Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 8. 2008,
19.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 14. 8. 2008, 19.37

6 let, 7 mesecev

Polavderjeva prinesla novo medaljo Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lucija Polavder je vnovič razveselila majhno Slovenijo. Na OI v Pekingu je namreč v judu osvojila bronasto medaljo. Uspešno so s tekmovanji začeli tudi atleti. Kozmus v finalu meta kladiva.

Potem ko je neuspešnim nastopom Drakšiča, Žolnirjeve in Sedeja svojega v petek, žal, dodal še Matjaž Ceraj v kategoriji nad 100 kg, je v nadaljevanju dneva za veliko veselje poskrbela Lucija Polavder v kategoriji nad 78 kg, v kateri je osvojila bronasto medaljo in tako rešila čast slovenskega juda.

Polavderjeva je bila v prvem krogu prosta, z zmago nad Kazahstanko Gulžan Išanovo, ki si jo je priborila z iponom, se je uvrstila med najboljših osem. V polfinale se je nato prebila z iponom prek Mongolke Cerenhand Dorjgotove. V polfinalu je naletela na preveliko oviro. Izgubila je namreč proti olimpijski prvakinji iz Aten ter aktualni svetovni prvakinji - Japonki Cukadi. V borbi za bronasto odličje se je pomerila proti Južnokorejki Nayoung Kim, ki ni mogla ukaniti naše tekmovalke. Po Sari Isakovič se Slovenija tako veseli drugega odličja na letošnjih olimpijskih igrah. S tem rezultatom je Polavderjeva izenačila uspeh Urške Žolnir iz Aten.

Slovenski judoist Matjaž Ceraj je danes na olimpijskih igrah v Pekingu v kategoriji nad 100 kilogramov izgubil prvi dvoboj proti Belorusu Juriju Ribaku in se potem, ko je Ribaka v drugem krogu ugnal Iranec Mohamed Reza Rodaki, poslovil od nastopov na olimpijskih igrah.

V plavalnem bazenu je v polfinalu 200 m hrbtno plavala Anja Čarman, ki je ostala brez uvrstitve v finale. S časom 2:12,46 osvojila osmo mesto v svoji polfinalni skupini, skupno pa je njen dosežek zadostoval za 16. mesto. Na 100 m delfin je v polfinalu nastopil še Peter Mankoč in zasedel deseto mesto, Nina Sovinek pa je nastopila na 50 m prosto in končala tekmovanje na 43. mestu.

Debevec po smoli ostal brez finala

Strelec Rajmond Debevec je tekmovanje z malokalibrsko puško leže končal na 21. mestu. Za uvrstitev v finale sta mu zmanjkala dva kroga.

Svoje nastope so končno dočakali tudi atleti. Miran Vodovnik je z metom 19,81 m obtičal v kvalifikacijah suvanja krogle. Finale je zgrežil za 21 centimetrov in zasedel končno 20. mesto. V deveti od desetih predtekmovalnih skupin teka na 100 m je nastopil najhitrejši Slovenec in se s časom 10.46 prebil v četrtfinale. Tam je Matic Osovnikar v tretji skupini končal na 6. mestu s časom 10,24, ter se poslovil od nadaljnega tekmovanja.

Brigita Langerholc je nastopila v šesti predtekmovalni skupini na 800 m in s časom 2:00,13 končala kot tretja ter se uvrstila v polfinale. Najhitrejša v predtekmovanju je bila s časom 1:58,91 Maria Mutola iz Mozambika. S kvalifikacijami meta kladiva je uspešno opravil Primož Kozmus, ki se je zanesljivo uvrstil v finale, ki bo na sporedu v nedeljo ob 13.10. Brežičan je zalučal kladivo 79,44 metra daleč.

Šestakova v finale kot deveta

Marija Šestak je prišla v finale troskoka. Z izidom 14,44 metra se je med dvanajsterico, ki se bo za medalje merila v nedeljo, uvrstila z devetim izidom kvalifikacij. Sicer sta bili v Ptičjem gnezdu dve končni odločitvi.

Tudi v petek nagaja jadralcem vreme. Tako je Gašper Vinčec opravil le z eno regato, v kateri je bil 10., skupno pa je nazadoval za eno mesto nižje (6.). V razredu finn ga čakata še zadnji dve regati pred sobotnim finalom deseterice najboljših. Prav tako so v zaostanku z regatami v razredu laser, kjer imamo Slovenci svojega aduta Vasilija Žbogarja. V četrti plovbi je bil na šestem mestu, kar ga v generalni razvrstitvi uvršča na šesto mesto.

Po dnevu premora sta v rumeno morje zajadrale posadke v razredu 470. Karlo Hmeljak in Mitja Nevečny sta s sedmo regato opravila nekoliko slabše - bila sta 25. -, kar je nemudoma pomenil padec s 14. mesta na 17. mesto. Tudi ženska posadka Vesna Dekleva-Paoli in Klara Maučec ni imela svojega dne, saj je po sedmi in osmi plovbi nazadavala na skupno 13. mesto.

Nadaljevala se bodo tekmovanja v namiznem tenisu, tenisu (polfinale). Zanimivo bo tudi v odbojki (ž), vaterpolu (ž), softballu, hokeju na travi (M), rokometu (Ž), nogometu (Ž, četrtfinale), odbojki na mivki (M in Ž), košarki (Ž) in baseballu. Petek bo postregel z 18 končnimi odločitvami – v lokostrelstvu, atletiki, kajaku in kanuju, badmintonu, kolesarstvu, sabljanju, športni gimnastiki, judu, strelstvu, plavanju in dvigovanju uteži.

Ne spreglejte