Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
16. 12. 2018,
16.27

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

Natisni članek

Bogdan Gabrovec OKS Olimpijski komite Slovenije

Nedelja, 16. 12. 2018, 16.27

5 let, 4 mesece

SKUPŠČINA OKS

27 minut za štiri leta vodenja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68
Bogdan Gabrovec | Bogdan Gabrovec ostaja predsednik OKS. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Bogdan Gabrovec ostaja predsednik OKS.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Bogdan Gabrovec je kot edini predsedniški kandidat na volilni skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije prejel nov štiriletni mandat za vodenje osrednje športne organizacije v državi, ki je v zadnjem letu ustvarila rekordnih 9,5 milijona evrov prihodkov.

Pred štirimi leti so se novinarji osrednjih televizijskih postaj v živo javljali iz hotela Union, kjer že po tradiciji potekajo skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije, podrobno pa so troboj za osrednje športno žezlo spremljali tudi poročevalci radijskih, spletnih in časopisnih medijev. V zraku se je po umiku Janeza Kocijančiča, ki je OKS vodil kar 23 let, čutila precejšnja napetost, resda na videz prijazni stiski rok kandidatov za predsednika Bogdana Gabrovca, Zorana Jankovića in Andraža Vehovarja pa niso mogli prikriti zakulisnih igric z občasno tudi nešportnimi manevri. 

Troboj je takrat predvsem na račun večletnega dela s široko športno bazo dobil Gabrovec, ki je bil štiri leta pozneje, torej na današnji skupščini, deležen veliko bolj mirne zaupnice in nove izvolitve za predsednika olimpijskega komiteja. Ob precej skromnejši medijski pozornosti in brez živčnih zasukov je po vsega 27-minutni volilni proceduri prejel 98,6 odstotka vseh glasov (le sam se je vzdržal). 

Gabrovec verjame v svetlo prihodnost slovenskega športa. | Foto: Vid Ponikvar Gabrovec verjame v svetlo prihodnost slovenskega športa. Foto: Vid Ponikvar

Najvišji prihodki v zgodovini: 9,5 milijona evrov

"Ocenjujem, da je bilo mandatno obdobje izpeljano uspešno. Večina predvolilnih obljub je bila izpolnjenih. Sem pa odkrit in priznavam, da nismo storili vsega. Zakaj? Deloma ni bilo vse v naši moči. Gre za pomanjkanje časa ali pa objektivne okoliščine, pri čemer mislim predvsem na vladne menjave," je zadnje štiriletno obdobje komentirat Gabrovec.

Prav končevanje odprtih projektov s poudarkom na nadaljnjem dialogu z državo pa pred novim štiriletnim obdobjem predsednik označuje za osrednjo nalogo. Ob tem opozarja tudi na spodbudno finančno rast. Tako se v letu 2018 OKS lahko pohvali z rekordnimi prihodki, ki znašajo 9.541.908 evrov. Za primerjavo, leta 2014  je bila letvica nastavljena na dobrih šest milijonov evrov.

Glasovanje OKS | Foto: MaPa Foto: MaPa

Izkoristiti leta debelih krav

"Morda sem bil preveč samokritičen do tistega, česar nismo naredili. Če pa pomislim na prihodnost, verjamem, da lahko nedorečene zadeve, ki so obstale na polovici, rešimo zelo hitro. Današnja izvolitev pomeni veliko odgovornost. Vem, da se zavedam velikosti čevljev. Nalog in odgovornosti je zelo veliko. Če ne ujamemo časovnega obdobja 'debelih krav', zastavljenega ne bomo mogli uresničiti," poudarja Gabrovec, kot prednostno nalogo pa izpostavlja pridobivanja dodatnih denarnih sredstev.

Leto 2018 si bo Bogdan Gabrovec zapomnil predvsem po dveh olimpijskih kolajnah (Jakov Fan in Žan Košir) in novem mandatu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Leto 2018 si bo Bogdan Gabrovec zapomnil predvsem po dveh olimpijskih kolajnah (Jakov Fan in Žan Košir) in novem mandatu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Tretji predsednik šele leta 2022  

Medtem ko je Kocijančič ponovno kandidaturo večkrat pojasnil s "prošnjami in pobudami športnih prijateljev, naj vztraja", pa ima tokratna napoved Bogdana Gabrovca o drugem in obenem tudi zadnjem štiriletnem mandatu bolj čvrste in formalne temelje. Prav pod njegovim vodstvom je namreč OKS v svoja pravila vključil omejitev predsedniškega mandata.

Vodenje komiteja je zdaj omejeno na dva mandata oziroma na osem let, tako da bo krovna organizacija na volilni skupščini čez štiri leta na svojem vrhu dobila nov obraz. Po Kocijančiču (zdaj tudi častni predsednik) in Gabrovcu bo torej OKS dočakal šele tretjega predsednika.  

Priprava naslednika?

Tokrat torej Gabrovec ni imel protikandidata. Poraženca z volitev 2014 sta dala že kmalu jasno vedeti, da se ne bosta vrnila na kandidatno listo. Tudi neuradni "kandidati", med katerimi se je najpogosteje omenjalo Franja Bobinca, prvega moža Gorenja in Rokometne zveze Slovenije, ter opozicijski kritiki se tokrat niso opogumili. Kako pa bo Gabrovec na volitve gledal čez štiri leta?

"Zadev ne bom prepuščal naključju ali pa igricam iz ozadja. To pomeni, da se bodo nasledniki kalili oziroma izobraževali. Vodenje OKS ni preprosto, saj vključuje veliko različnih zgodb in področij. Treba je imeti pravi občutek, da se storjeno zaradi volilnih razprtij ne poruši," na vprašanje o morebitni "pripravi" naslednika diplomatsko odgovarja predsednik OKS.

Bogdan Gabrovec | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Kdo je Bogdan Gabrovec?

65-letni upokojeni inženir strojništva izhaja iz judositičnih vrst. Na tatamiju je bil sprva tekmovalec, nato trener in selektor. Štiri leta je bil predsednik Združenja zvez borilnih športov Slovenije, kar dve desetletji pa prvi mož judo zveze.

Plaho je potipal tudi politični parket, in sicer kot član SDS, a brez vidnejšega uspeha. Bolj dejaven in predvsem vztrajen je bil na področju športnega funkcionarstva. Zadnja štiri leta je bil predsednik, pred tem pa osem let podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in predsednik odbora za vrhunski šport.

Bil je tudi predsednik športne zveze Mestne občine Slovenj Gradec, član strokovnega sveta za šport vlade RS ter član in tudi predsednik sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS. V svoji športi biografiji ima zapisano tudi vlogo vodje slovenske olimpijske reprezentance leta 2012 v Londonu.

Vodstvo OKS 2018-2022:
Bogdan Gabrovec, predsednik
Janez Sodržnik, prvi podpredsednik
Tomaž Barada, drugi podpredsednik
Enzo Smrekar, tretji podpredsednik

Izvršni odbor: Roman Dobnikar, Jošt Dolničar, Tomaž Grm, Andrej Ribič, Bojan Rotovnik, Franjo Bobinac, Miha Butara, Matej Erjavec, Stanko Glažar, Metod Ropret, Zoran Kačičnik, Sonja Poljšak, Sraka Raša, Branko Jeršin, Miran Müllner, Tomislav Tiringer, Dejan Crnek, Damijan Lazar, Miroslav Cerar, Katja Koren Miklavec in Vojka Ravbar.

Nadzorni odbor: Marko Notar, Bogomir Vnučec, Andraž Žuman, Andrej Gombosi, Janez Hercog (oba nadomestna)

Disciplinska komisija: Mitja Gradišnik, Marijan Kremžar, Mitja Slavinec, Janez Hercog, Milan Majcen (oba nadomestna)

Ne spreglejte