SiolNET. Sportal Olimpizem
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kostelićeva postavitev slalomske proge še naprej buri duhove (video)

1

termometer

Nekonvencionalna slalomska postavitev v finalni vožnje zadnje olimpijske preizkušnje alpskih smučarjev dviguje prah. Avtor postavitve, ki je zakrivila številne odstope, je Ante Kostelić.

Nad Kostelićem so se jezili poraženci, hrvaškega stratega hvalijo zmagovalci, v bran ga je vzel tudi predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) Gian Franco Kasper.

"Ne, niti najmanj me ne čudi nekonvencionalna postavitev v drugi vožnji, kakršno si je zamislil Kostelić. Dobro poznam Kostelića in njegovo delo ter njegove postavitve, zato pravzaprav ni bilo presenečenj. Čudi me le, da se je toliko tekmovalcev ujelo v past, očitno zato, ker pri ogledu niso bili dovolj pozorni," je dogajanje okoli domnevno sporne finalne vožnje pokomentiral prvi mož Fis, Švicar Kasper.

Kasper prepričan, da je zmagal najboljši

Številnim favoritom ni uspelo, najbolj nezadovoljni so bili v švedskem taboru, na Kostelićeve limanice na skrajno težki progi s številnimi menjavami ritma se je tako ujel Andre Myhrer, bronasti iz Vancouvra. Vidno nezadovoljen in na robu obupa po odstopu na drugi progi je Kostelića označil za idiota. Na drugi progi je olimpijske sanje predčasno končal tudi branilec naslova, Italijan Giuliano Razzoli. Odstopil je še Američan Ted Ligety, ki je bil celo prepričan, da je bila tekma zaradi številnih odstopov na robu regularnosti. Druge vožnje ni končalo kar 29 tekmovalcev. Po odstopu francoskih adutov Alexisa Pinturaulta in Jean-Baptista Grangea so se jezili tudi v francoski reprezentanci, v kateri so prepričani, da bi morali Kosteliću prepovedati postavljanje prog, brez uvrstitve je ostal Nemec Felix Neureuther.

"Zavedamo se, da so bile težave, ampak profesionalni športnik bi se moral znati spoprijeti tudi s takšnimi najtežjimi izzivi ter skušati že vnaprej uvideti vse pasti in težave," je še dejal predsednik Fis Kasper, ki je prepričan, da je na slalomu zmagal najboljši, o čemer ni prav nobenega dvoma. Sicer pa je Kasper kritike pomiril z besedami, češ da se bo po koncu sezone najverjetneje poslovil Kostelićev sin Ivica, tako da se bo iz karavane umaknil tudi Ante.

Edini slovenski finalist Mitja Valenčič, ki bo ob koncu sezone sklenil tekmovalno pot, je zadnji olimpijski slalom končal na 11. mestu in se v izjavah zahvaljeval, da je preživel: "Glede na to, kako nam jo je gospod Kostelić zagodel v drugi vožnji, sem vesel, da sem živ."

Avstricji hvalijo Kostelića

Anteja Kostelića hvalijo v avstrijskem taboru. Novi olimpijski šampion je postal zimzeleni Mario Matt, zmagal je po tem, ko je vodil že po prvi vožnji. Drugi je bil aktualni svetovni prvak Marcel Hirscher, ki je prepričan, da je Kostelićeva selektivna proga v finalu ločila zrnje od plev, potem ko je bil slalom v prvi vožnji sramotno kratek in bolj podoben šolski tekmi kot olimpijskim igram.

Tretji je bil Norvežan Henrik Kristoffersen. Tako Hirscher kot Kristoffersen se na prvi progi nista najbolje znašla in sta dosegla deveti oziroma 15. čas, na zmagovalnem odru pa sta se prostala po zaslugi številnih odstopov bolje uvrščenih tekmovalcev iz prve vožnje na drugi progi.

Štiriintridesetletni Matt je postal najstarejši olimpijski zmagovalec v alpskem smučanju, 19-letni Kristoffersen pa najmlajši nosilec olimpijske kolajne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin