SiolNET. Sportal Olimpizem
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še 100 dni sanj o prvi zlati kolajni

2

termometer

Čez natančno sto dni bo na štadionu v Sočiju vzplamenel olimpijski ogenj. Takrat se bo začel lov na olimpijske kolajne, med drugim tudi na prvo zlato v zgodovini slovenskega zimskega športa.

Del športnikov je že vstopil v olimpijsko sezono, glavnina bo v tem mesecu, prav vsi pa sanjajo o najboljši ravni pripravljenosti v obdobju med 7. in 23. februarjem, ko bo črnomorski Soči z gorato okolico gostil zimske olimpijske igre. Na le teh bo nastopilo rekordno število slovenskih športnikov, končna številka naj bi se gibala med 65 in 70, če gre soditi po predolimpijski sezoni – tudi z rekordnim številom želez v ognju za olimpijske kolajne. Natančno 90 let po tem, ko sta smučarska tekača Zdenko Švigelj in Vladimir Kajzelj kot prva Slovenca nastopila na zimski različici olimpijskih iger, 30 let po tem, ko je alpski smučar Jure Franko v sarajevskem navijaškem panju slovenskemu športu priboril prvo kolajno na ZOI, in 20 let po prvih kolajnah za samostojno Slovenijo, za katere so v bronasti trilogiji v Lillehammerju poskrbeli Alenka Dovžan, Katja Koren in Jure Košir, bo slovenska odprava naskakovala prvo zlato kolajno na največjem zimsko-športnem tekmovanju.

Infostrada: Sloveniji kar šest kolajn

O konkurenčnosti in mednarodnem spoštovanju slovenskih športnikov v luči Sočija 2014 dovolj zgovorno priča tudi statistična napoved uveljavljene športne agencije Infostrada. Z metodologijo, ki upošteva rezultate v zadnjih treh sezonah, vključuje raven uspešnosti na velikih tekmovanjih in časovno komponento doseženih rezultatov, je namreč slovenski reprezentanci napovedala uvrstitev na 13. mesto med vsemi državami. Na omenjeni virtualni tabeli so Slovenci "osvojili" kar šest kolajn, od tega polovico najbolj žlahtnega sijaja.

Tina Maze bi bila po teh napovedih lastnica treh zlatih in ene bronaste kolajne, po eno srebrno pa naj bi osvojila še deskar Rok Marguč in biatlonec Jakov Fak. Če omenjeni druščini dodamo še močno in homogeno skakalno ekipo na čelu s Petrom Prevcem in Robertom Kranjcem, Margučeve reprezentančne sotekmovalce, motiviranega smučarja prostega sloga Filipa Flisarja in še koga, postanejo slovenski apetiti več kot upravičeni.

Slovenski seznam bo znan 21. januarja

Slovenska reprezentanca za ZOI 2014 bo slovesno predstavljena 22. januarja, dan pred tem pa bo seznam potnikov uradno določil oziroma potrdil IO OKS. Na aktualnem seznamu kandidatov je kar 68 športnikov oziroma kvot. V individualnih športnih panogah po številu kandidatov izstopajo skakalci, deskarji in smučarji, v oči pa bodejo zgolj trije biatlonci. Pri Olimpijskem komiteju Slovenije zato že bijejo boj z Mednarodno biatlonsko zvezo in Mednarodnim olimpijskim komitejem za dodatno mesto, ki bi Sloveniji omogočilo prijavo nadvse konkurenčne mešane štafete.

"Priprave na Soči so sicer uspešne. Trenutno se srečujemo z vodilnimi možmi posameznih panog, saj se jim želimo pri logistiki kar najbolj približati," sto dni pred osrednjim zimsko-športnim dogodkom prihodnjega leta pravi direktor odbora za vrhunski šport pri olimpijskem komiteju Blaž Perko, ki je potrdil, da se bo proračun slovenskega projekta Soči 2014 gibal okrog 1,2 milijona evrov. "Prvi del sredstev za priprave smo reprezentancam namenili že letos," dodaja Perko, ki je pod streho spravil tudi že dobršen del postopka podpisovanja tripartitnih pogodb med športnikom, komitejem in panožno zvezo. Manjka mu sicer še nekaj podpisov, med drugim tudi podpis Tine Maze, a verjame, da je to le vprašanje časa, saj ne gre za težavo večjih vsebinskih razhajanj.

Kopitar bržčas ne bo nosil zastave

Zimske olimpijske igre 2014 bodo za Slovenijo nekaj posebnega tudi zaradi dejstva, da bo v Sočiju prvič nastopala hokejska reprezentanca pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja. Čeprav je izbrana vrsta svojo največjo zmago dosegla že s presenetljivo uvrstitvijo na olimpijski turnir, na katerem se bo prvič odela v zeleno-modro-bele barve, pa bo prav selektorjev sin, član severnoameriškega poklicnega moštva LA Kings Anže Kopitar eden od največjih zvezdnikov odprave. Hrušičan je kajpak tudi prvi naravni izbor za nosilca slovenske zastave na slovesnosti ob odprtju, ki se bo odvijala 7. februarja. Ta scenarij pa je bržčas neuresničljiv. Kopitar bo namreč še 6. februarja igral v ligi NHL, iz ZDA pa naj bi se v Rusijo v družbi preostalih hokejskih profesionalcev preselil šele dan po odprtju iger.

Kdo bo naposled vihtel slovensko trobojnico, bo januarja določil izvršilni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije. Če se bo držal nepisanega pravila o izogibanju športnikom, ki so že nosili zastavo, in s tem tokrat "preskočil" Mazejevo, je treba osrednje kandidate iskati v skakalnem, biatlonskem ali deskarskem taboru, pri čemer pa moramo opozoriti, da številne slovenske športnike že dan po odprtju čaka delo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin