Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
22. 2. 2014,
20.05

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Žan Košir Soči 2014 olimpijske igre medalja

Sobota, 22. 2. 2014, 20.05

2 leti, 2 meseca

S kolajnama zadovoljil sebe, z diplomo bo mamo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za Žana Koširja se je z olimpijskim paralelnim slalomom in srebrno kolajno končala tudi tekmovalna sezona 2013/14. V glavi ima že nove cilje, osebne in tekmovalne.

Slovenskega deskarskega junaka zimskih olimpijskih iger 2014 so po dveh kolajnah, srebrni v paralelnem slalomu in bronasti v veleslalomu, prevzele neobičajno visoke temperature. "Komaj čakam, da se tudi v Sloveniji začne pomlad. Rad bi pokosil travo pred hišo in legel pod toplo sonce," se je zamislil 29-letni Tržičan in "preskočil" letni čas. Vseeno priznava, da se po vrnitvi iz Rusije še zdaleč ne bo predal zgolj lenarjenju. Med drugim namerava poravnati študijske dolgove in napisati diplomsko nalogo na Fakulteti za organizacijske vede. "Da bo mama zadovoljna," se je pošalil Žan in dodal: "Poleg tega pa je prišel tudi čas, da se v življenju povsem osamosvojim."

Globus, svetovno prvenstvo …

Tudi deskarskih ambicij zmagovalcu ene tekme svetovnega pokala in lastniku sedmih uvrstitev na stopničke na manjka. V Sočiju je prvič v karieri stopil na oder za zmagovalce olimpijskih iger, že prihodnje leto pa želi osvojiti tudi odličje na svetovnem prvenstvu. A največji tekmovalni izziv ostaja globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala "To je tista lovorika, ki pravzaprav pomeni največ. Priča o tem, kako dober je nekdo v celotni sezoni. Že res, da je ta kratka, a treba je garati več mesecev, se izogibati poškodbam in držati vrhunsko raven rezultatov," pravi Košir, ki je v Sočiju dobil novo potrditev pravilne deskarske usmerjenosti. Odločitev za samostojno pot je bila sicer precejšnje tveganje, a ob pravi ciljni usmeritvi vendarle zadetek v polno.

"Dvomim, da bosta olimpijski kolajni prinesli kakšno radikalno spremembo v slovenskem deskanju. Žal. Rezultati so namreč odlični. Ne le moji," pravi Žan, čigar tekmovalni program na letni ravni stane med 50 in 70 tisoč evri, ki jih zbere s pomočjo pokroviteljev in Smučarske zveze Slovenije. "Vseeno bi si v prihodnje želel ob sebi dodaten par rok. Z leti bom težko vse delal sam. Poleg tega pa bi vsem slovenskim deskarjem zelo prav prišel poligon za trening. Kolikor vem, imajo podobne težave alpski smučarji," poudarja tretji deskar svetovnega pokala.

Vsaj še štiri sezone

Če je pred štirimi leti v Vancouvru že napovedal svoje skorajšnje tekmovalno slovo, pa v Sočiju kljub stalnim zdravstvenim težavam razmišlja o podaljševanju kariere do prihodnjih olimpijskih iger v Pjongčangu. Tam bo cilj zlata kolajna. "Položaj v deskanju se je nekoliko spremenil. Starostna meja se dviguje, kar je posledica vse večje profesionalizacije in načrtnega dela. Prav zato verjamem, da bom čez štiri leta kot 33-letnik še vedno konkurenčen tudi v boju za olimpijsko zlato. Verjamem tudi, da lahko še nadgradim svoje deskanje, obenem pa imam kar nekaj načrtov za izpopolnjevanje opreme," pravi prvi športnik iz bogatega bazena tržiških olimpijcev z olimpijsko kolajno in dodaja: "Če sem stoodstotno pripravljen, sem lahko uspešen tudi na velikih tekmah. Uspehov pa ne dosegam po naključju. Imam sistem dela, ki zahteva natančnost in veliko odrekanja. Če bom vztrajal, me za prihodnost ne skrbi.

Ne spreglejte