kapetan Tine Urnaut. Dejan Vinčič je dejal, da so bile igre res nekaj posebnega. "Vrhunska izkušnja. Celotna odprava Slovenije je bila fenomenalna. V čast mi je bilo deliti izkušnjo z drugimi športniki. Hvala še enkrat vsem slovenskim športnikom in predvsem vam, navijačem, ki ste nas podpirali." Poln Kongresni trg je eksplodiral, ko so na oder prišli četrti rokometaši. "Zadnji dan je bil za nas eden najtežjih. Bili smo tako blizu kolajni. A ko vidimo to vašo podporo, je vse lažje," je odkrito povedel kapetan Jure Dolenec. "Nazadnje sem tu stal, ko smo slavili bronasto kolajno, na žalost je zdaj lesena, a vseeno, hvala vam iz srca." Selektor Uroš Zorman pa je dejal: "Združili smo Slovenijo. Še nikoli nismo čutili takega vetra v hrbet. Mislim, da smo vsi skupaj zmagovalci."

Sprejem pri predsednici države

Sprejem pri predsednici republike | Foto: Daniel Novakovič/STA Sprejem pri predsednici republike Foto: Daniel Novakovič/STA Nataša Pirc Musar je v predsedniški palači priredila sprejem v čast slovenskim olimpijcem in olimpijkam. "Čestitam vsakemu izmed vas za dosežene rezultate ter za vašo borbenost in srčnost, ki ste ju pokazali na največjem športnem odru. Hvala vam, ker ste nas navdihnili, združili in napolnili s ponosom ter nas opominjali tudi na športne vrednote – prijateljstvo, spoštovanje, fair play," je dejala predsednica, ki je nekaj tekmovanj spremljala v živo v Parizu. "Občutki, ki sem jih doživela predvsem ob poslušanju Zdravljice, bodo za vedno ostali v mojem srcu. S ponosom sem opazovala, kako pod slovensko zastavo tekmujete, se borite in zmagujete. In kdaj tudi izgubite. Tudi porazi in neuspehi so del športa in prav v teh primerih potrebujete še dodatno spodbudo."

Predsednica države z vsemi tremi dobitniki kolajn s pariških iger | Foto: Daniel Novakovič/STA Predsednica države z vsemi tremi dobitniki kolajn s pariških iger Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica je verjela, da Leon Štukelj ni bil zadnji slovenski športnik s kolajno v Parizu. "Dragi Andreja, Janja in Toni ... Vaš uspeh je plod dolgoletnega truda, odpovedovanja in neutrudnega dela. Ponosni smo na vsako vašo kolajno, na vsak vaš dosežek. Naj vam bodo ti uspehi navdih za prihodnje izzive na vaši nadaljnji športni poti."

Pariz 2024 rokomet četrtfinale Slovenija
Sportal Kako prepoznavne so barve slovenskega športa?

"Potrebujemo še nekaj dni, da pridemo na realna tla"

Olimpijce so najprej čakale medijske obveznosti. | Foto: Boštjan Podlogar/STA Olimpijce so najprej čakale medijske obveznosti. Foto: Boštjan Podlogar/STA "Še vedno me drži adrenalin, sprostila se bom šele čez nekaj dni in dojela, kaj se je res dogajalo. Ne čutim pa več bremena," je v Ljubljani za Planet TV povedala Janja Garnbret. Toni Vodišek pa je dodal: "Iskreno povem, da se še ne zavedam, kaj smo naredili in kaj sem prinesel v Slovenijo. Potrebujemo še nekaj dni, da pridemo na realna tla in se zavemo, kaj se res dogaja."

"Vsekakor je bilo čutiti pritisk, olimpijske igre so samo na štiri leta. Priložnost za kolajno pa želiš zgrabiti. Bila sem v najboljši formi do zdaj. Morala sem samo uživati in odplezati, kot znam. To sem si pred finalom tudi rekla. Ja, sem čutila pritisk, a sem bila sama v sebi mirna, saj sem na treningih naredila vse, kar sem lahko," je razlagala dvakratna olimpijska prvakinja. "Na Pariz imam same lepe spomine. Tam sem pri 16 letih prvič postala svetovna prvakinja. Pariz je moje mesto.

Toni Vodišek | Foto: Boštjan Podlogar/STA Toni Vodišek Foto: Boštjan Podlogar/STA Vodišek že z navdušenjem pogleduje proti Los Angelesu 2028, ko bodo kajtarji bližje dogajanju, kot so bili zdaj, saj so bili stran od Pariza v Marseillu. "V Los Angelesu ne bomo šli v mesto, ampak pridete vsi k meni na plažo. Gledali smo že, kakšno je tam vreme. Mislim, da bo lepo, nepozabno. Moramo se samo še malo bolj pripraviti." Psihološko se je na LA že začel pripravljati.

Jure Dolenec pri predsednici | Foto: Daniel Novakovič/STA Jure Dolenec pri predsednici Foto: Daniel Novakovič/STA Nekoliko manj so bili zadovoljni rokometaši. "Malo je grenkega priokusa, manjka kolajna okoli vratu. Vseeno sem po prespani noči izjemno ponosen na ta rezultat. V Celju sem šel že na kavo in ljudje so me ustavljali in mi čestitali. Tega občutka nismo najbolj občutili na igrah, ampak ko vidiš, da so ljudje ponosni na nas tudi po četrtem mestu brez kolajne, vidiš, da smo naredili nekaj izjemnega. Mislim, da je to vrhunski rezultat," je povedal Blaž Janc.

Andreja Leški je doma že deset dni. "Malo bolj je vse urejeno v moji glavi, malo bolj se je umirilo. A še vedno je vse ena globoka sreča, ki jo kar podoživljam vsakokrat, ko me kdo malo opomni ali vpraša kaj v povezavi s tem, tako da je res čudovito."

Torek prinaša sprejema v občinah osvajalcev kolajn

Toni Vodišek in Andreja Leški, olimpijca iz Kopra | Foto: Boštjan Podlogar/STA Toni Vodišek in Andreja Leški, olimpijca iz Kopra Foto: Boštjan Podlogar/STA Občina Slovenj Gradec za Janjo Garnbret in občina Koper bosta za svoje olimpijce sprejema pripravili v torek, 13. avgusta. Dogajanje v Kopru se bo začelo ob 19. uri v Taverni, v Slovenj Gradcu pa uro prej v središču mesta. "Navijači in člani klubov bodo športnike pospremili v sprevodu od olimpijskega bazena na Piranski cesti po Pristaniški ulici do Taverne, kjer bo sprejem popestrila glasbena skupina Ne me jugat," so zapisali na spletni strani občine Koper.

"V mestnem jedru bo otrokom na voljo plezalna stena, do prihoda naše olimpijske junakinje ob 18. uri bo glasbo vrtel DJ Ney, v programu pa bosta nastopili Eva Boto in 'ognjena' Maša Ferme. V programu sodelujejo mladi glasbeniki iz Glasbene šole Slovenj Gradec, gorski reševalci in nepogrešljivi gasilci, ki bodo svojo članico, dobitnico še ene zlate olimpijske kolajne, pred prihodom v Slovenj Gradec počastili z vodnim slavolokom ob cesti proti Šmartnemu. Vabimo vas, da se nam pridružite in skupaj ustvarimo navijaško vzdušje, ki pritiče najboljši plezalki na svetu," so program najavili na občini Slovenj Gradec.

Sprejem Janja Garnbret Toni Vodišek Pariz 2024
Sportal Pred zaprtjem Slovenske hiše sprejem za Janjo Garnbret in Tonija Vodiška
Uroš Zorman
Sportal Uroša Zormana premagala čustva: Škoda ...
Pariz 2024, zaključna slovesnost OI
Sportal Olimpijski ogenj v Parizu je ugasnil, zagorel bo čez štiri leta v Los Angelesu
Keely Hodgkinson
Sportal Enim nič, drugim rekordno, tretjim celo stanovanja
Yusuf Dikec
Sportal Deset najbolj viralnih trenutkov olimpijskih iger v Parizu #video
Ne spreglejte