SiolNET. Sportal OI Tokio
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Slovenski olimpijci

"Smo majhna država, ki je v športu narejena za velike stvari"

0,30

termometer

Sprejem olimpijcev - Kongresni trg, Ljubljana
Zlati kanuist Benjamin Savšek: Smo majhna država, ki je v športu narejena za velike stvari. Dosegamo res izvrstne rezultate. Foto: Grega Valančič/Sportida

Navijači so olimpijce, ki so v zadnjih tednih poskrbeli za veliko veselja, pozdravili v torek na osrednjem sprejemu v Ljubljani. Zlati Benjamin Savšek pravi, da je Slovenija v športu narejena za velike stvari, kolesarski selektor Andrej Hauptman pa opozarja, da dve medalji ne pomenita, da bodo kolesarji na vsakem tekmovanju tako uspešni.

Sprejem olimpijcev - Kongresni trg, Ljubljana Sportal Olimpijci doživeli lep sprejem: Hvala, Slovenija, vaše navijanje se je slišalo do Tokia

Slovenski športniki so se iz Tokia vrnili s tremi zlatimi odličji, za kar so poskrbeli kanuist Savšek, kolesar Primož Roglič in plezalka Janja Garnbret, srebrom judoistke Tine Trstenjak in bronom kolesarja Tadeja Pogačarja.

"Smo majhna država, ki pa je v športu narejena za velike stvari"

Zaradi posebnih okoliščin in pandemije so igre potekale za zaprtimi vrati, zato slovenski športniki še bolj cenijo sprejeme in druženje z navijači v domačem okolju. "To so lepi trenutki. Hvala vsem, ki so prišli in navijali. Na žalost na prizorišču ni bilo navijaškega vzdušja, se je pa čutila energija od doma. Ponosen sem, da sem del te zgodbe," je včeraj na Kongresnem trgu povedal Benjamin Savšek, ki je na svojih tretjih OI prišel do tako želene olimpijske medalje.

Zlati Beni je prejel posebno denarno nagrado iz rok članice uprave Telekoma Slovenije Barbare Galičič Drakslar. Zlati Beni je prejel posebno denarno nagrado iz rok članice uprave Telekoma Slovenije Barbare Galičič Drakslar. Foto: Grega Valančič/Sportida

"S proge v Tokiu mi bodo ostali lepi spomini, saj sem osvojil to želeno medaljo. V živo nisem mogel spremljati nobenih drugih slovenskih nastopov, ker sem moral po svojem takoj odpotovati domov, sem pa jih spremljal doma preko zaslonov. Smo majhna država, ki je v športu narejena za velike stvari. Dosegamo res izvrstne rezultate," meni Savšek.

Garnbretova spomnila Jankovića na obljubo

Navijači so z mahanjem z zastavami in skandiranjem pričarali čudovito vzdušje na Kongresnem trgu, ki zdaj že tradicionalno gosti osrednje slovenske sprejeme športnikov.

Janja je svoj del opravila, na potezi je župan Zoran Janković. Janja je svoj del opravila, na potezi je župan Zoran Janković. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Brez navijačev ne gre. Veš, da stojijo za tabo in dihajo s tabo. Brez navijačev ni mogoče dosegati takih izidov," je prepričana prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju Janja Garnbret. Korošica je ob priložnosti tudi spomnila ljubljanskega župana Zorana Jankovića na obljubo, ki ji jo je dal pred časom. Če bo v Tokiu osvojila zlato, bo v Ljubljani zgradil plezalni center, je obljubil. "Jaz sem svoje naredila," mu je v smehu povedala včeraj.

"Šele takole se zaveš, kaj res pomenijo olimpijske igre"

"Vzdušje je res noro. Šele takole se zaveš, kaj res pomenijo olimpijske igre," je bila sprejema vesela atletinja Maruša Mišmaš Zrimšek. V Tokiu je s časom novega slovenskega rekorda 9:14,84 zasedla šesto mesto v teku na 3000 metrov z zaprekami.

V Tokiu so pogrešali navijače. V Tokiu so pogrešali navijače. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Športniki si vedno želimo še več. Če bi mi nekdo pred začetkom iger rekel, da bom šesta, bi se mi zdelo super, ampak ko pa prideš do tega, si želiš še več. Tako pač je," pravi Maruša Mišmaš Zrimšek, ki že pogleduje proti naslednjim OI v Parizu čez tri leta, enako kot atlet Kristijan Čeh. "Vzdušje je super, res je lepo, da nas cela Slovenija tako podpira. Zadovoljen sem s petim mestom, to so vseeno šele moje prve olimpijske igre. Za metalca diska sem še zelo mlad," je na sprejemu povedal Ptujčan.

Hauptman: Ti rezultati prinesejo tudi neko odgovornost

Čisto prvo medaljo na igrah za Slovenijo je prikolesaril Pogačar. Kolesarjev zaradi natrpanega urnika dirk na sprejemu v Ljubljani ni bilo, je bil pa tam selektor Andrej Hauptman, ki je od Aten 2004 do letos držal najboljšo slovensko kolesarsko uvrstitev na OI, peto mesto.

Fotogalerija s sprejema olimpijcev (foto: Grega Valančič/Sportida):

1 / 44
2 / 44
3 / 44
4 / 44
5 / 44
6 / 44
7 / 44
8 / 44
9 / 44
10 / 44
11 / 44
12 / 44
13 / 44
14 / 44
15 / 44
16 / 44
17 / 44
18 / 44
19 / 44
20 / 44
21 / 44
22 / 44
23 / 44
24 / 44
25 / 44
26 / 44
27 / 44
28 / 44
29 / 44
30 / 44
31 / 44
32 / 44
33 / 44
34 / 44
35 / 44
36 / 44
37 / 44
38 / 44
39 / 44
40 / 44
41 / 44
42 / 44
43 / 44
44 / 44

"Ti rezultati prinesejo tudi neko odgovornost, saj potem vsi pričakujejo take rezultate. Po drugi strani imamo tako dobro generacijo kolesarjev, da je na vsako veliko tekmovanje treba iti s ciljem po najvišji stopnički," je prepričan Hauptman, ki opozarja: "Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo lahko prišli do takih rezultatov. Olimpijsko medaljo v kolesarstvu smo čakali od samega začetka, letos smo dobili kar dve, ampak to ne pomeni, da se bo to dogajalo redno. Imamo pa kolesarje za vse različice, od gorskih do sprinterskih etap, zato se ne bojimo nobene trase."

Kolesarji bodo imeli v državnem dresu novo priložnost za dokazovanje na septembrskem svetovnem prvenstvu, ki ga bo gostila Flandrija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin