Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2019,
17.33

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Miro Cerar Olimpijske igre 2020 olimpijske igre Tokio 2020 OKS

Ponedeljek, 21. 10. 2019, 17.33

4 leta, 6 mesecev

Na seznamu 97 slovenskih športnic in športnikov

OKS podpisal pogodbe s kandidati za OI v Tokiu 2020

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Foksi OKS | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je v Portorožu podpisal pogodbe s kandidati za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, sopodpisniki pa so bile tudi nacionalne panožne zveze športnikov. Ta čas je na seznamu 97 slovenskih športnic in športnikov.

OKS bo na predlog nacionalnih panožnih zvez junija prihodnje leto potrjeval reprezentanco, ki se bo javnosti predstavila 10. julija v Mariboru, igre pa bodo potekale od 24. julija do 9. avgusta. Podpredsednik OKS Tomaž Barada je ocenil, da bo nastopilo med 60 do 80 slovenskih športnikov.

Bogdan Gabrovec, predsednik OKS
Sportal Slovenski šport je nezadovoljen z državnim sofinanciranjem

Kdo vse je podpisal?

Veliko športnikov je bilo tokrat odsotnih, pogodbe pa so podpisali karateistki Tjaša Ristič in Lina Pušnik, gorska kolesarka Tanja Žakelj, cestni kolesarji Jan Polanc, Tadej Pogačar in Matej Mohorič, jadralec Žan Luka Zelko, lokostrelec Gašper Štrajhar, strelci Denis Vatovec, Živa Dvoršak in Urša Kuharič, atleti Luka Janežič, Tina Šutej, Martina Ratej, Kristjan Čeh, Maruša Černjul, Agata Zupin, Blaž Zupančič, Nejc Pleško in Žan Rudolf, taekwondoist Ivan Konrad Trajkovič, judoisti Adrian Gomboc, Andreja Leški, Kaja Kajzer in Enej Marinič ter kajakaši na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman in Jošt Zakrajšek.

Vodja reprezentance bo slovenska športna legenda

Miroslav Cerar je s 30 odličji na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik. | Foto: Vid Ponikvar Miroslav Cerar je s 30 odličji na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik. Foto: Vid Ponikvar Vodja olimpijske reprezentance je Miroslav Cerar, s 30 odličji na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik.

"Leta 1991 smo ustanovili OKS in se nato na vso moč trudili, da bi bili čim prej člani Mednarodnega olimpijskega komiteja. In nam je uspelo, tako da so slovenski športniki že v Barceloni leta 1992 lahko nastopili na OI. Tedaj sem bil vodja prvega dela slovenske olimpijske ekipe, drugega je vodil Rajko Šugman," se je v rana leta slovenskega olimpizma ozrl Cerar.

Na dosedanjih OI je 415 slovenskih olimpijcev pod samostojno zastavo osvojilo 24 medalj, za prejšnje države, v katerih je bil slovenski narod, pa eno za Avstro-ogrsko, osem za kraljevino Jugoslavijo in 15 za socialistično republiko Jugoslavijo.

Eno od svojih dveh zlatih je Cerar osvojil prav v Tokiu leta 1964. Poleg prvega mesta na konju z ročaji je v japonski prestolnici tedaj osvojil tudi bron na bradlji.

Rio 2016
Sportal Legendarni olimpionik na mesto "zločina" kot slovenski vodja

Cerarjev rojstni dan ob dobrodelni prireditvi

OKS je na dobrodelni prireditvi Fundacije za športnike iz socialno šibkih okolij, ob peti obletnici so zbrali 50.200 evrov, slovesno obeležil 80. rojstni dan olimpionika Miroslava Cerarja. Omenjena fundacija se od danes imenuje po njem.                                 

Ko je Cerar, tudi predsednik Fundacije za športnike iz socialno šibkih okolij, sporočil znesek, so mu mladi na oder prinesli rojstnodnevno torto ter nekoliko "prehiteli" 28. oktober, ko bo Cerar uradno stopil v deveto desetletje plodnega življenja.

Zbrane je prek videa nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) Tomas Bach. V dvorani ga je na omizju ob predsedniku Evropskih olimpijskih komitejev Janezu Kocijančiču zastopal Kevin Groome, podpredsednik za pravne in poslovne zadeve, TV ter marketing Moka.

"Dragi prijatelji v Sloveniji, čestitam vam ob praznovanju olimpijskega dneva. Kaj je boljšega, kot da ob tej priložnosti obeležujete tudi obletnico legende, ki še vedno navdihuje s pravim olimpijskim duhom ter ga prenaša na mlade," je med drugim povedal Bach.

"Redko mi zmanjka besed. Miro, hvala za vse. Odslej se Fundacije za športnike iz socialno šibkih okolij imenuje Fundacija Mira Cerarja, jutri pa bomo podpisali tudi dogovor o sodelovanju s Fundacijo Leona Štuklja. Žal njega ni več med nami," je povedal predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Tudi v Tokiu slovenska hiša

Kandidati za OI 2020 so se pred tem udeležili tudi delavnice, na kateri jim je vodstvo OKS podalo informacije, ki jih bodo potrebovali v pripravljalnem obdobju in tudi med samimi igrami.

Matic Švab, namestnik generalnega sekretarja za finance in marketinga OKS, je izpostavil, da bodo po vzoru OI 2018 v Južni Koreji tudi tokrat pripravili slovensko hišo v sodelovanju z državo, kar bo za tekmovalnim programom drugi najpomembnejši slovenski olimpijski projekt prihodnjega leta.

Hiša v središču mesta bo v neposredni bližini podzemne postaje in 20 minut vožnje od olimpijke vasi. OKS bo organiziral tudi navijaško letalo.

Nekdanji atlet Aleš Cantarutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, je navedel, da se je država za sodelovanje odločila zaradi promocije turizma in gospodarstva v deželi tehnološkega napredka, s katero Slovenija tudi sicer zelo dobro sodeluje.

V času OI bo OKS pripravil tudi potovanje slovenske olimpijske bakle po desetih slovenskih mestih.

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Košarkarski projekt Tokio 2020: november prinaša prve odgovore
Maraton Tokio
Sportal Tokio prevroč za maraton in hitro hojo, tekmovali bodo v Saporu
Ne spreglejte