Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 11. 2017,
8.26

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pjongčang 2018 olimpijske igre

Sreda, 1. 11. 2017, 8.26

6 let, 4 mesece

100 dni do OI v Pjongčangu

Slavnostni sprejem olimpijske plamenice v Južni Koreji #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Olimpijska bakla 2018 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Letalo z olimpijsko plamenico je davi iz zibelke olimpizma Grčije prispelo v Južno Korejo, kjer bodo februarja na sporedu zimske olimpijske igre. Olimpijska plamenica je v Južno Korejo prispela natanko 100 dni pred začetkom iger v Pjongčangu.

Vstopnice za olimpijske boje na zimskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu se 100 dni pred začetkom še vedno slabo prodajajo, a organizatorji ostajajo optimistični. Prepričani so, da se bo to tik pred igrami, ki bodo od 9. do 25. februarja 2018, spremenilo.

Južnokorejski gostitelji zagotavljajo, da bodo olimpijska prizorišča pravočasno nared za igre in da ne bo nobenih zamud. | Foto: Reuters Južnokorejski gostitelji zagotavljajo, da bodo olimpijska prizorišča pravočasno nared za igre in da ne bo nobenih zamud. Foto: Reuters

V Južni Koreji imajo za zdaj še nekaj težav. Še vedno ni snega, dnevne temperature so prijetne, vreme je milo. Kljub temu so se treningi na novo zgrajenih stezah za bob in skeleton že začeli.

Prireditelji obljubljajo vrhunsko organizacijo

V Pjongčangu, kjer bo 9. februarja slovesno odprtje iger, bodo vsa prizorišča nared za igre in ne bo nobenih zamud, zagotavljajo južnokorejski gostitelji. Obljubljajo tekoč in hiter promet, prvovrstna prizorišča in objekte ter vrhunsko organizacijo brez zapletov. Predvsem pa so prepričani, da bodo igre v največji meri pripomogle k razcvetu zimskih športov v Aziji, saj ima ta 17-dnevni športni dogodek ogromen vpliv.

Center dogajanja bo zimsko športno središče Alpenisa

Osrednji del olimpijskega prizorišča bo predstavljalo zimsko športno središče Alpenisa, ki je že od leta 2009 pripravljeno na smučarske in druge olimpijske tekme. Od tam bo večina od 12 prizorišč, vključno z dvorano za športe na ledu, dostopna v približno 30 minutah. Le do alpskega prizorišča v Jongseonu bodo smukači imeli nekoliko več vožnje.

Maskota olimpijskih iger v Pjongčangu je medvedek Soohorang. | Foto: Reuters Maskota olimpijskih iger v Pjongčangu je medvedek Soohorang. Foto: Reuters

Olimpijska plamenica je že pripotovala v Južno Korejo. Na letališču v Incheonu sta dragoceno pošiljko sprejela južnokorejski minister za kulturo, šport in turizem Do Jong Hwan in ena največjih južnokorejskih športnih zvezdnic, umetnostna drsalka Kim Yu-Na, nosilka zlate olimpijske kolajne iz Vancouvra 2010 in dvakratna svetovna prvakinja.

Olimpijska plamenica je bila na poti iz Grčije shranjena v posebni varnostni posodi. | Foto: Reuters Olimpijska plamenica je bila na poti iz Grčije shranjena v posebni varnostni posodi. Foto: Reuters

Olimpijska bakla 2018 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Umetnostni drsalki Kim Yu-Na, dvakratni svetovni prvakinji in dobitnici zlate olimpijske medalje iz Vancouvra, je pripadla čast prve nosilke olimpijske bakle. | Foto: Reuters Umetnostni drsalki Kim Yu-Na, dvakratni svetovni prvakinji in dobitnici zlate olimpijske medalje iz Vancouvra, je pripadla čast prve nosilke olimpijske bakle. Foto: Reuters

Olimpijska bakla 2018 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Olimpijski ogenj bo potovanje nadaljeval po devetih provincah in osmih največjih južnokorejskih mestih, na olimpijski stadion v Pyeongchangu pa bo prišel med odprtjem iger, ki se bodo začele 9. februarja.

Olimpijsko baklo bo po Južni Koreji nosilo 7500 ljudi, do začetka olimpijskih iger pa bo premagala več kot 2000 kilometrov.

Prihod plamenice je pričakala manjša skupina ljubiteljev športa. | Foto: Reuters Prihod plamenice je pričakala manjša skupina ljubiteljev športa. Foto: Reuters

Olimpijska bakla 2018 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Olimpijski ogenj so svečenice prižgale 24. oktobra v antični Olympii, v posebnem obredu s pomočjo sončnih žarkov, do Aten pa je po Grčiji potoval več kot 2000 kilometrov.

Olimpijski ogenj so v posebnem obredu s pomočjo sončnih žarkov, v antični Olympii prižgali 24. oktobra. | Foto: Reuters Olimpijski ogenj so v posebnem obredu s pomočjo sončnih žarkov, v antični Olympii prižgali 24. oktobra. Foto: Reuters

Ne spreglejte