Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2024,
16.15

Osveženo pred

6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Alice D'Amato Simone Biles gimnastika

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2024, 16.15

6 minut

Gimnastika, gred in parter (ženske)

Simone Biles najprej padla z gredi, nato pa na parterju priznala premoč Brazilki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Alice D'Amato | Alice D'Amato je osvojila zlato olimpijsko medaljo na gredi. | Foto Reuters

Alice D'Amato je osvojila zlato olimpijsko medaljo na gredi.

Foto: Reuters

Italijanska telovadka Alice D'Amato je na olimpijskih igrah v Parizu osvojila zlato medaljo na gredi, kar je prvi olimpijski naslov za italijansko žensko gimnastiko. Prva zvezdnica tega športa Američanka Simone Biles pa je v dramatičnem finalu padla z orodja in zasedla šele peto mesto. Bilesova je danes nastopila tudi na parterju in tam osvojila srebro, premagala jo je Brazilka Rebeca Andrade.

Kristjan Čeh
Sportal Čeh in Šutej v velikem finalu, odbojkarji trčili v poljski zid

Alice D'Amato, članica italijanske ekipe, ki je prejšnji teden presenetljivo osvojila ekipno srebro za Američankami, je z lepo izvedeno, težko in elegantno predstavo zmagala s 14,366 točke.

Vodilna v kvalifikacijah, Kitajka Zhou Yaqin (14,100) je bila srebrna, še eno kolajno, bronasto, pa je za Italijo na tretjem mestu osvojila Manila Esposito (14,000), medtem ko so sodnice Brazilki Rebeci Andrade (13,933) po dobri predstavi prisodile le četrto mesto.

Simone Biles, ki je po nastopu le zmajevala z glavo, je na igrah v Parizu že osvojila tri zlate kolajne - z ekipo, v mnogoboju in na preskoku, vendar zdaj nima več možnosti, da bi izenačila absolutni rekord sovjetske telovadke Larise Latinine.

Simone Biles ostaja pri sedmih zlatih olimpijskih medaljah. | Foto: Reuters Simone Biles ostaja pri sedmih zlatih olimpijskih medaljah. Foto: Reuters

Slednja ima devet zlatih kolajn z olimpijskih iger, Biles pa skupaj s štirimi iz Ria (2016) osem. Zadnjo, srebrnega leska, je osvojila danes na parterju. Tam je zlato pobrala Brazilka Rebeca Andrade, kar je bila že njena četrta medalja z letošnjih iger (bron je osvojila z ekipo, v mnogoboju in na preskoku pa je bila srebrna).

Simone Biles, ki je prejela odbitek zaradi prestopa, je zaostala za pičle 0,033 točke, tretja pa je bila njena rojakinja Jordan Chiles. 

Gimnastika, gred:

ZLATO:  Alice D'Amato (Italija)
SREBRO: Zhou Yaqin (Kitajska)
BRON:   Manila Esposito (Italija)

Gimnastika, parter:

ZLATO:  Rebeca Andrade (Brazilija)
SREBRO: Simone Biles (ZDA)
BRON:   Jordan Chiles (ZDA)

Ne spreglejte