SiolNET. Sportal OI Tokio
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tokio 2020

V Tokiu ugasnil olimpijski ogenj, v Parizu že odštevajo

0,35

termometer

Tokio 2020 - zaključek - Janja Garnbret
Igre 32. olimpijade so končane. Slovensko zastavo je na zaključni slovesnosti nosila zlata Janja Garnbret. Foto: Anže Malovrh/STA

Z zaključno slovesnostjo na Nacionalnem stadionu v Tokiu so se končale igre 32. olimpijade. Japonski prireditelji so se naposlušali čestitk za odlično izpeljan dogodek v izjemno zahtevnem času, ko razmere v svetu še vedno močno kroji epidemija covid-19, tekmovanja v zadnjih dveh tednih pa zaradi tega niso bila nič manj razburljiva. Tudi slovenska reprezentanca japonsko prestolnico zapušča izjemno zadovoljna, s kar petimi medaljami, tremi zlatimi. Olimpijski ogenj v Tokiu je ugasnil, zdaj je na vrsti Pariz, ki bo največji športni dogodek na svetu gostil že čez tri leta.

Luka Dončić Sportal Kako smo se vrnili v preteklost in bili srečni

"To so bile olimpijske igre upanja, solidarnosti in miru," je ob ugašanju olimpijskega ognja ocenil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Na igrah je sodelovalo okoli 11.000 športnikov iz 205 držav, razdelili pa so 339 kompletov olimpijskih odličij. Združene države Amerike so s 113 kolajnami (39 zlatimi) najuspešnejša država na teh igrah, Kitajska jih je osvojila 88 (38 zlatih), gostiteljica Japonska pa 58 (27 zlatih).

Fotogalerija z zaključka iger 32. olimpiade:

1 / 27
2 / 27
3 / 27
4 / 27
5 / 27
6 / 27
7 / 27
8 / 27
9 / 27
10 / 27
11 / 27
12 / 27
13 / 27
14 / 27
15 / 27
16 / 27
17 / 27
18 / 27
19 / 27
20 / 27
21 / 27
22 / 27
23 / 27
24 / 27
25 / 27
26 / 27
27 / 27

Zgodovinske igre za Slovenijo

Tokijske igre pa so najuspešnejše v zgodovini za slovenski šport. Naša reprezentanca je osvojila pet odličij, pozlateli so plezalka Janja Garnbret, kolesar Primož Roglič in kanuist Benjamin Savšek, srebro je osvojila judoistka Tina Trstenjak, bron pa še en kolesar Tadej Pogačar.

Janja Garnbret bo za vselej v zgodovino zapisana kot junakinja, ki je osvojila prvo olimpijsko zlato v plezanju. Ta šport je bil v Tokiu sploh prvič v olimpijskem programu. Za zgodovinski prvi nastop na OI so poskrbeli tudi slovenski košarkarji in pod vodstvom zvezdnika Luke Dončića že prvič prišli do četrtega mesta. 

Sedma najuspešnejša država glede na število prebivalcev

Slovenski športniki so na letošnjih poletnih olimpijskih igrah osvojili pet odličij, kar jih med 93 državami, ki so osvojile vsaj eno kolajno, uvršča na sedmo mesto po uspešnosti glede na število prebivalcev. Slovenija je bila sedma najuspešnejša država v tem merilu tudi v Riu 2016. Na prvem mestu je zelo prepričljivo končal San Marino.

Žepni San Marino pred letošnjimi igrami v svoji zbirki ni imel niti enega olimpijskega odličja, letos pa so njegovi športniki osvojili kar tri, kar jih uvršča na vrh lestvice medalj glede na število prebivalcev z enim odličjem na 11.310 prebivalcev.

Drugo in tretje mesto z zgolj enim odličjem zasedajo Bermudi (63.918) in Grenada (112.523). Na četrtem mestu sledijo Bahami, ki so osvojili dve medalji, kar pomeni eno na 196.622 prebivalcev, na petem mestu je Nova Zelandija (241.112), na šestem pa Jamajka (329.019). Slovenija, za katero so zelo uspešne igre, pa na tej lestvici zaseda sedmo mesto z enim odličjem na 415.788 prebivalcev. Sledijo Fidži (448.222), Nizozemska (475.969) in Gruzija (498.646).

Na zadnjih poletnih OI leta 2016 v Rio de Janeiru so slovenski športniki osvojili odličje manj kot letos, a so bili tudi takrat po tej statistiki sedmi.

"Prvič od začetka pandemije se je svet združil"

Prvi mož Moka je v nagovoru športnikom še dejal, da so v zadnjih 16 dneh presenetili z odličnimi dosežki, s solzami in veseljem pa so ustvarili čarobnost olimpijskih iger. "Bili ste hitrejši, šli ste višje, bili ste močnejši, ker ste bili solidarni. Združeni ste se borili za olimpijsko slavo, hkrati pa ste mirno živeli pod eno streho v olimpijski in to je morda najpomembnejše sporočilo solidarnosti," je še dejal Bach. Po njegovih besedah so športniki navdahnili z združujočo močjo športa, kar je bilo toliko bolj izjemno zaradi številnih izzivov, v katerih so se vsi skupaj morali znajti. "Prvič od začetka pandemije se je svet združil, šport pa se je vrnil v središče pozornosti," je poudaril.

V Tokiu se bodo 24. avgusta začele še paraolimpijske igre, ki bodo trajale do 5. septembra, medtem pa se je v Parizu že začelo odštevanje do iger 33. olimpijade. Francoska prestolnica bo največji športni dogodek na svetu dočakala že čez tri leta.

Thomas Bach Sportal Bach zadovoljen: Športniki so igram dali dušo

Zaključna slovesnost iger v Tokiu se je začela z ognjemetom in pregledom športnih utrinkov, tudi na zaključnem spektaklu pa so manjkali gledalci. Udeležila se je je le peščica športnikov, saj so zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa tekmovalci zelo hitro po zaključku svojih nastopov zapuščali Japonsko.

V Parizu že odštevajo. V Parizu že odštevajo. Foto: Reuters

Vseeno so na stadion prišli nosilci zastav in v sredini sklenili krog. Slovensko je nosila zlata olimpijka v športnem plezanju Janja Garnbret.

Po barvitem plesno-glasbenem programu je sledila tradicionalna podelitev zadnjih medalj maratoncem, nato pa so ob olimpijski himni spustili olimpijsko zastavo. Županja Tokia Yuriko Koike jo je predala Bachu, ta pa Anne Hidalgo, županji Pariza, mesta, ki bo gostilo naslednje poletne olimpijske igre. V francoski prestolnici so olimpijsko štafeto sprejeli z navdušenjem.

Preberite še:

Eliud Kipchoge Sportal Kipchoge znova kralj olimpijskega maratona, Slabe z Američankami prvak Luka Dončić Sportal Dončić v prvi peterki OI in navijaški MVP Eliud Kipchoge Sportal Kipchoge znova kralj olimpijskega maratona, Slabe z Američankami prvak Luka Dončić Sportal Dončić v prvi peterki OI in navijaški MVP

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin