Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 2. 2014,
12.18

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre hokej slovenska hokejska reprezentanca

Četrtek, 13. 2. 2014, 12.18

2 leti, 2 meseca

Ruski branilec: Resna ekipa si tega ne sme privoščiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Drugi dan je Sloveniji prinesel olimpijsko premiero. Risi so sicer z 2:5 izgubili proti Rusom, a pustili dober vtis. Američani so visoko premagali Slovake. Finci so bili boljši od Avstrijcev.

Slovenija je dodobra namučila gostitelje, pa čeprav je že v četrti minuti kazalo na zanesljivo in lahko zmago Rusov, ki so z dvema zadetkoma prek Ovečkina in Malkina hitro prikazali svojo moč. A v drugi tretjini so varovanci Matjaža Kopitarja pokazali drug obraz, strah je izginil in risi so bili povsem enakovreden nasprotnik. Zgodovinski zadetek Slovenije na OI je v 22. minuti prispeval razpoloženi Žiga Jeglič, ki je pred iztekom druge tretjine zaostanek znižal še na 2:3. V zadnjem delu so Rusi zmago potrdili še z dvema zadetkoma, Slovenija pa je pred sobotno tekmo s Slovaško pustila dober vtis.

"Ko tako hitro dosežeš dva zadetka, čutiš, da boš zlahka prišel do zmage in nehaš igrati. Mi smo preprosto nehali igrati, kot bi morali," je po tekmi za uradno spletno stran Mednarodne hokejske organizacije razlagal Aleksander Ovečkin, medtem ko je strelec zadnjega ruskega zadetka Anton Belov dejal, da so lahko srečni, da so odnesli celo kožo: "Mislim, da so vsi videli, da smo po dveh zadetkih nekoliko stopili s plina. A tega si resna ekipa nikakor ne sme privoščiti. Še dobro, da smo dobili le dva zadetka in da nam je na koncu uspelo zmagati." Edini slovenski NHL-ovec Anže Kopitar pa je sedmi sili povedal: "Ključno je bilo to, da smo začeli drsati in verjeti, da lahko igramo in da smo zasluženo tukaj. Drugo tretjino smo celo dobili. Moramo biti ponosni na svoj dosežek in na ekipo."

Slovaki so proti aktualnim olimpijskim podprvakom doživeli pravo malo katastrofo, za katero je bila usodna druga tretjina. Američani so prek Johna Carlsona povedli v 15. minuti, v 21. minuti je izid poravnal Tomas Tatar. In če se je zdelo, da bo to izenačena tekma, se je že minuto zatem začela slovaška kriza. Ko je moral Jaroslav Halak v 34. minuti že petič po plošček v mrežo, je sledila vratarska menjava, ki pa selektorja Vladimirja Vujteka ni pomirila. Petr Budaj je namreč slabi dve minuti zatem, ko je stopil v gol, prejel dva zadetka, s katerima so Američani ušli na +6 in takšno prednost zadržali do konca.

"Vsekakor sem zadovoljen z igro, ki smo jo prikazali na prvi tekmi. Na izenačenje smo odgovorili s šestimi zadetki, Slovaki pa odgovora na naš napad niso našli. Odličen začetek," je bil navdušen ameriški selektor Dan Bylsma, medtem ko je bil kapetan zdesetkane Slovaške, ki je zaradi poškodb ostala brez nekaterih ključnih igralcev, Zdeno Chara slabe volje: "Če nam poškodbe ne bi vzele nekaterih hokejistov, bi bili zagotovo boljša ekipa, saj je te fante težko nadomestiti. Nismo izgubili zaradi njih, pač pa zato, ker nismo dovolj dobro branili svojega gola."

Bronasti z zadnjih olimpijskih iger so že v prvi minuti doživeli šok, ko je "Otočan" Michael Grabner že v 36. sekundi premagal vratarja Tuukko Raska. A Finci so kaj hitro odgovorili prek ''čarovnika'', kot so poimenovali Mikaela Granlunda, ko je leta 2011 pri zgolj 18 letih zablestel na svetovnem prvenstvu v Bratislavi. Naši severni sosedi so le nekaj minut zatem povedli še z zadetkom Thomasa Hundertpfunda, a nato se je začel nordijski šov. Do konca prve tretjine so Finci zadeli še trikrat, dvakrat so Bernharda Starkbauma premagali prav v zadnji minuti v razmiku osmih sekund. Tudi druga tretjina je pripadla favoritom, ki so na drugi odmor odšli s prednostjo +4. Grabner je v zadnjem delu dodal še dva zadetka, a je na koncu s soigralci moral priznati premoč s 4:8. O premoči Fincev govori tudi podatek o razmerju strelov, saj so sprožili kar 52 strelov, Avstrijci le 20. Omeniti velja še poškodbo finskega veterana Teemuja Selänneja, ta je s podajo ob prvem zadetku dosegel 38. točko na olimpijskih igrah. Kapetan, ki po prvi tretjini zaradi poškodbe zgornjega dela telesa ni več igral, naj bi bil po zagotovilih finskega tabora nared že za petkovo tekmo proti Norvežanom.

Branilci olimpijskega naslova iz Vancouvra so pričakovano premagali norveške oklepnike, a tudi na tej tekmi so se avtsajderji pogumno zoperstavili velesili. Marsikdo bi pričakoval precej odločnejšo zmago javorjevih listov, a so ti bržčas za začetek olimpijskega hokejskega turnirja zadovoljni s tremi točkami.

Gole za Kanado so dosegli Shea Webber v 27. minuti tekme, pa Jamie Benn v 36. in Drew Doughty, Kopitarjev soigralec pri moštvu Los Angeles Kings, za končnih 3:1 v 42. minuti. Gol za Norveško je v 41. minuti tekme dosegel Patrick Thoresen. Sicer so Norvežani na kanadska vrata sprožili 20 strelov, Carey Price jih je ustavil 19, Kanadčani so norveškega vratarja Larsa Haugna obstreljevali bolj temeljito, sprožili so 38 strelov na njegova vrata.

"To je bila naša prva tekma, ki smo jo odigrali skupaj, in mislim, da smo si v drugi in tretji tretjini pripravili kar nekaj lepih priložnosti za strel," je obračun z Norvežani ocenil kanadski kapetan Sidney Crosby: "Igrali smo v visokem ritmu in videlo se je, da smo jih proti koncu že malce utrudili. Na začetku smo bolj kot ne zgolj preizkušali teren."

Ne spreglejte