Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
13.33

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Soči 2014

Torek, 11. 2. 2014, 13.33

2 leti, 2 meseca

Prvi trener Mazejeve: Massi in Tina že vesta, kaj počneta!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Menjava trenerja med letom je bila presenetljiva, a pravilna poteza. Verjetno se je to pač moralo zgoditi, škoda le, da se ni že prej," poudarja Blaž Jelen, prvi trener Tine Maze.

Prva dama slovenskega smučanja, 30-letna Črnjanka Tina Maze, je pod strokovnim vodstvom trenerja Blaža Jelena v smučarskem klubu Črna trenirala od osmega do 15. leta. "Spomini na najino sodelovanje so zelo lepi. In čeprav nekateri pravijo, da je Tina muhasto dekle, se sam s tem ne strinjam. Je zelo 'fejst' punca, tudi Andrea Massi je v redu. Poleg tega je seveda krasno, če imaš v klubu tekmovalca takšnega kalibra, kot je Tina," so besede Blaža Jarca, prvega trenerja Tine Maze, ki zgovorno pričajo o ponosu nad sodelovanjem z vodilno slovensko alpsko smučarko.

"Težko smo jo spravili s proge" "Seveda so bili tudi trenutki, ko ji ni šlo tako dobro, vendar je vztrajala, nikoli ji ni zmanjkalo motivacije. Vedno je želela doseči najboljši čas, zato smo jo včasih kar težko spravili s proge. Če je bila njena zadnja vožnja na treningu slaba oziroma njen čas ni bil najboljši, je želela poskusiti še enkrat. Bila je zelo motivirana in željna delati, danes takih nimamo več," z grenkobo v glasu pripoveduje Jelen, ki je profesionalno opravljanje trenerskega dela zamenjal za delo v tovarni akumulatorjev, v prostem času pa bdi nad smučarji cicibani v Smučarskem klubu Črna. Spominja se, da je Tina tako kot danes že v otroštvu stremela k odličnosti. "Vedno je želela biti najboljša in z leti se je razlika med njo in preostalimi smučarji samo še povečevala. Vedeli smo, da če bo vztrajala na tej poti in se bo z njo dobro delalo, potem zagotovo bo nekaj iz nje. Ko je premagala vsa dekleta, je bil njen cilj ugnati še fante," se spominja prvi trener koroške šampionke. In res, nekoč je na državnem prvenstvu pokorila vso konkurenco, tako žensko kot moško.

"Prekinitev sodelovanja je bila pametna poteza" Skupna smučarska pot Blaža Jelena in Tine Maze se je končala, ko je Tina dopolnila 15 let. "Imel sem sicer možnost nadaljevati, vendar pa se mi je takrat zdelo bolj pametno, da Tina trenerja zamenja in da ne pride do zasičenosti. Dogaja se namreč, da trener, ki tako dolgo sodeluje z enim tekmovalcem, včasih spregleda napake, ki bi jih moral opaziti. Še vedno verjamem, da je bilo takrat najbolj pametno, da sva sodelovanje prekinila," je prepričan v pravilnost svoje odločitve, prav tako kot je prepričan v pravilno potezo zamenjave italijanskega trenerja Walterja Ronconija s švicarskim strokovnjakom Maurom Pinijem le mesec dni pred olimpijskimi igrami.

"Menjava trenerja med letom je bila sicer presenetljiva poteza, vendar pravilna. Massi in Tina že vesta, kaj delata. Verjetno se je to pač moralo zgoditi, škoda le, da se ni že prej. Dejstvo je, da se mora med trenerjem in tekmovalcem vzpostaviti posebna povezava, in če tega ni, potem nastane velika težava. Ni rečeno, da je bil trener slab, preprosto se nista ujela," razmišlja trener, ki s svojo nekdanji varovanko še danes ohranja stike.

Olimpijska pričakovanja? Čeprav trenerji neradi napovedujejo odličja, smo seveda morali podrezati. "Pričakovanj nimam nikoli, imam pa veliko željo. Tina ima celoten paket in vse je mogoče. Pritiske je vedno dobro prenašala in bila zelo samozavestna, okrog tega nismo imeli težav, poleg tega ima dovolj izkušenj in verjamem, da je tudi olimpijske igre ene bodo zmedle. Če vse okrog nje 'štima' in če Tina zaupa svoji ekipi, potem težav ne bo.

Najmanj pričakujem v slalomu, največ pa v hitrih disciplinah. Ja, upam, da ji bo uspelo," nestrpno stiska pesti smučarski trener s Tininega rojstnega kraja Črne na Koroškem, kjer kot pravi posebne evforije sicer ni čutiti, prav gotovo pa v intimi lastnega doma in nekaterih lokalih vsi govorijo le o eni temi. Tini Maze na olimpijskem spektaklu v Sočiju.

Ne spreglejte