Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
20.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

olimpijske igre

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 20.08

8 let

"Olimpijska vrata so se zaprla za vedno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je odločitev meščanov Hamburga, da ne bodo podprli olimpijske kandidature leta 2024, označil za "zamujeno priložnost".

Hamburg je bil do nedelje med kandidati za izvedbo iger leta 2024, vendar je olimpijski projekt padel na referendumu. Thomas Bach je ocenil, da je odločitev njegovih rojakov na severu Nemčije zamujena priložnost za razvoj športa in mesta ter celotne regije. Bach je poudaril, da je odločitev o olimpijskem Ne najbrž padla zaradi aktualnih družbenih razmer, predvsem pa zaradi vprašanj, povezanih s financiranjem projekta v času, ko se Nemčija sooča s pritiskom vse večjega števila beguncev.

"Mok seveda spoštuje odločitev na referendumu, a so bile okoliščine odločanja zelo posebne, odločitev pa težka," je dejal Bach in namignil, da so k izidu, ki je bil sicer tesen, morda pripomogle tudi zadnje afere v športu, povezane s korupcijo in dopingom.

Tudi nekateri drugi vidni nemški predstavniki političnega in športnega življenja so izrazili razočaranje. Kanclerka Angela Merkel je tako dejala, da to obžaluje, a odločitev seveda spoštuje, nekdanji rokometni zvezdnik Stefan Kretzschmar pa je bil prav tako razočaran in je ocenil, da "so se olimpijska vrata zaprla za vedno".

Volivci so v nedeljo na referendumu z 51,6 odstotka glasov proti odločili, da v Hamburgu ne bodo nadaljevali olimpijskih projektov. Nasprotniki iger so v kampanji pred referendumom opozarjali predvsem na socialno problematiko, ki bi zajela mesto, če bi se odločilo za izvedbo iger, ter na velike stroške, povezane z OI.

Po nekaterih ocenah naj bi stroški izvedbe iger, če bi jih Hamburg dobil, znašali 11,2 milijarde evrov. Pri tem naj bi mesto odštelo 1,2 milijarde, zvezna država Hamburg pa 6,2 milijarde.

Ne spreglejte