SiolNET. Sportal Olimpizem
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Podpora Japoncev olimpijskih igram drastično padla

Novico o odpovedi olimpijskih iger v Tokiu označili za lažno

0,01

termometer

Tokio OI 2021
Kar 80 odstotkov Japoncev želi, da se olimpijske igre v Tokiu odpove ali pa prestavi na nov termin. Foto: Reuters

Tokijski organizatorji poletnih olimpijskih iger so danes anketo med domačim prebivalstvom, ki kaže, da je podpora olimpijskim igram drastično padla, označili za nepomembno. Še dlje so šli glede poročila, ki trdi, da bi lahko naslednji mesec razpravljali o odpovedi iger - označili so ga za "lažno novico", poroča francoska tiskovna agencija afp.

olimpijske igre Tokio Sportal Japonci so jasni: želijo si odpovedi olimpijskih iger

Kar 80 odstotkov Japoncev želi, da se olimpijske igre v Tokiu odpove ali pa prestavi na nov termin, kaže anketa, ki jo je v nedeljo objavil japonski medij Kyodo News. Dobrih 35 odstotkov sodelujočih v anketi meni, da bi bilo bolje odpovedati igre, ki so bile zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene za eno leto, 44,8 odstotka vprašanih pa želi, da bi prireditelji in Mednarodni organizacijski komite (Mok) našli nov termin.

Anketo je Kyodo News objavil manj kot 200 dni pred začetkom preloženih iger in v tednu, ko je japonski premier Yoshihide Suga razglasil enomesečne izredne razmere v Tokiu in okolici zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom.

Direktor Muto: Ljudje si še vedno želijo gostiti igre

V novoletnem nagovoru pa je direktor iger Tokio 2020 Toshiro Muto preobrnil vidik ankete med prebivalstvom in dejal, da je "odstotek Japoncev, ki si želijo odpovedati olimpijske igre, narasel le za pet odstotkov".

Tokio je lani ostal brez izvedbe olimpijskih iger. Jih bo lahko gostil letos? Tokio je lani ostal brez izvedbe olimpijskih iger. Jih bo lahko gostil letos? Foto: Reuters

"Število tistih, ki si želijo še eno preložitev OI, pa je precej naraslo. Ampak to pomeni, da si ljudje še vedno želijo gostiti igre," je danes optimistično dejal Muto in dodal, da bodo organizatorji za vse udeležence iger ter domače prebivalce poskrbeli s strogimi protivirusnimi ukrepi. "Če bi razmišljali v tej smeri, sem trdno prepričan, da bo vse več ljudi podpiralo organizacijo iger," še meni direktor OI.

olimpijske igre Tokio Sportal Japonci sporočajo: Olimpijske igre niso v nevarnosti

Britanski veslaški velikan Matthew Pinsent je javno pozval, naj Mok odpove igre to poletje in naj jih Tokio gosti leta 2024 namesto Pariza. Muto je ob tem poročanje japonskih medijev, da bodo tokijski organizatorji z Mokom februarja razpravljali o usodi iger, označil za "lažne novice". "Ta poročila so neresnična, o tem sploh ne razmišljamo," je zatrdil Muto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin