Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 2. 2014,
19.29

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre Finska ZDA

Sobota, 22. 2. 2014, 19.29

2 leti, 3 mesece

Rekordni kapetan: Nihče ni prav za res verjel v nas, a nam je uspelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finci so s 5:0 odpihnili Američane in ubranili bronasto olimpijsko medaljo iz Vancouvra, medtem ko so Američani, ki niso izkoristili dveh kazenskih strelov, tekmovanje končali na četrtem mestu.

Oklepniki iz dežele tisočerih jezer so pot zmagi tlakovali na odličnem začetku druge tretjine, ko sta v zgolj 11 sekundah zadela kapetan Teemu Selänne in Jussi Jokinen. V 47. minuti je Jonathana Quicka ugnal še Juuso Hietanen, tri minute zatem pa je še drugič zabil najstarejši mož z zadetkom na olimpijskih igrah Selänne (43 let in 234 dni). Petardo je v 54. minuti zanetil Olli Määttä, ki je postavil rezultat tekme. Da je finska mreža ostala nedotaknjena, je poskrbel izjemni Tuukka Rask, ki je zaradi bolezni izpustil polfinalno tekmo, v boju za bron pa zaustavil vseh 27 poskusov Američanov.

"Verjeli smo, da lahko posežemo po bronu. Pred tekmo smo si rekli: 'Igrajmo zase, zaslužimo si lep konec.' In uspelo nam je. Nihče ni prav zares verjel v nas, a nam je uspelo," je po slavju v pogovoru za uradno spletno stran Mednarodne hokejske organizacije razlagal dvakratni strelec Selänne, za katerega so bile to že šeste olimpijske igre in četrto olimpijsko odličje.

S četrto kolajno sta se z reprezentančnim soigralcem Kimmom Timonenom pridružila peterici igralcev, ki jim je že uspel podoben podvig, Vladislavu Tretjaku, Igorju Kravčuku, Jiriju Holiku, Jereju Lehtinenu in Saku Koivuju.

"To je neverjetno. Težko je to opisati. Prvo tekmo v reprezentančnem dresu sem odigral pred 26 leti, in če bi mi kdo rekel, da bom osvojil štiri olimpijske kolajne, bi mu težko verjel. Zame, za Ollija Jokinena, Timonena, Sala, za nas, ki počasi končujemo reprezentančne kariere, je to res lep konec," se je smejalo finskemu veteranu, ki ga je selektor Erkka Westerlund opisal z besedami: "Teemu je živa legenda. Težko je z besedami opisati, kako pomemben je bil za našo ekipo."

Parise: Nismo si zaslužili zmage

Čeprav bi za Američane le zlato imelo res pravi pomen, je le malokdo pričakoval, da bodo delovali tako razglašeno. "Zadnji dve tekmi nismo odigrali dovolj dobro, da bi zmagali. Preprosto si zmage nismo zaslužili," je po porazu dejal ameriški kapetan Zach Parise.

Da so vložili premalo truda, pa čeprav je šlo le za bron, je potrdil David Backes: "Na olimpijske igre smo prišli po zlato. Realnost je taka, da smo na koncu imeli priložnost, da bi svoji državi priborili bron, a mislim, da za to nismo naredili vsega, kar je bilo v naši moči."

Ne spreglejte