Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 8. 2021,
21.02

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

5

Natisni članek

športno plezanje Tokio 2020 Janja Garnbret Janja Garnbret

Petek, 6. 8. 2021, 21.02

2 leti, 8 mesecev

Plezalno potovanje olimpijske prvakinje v športnem plezanju

Mama Janje Garnbret: Jočem že ves teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

5

Janja Garnbret | Čustveni odziv Janje Garnbret ob osvojitvi naslova olimpijske prvakinje je dovolj zgovoren. To je bil edini dosežek, ki je manjkal v njeni statistiki. Tudi njena mama Darja je bila ob tem zelo ganjena.   | Foto Guliverimage

Čustveni odziv Janje Garnbret ob osvojitvi naslova olimpijske prvakinje je dovolj zgovoren. To je bil edini dosežek, ki je manjkal v njeni statistiki. Tudi njena mama Darja je bila ob tem zelo ganjena.

Foto: Guliverimage

"Jočem že ves teden. Še več. Jokala sem, ko so medaljo dobili Primož, pa Tadej, Tina in Benjamin, ob vseh slovenskih kolajnah sem se razjokala. Tudi zato, ker sem se zavedala, da so oni svoje že dosegli, medtem ko Janjo olimpijski nastop še čaka. Danes se mi je odvalil kamen od srca," priznava Janjina mama Darja Garnbret, ki je hčerin najpomembnejši nastop v karieri, nastop, ki ji je prinesel naslov olimpijske prvakinje v športnem plezanju, spremljala z množico navijačev na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu.

Janja Garnbret
Sportal Ne vem, kaj me čaka jutri

"Na neki način mi je bilo spremljanje tekme v družbi lažje, kot bi mi bilo, če bi jo spremljala doma. Čutila sem podporo vseh ljudi, ki so nas danes obkrožali. Vzeli so si čas za Janjo in vsi smo imeli isto željo. Sicer sem se navadila spremljati Janjine tekme, a je vedno težje. Ko se je začela ukvarjati s plezanjem, ni od nje nihče pričakoval ničesar, danes pa je seveda drugače," priznava Darja Garnbret, mama prve plezalne olimpijske prvakinje v zgodovini.

"Samo še tega si je želela"

Tako kot je bila za Janjo Garnbret olimpijska preizkušnja najtežja v karieri, je bila najtežja tudi za njene najbližje, ki so danes vsi po vrsti zatrjevali, da se jim je, podobno kot njihovi Janji, po osvojitvi zlate olimpijske medalje, odvalil kamen od srca.

"Janjine tekme spremljam precej drugače kot na začetku. Danes zelo dobro poznam njene tekmice, vem, kaj zmorejo in katere discipline jim ležijo. Danes je odločala Janjina psiha," je prepričana Darja. Oddahnila si je po drugi plezalni disciplini, ki sestavlja plezalni triatlon, balvanskem plezanju, kjer je Garnbretova dominantna že nekaj let, za obetaven začetek pa je poskrbela že v prvi disciplini, hitrosti, kjer je s časom 7.81 sekunde postavila osebni in s tem tudi državni rekord.

Janjina mama Darja (druga z leve) v družbi najboljše prijateljice Mihaele, Janijinih starih staršev Pavle in Jožeta in Darjinega bratranca Rada.  | Foto: Alenka Teran Košir Janjina mama Darja (druga z leve) v družbi najboljše prijateljice Mihaele, Janijinih starih staršev Pavle in Jožeta in Darjinega bratranca Rada. Foto: Alenka Teran Košir

"Kaj naj rečem? Moj poklon Janji. Da ji je uspelo uresničiti sanje. Samo še tega si je želela." Podobno je v intervjuju z našim poročevalcem z olimpijskih iger Martinom Pavčnikom povedala tudi Janja sama. 

"Ko smo jo vpisali na plezalni tečaj, vsega tega seveda nismo pričakovali. Z možem sva želela le, da se ukvarja z neko dejavnostjo, nisva si predstavljala, kaj vse nas čaka. To se je zgodilo postopoma. Ko je Janja začela zmagovati in je pri 13 letih postala najmlajša članica slovenske reprezentance, sva se umaknila in besedo prepustila trenerjem. Mislim, da je tako prav," prikimava Darja Garnbret. 

Sprehod po zgodovini 

Janja je od nekdaj rada plezala po vsem, kar je bilo višje od nje. | Foto: arhiv družine Garnbret Janja je od nekdaj rada plezala po vsem, kar je bilo višje od nje. Foto: arhiv družine Garnbret Zdaj je že ponarodela zgodba, da je Janja Garnbret od nekdaj plezala po vsem, kar je bilo višje od nje. Po podbojih vrat, po ograjah in omarah, po orehu za domačo hišo v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, kjer je odraščala.

Njena mama se spominja, da je njena mlajša hči, ki že od 16. leta navdušuje svetovno plezalno javnost, najraje plezala bosonoga, saj ji je to dajalo dober oprijem.

Poseben DNK

Bila je živahno dekletce. Danes bi lahko rekli, da celo hiperaktivno. Mama Darja je prepričana, da je podedovala najboljše lastnosti obeh staršev.

Po mami živahnost in zgovornost, po očetu pa premišljenost, željo po učenju.

Janja je od nekdaj rada brala. V prvem razredu je na primer za bralno značko prebrala in predstavila 45 knjig, že v 3. razredu pa domov tovorila knjige o vesolju, češ, da bo vse to proučila.

"Vedno smo mislili, da bo knjižničarka," nam je ob 15. obletnici Sportala, ko smo iskali vzporednice med razvojem našega uredništva in največjimi zvezdniki slovenskega športa, povedala Janjina mama, ki pa si je svojo zgovorno hčer težko predstavljala v umirjenem in sorazmerno tihem okolju, kot sta knjižnica ali čitalnica.

Najraje brez spanca

Darja se spominja, da Janja nikoli ni rada spala. Ne podnevi ne ponoči. "Z možem sva si mislila, da jo morava z nečim zaposliti, da bo vsaj zvečer lahko zaspala, zato sva jo pri petih letih, ko je začela obiskovati malo šolo, vpisala v plesno šolo."

Pravi, da je Janja v plesu neznansko uživala. Na nastopih je običajno plesala v prvi vrsti, ki je rezervirana za tiste plesalce, ki jih učitelji radi postavijo na ogled, saj izstopajo po znanju ali talentu.

Preberite, kaj je Garnbretova povedala v svojem prvem intervjuju za Sportal (september 2015)

Sportal Korošica, ki že pri 16 letih kroji svetovni vrh. Kaj šele bo … #intervju

Usodna nedelja v Slovenj Gradcu

Vprašanje, kaj bi bilo, če se ne bi Janja in njen oče Vili neke usodne nedelje leta 2006 na pobudo žene, ki je želela imeti prazno hišo, da bi jo lahko spravila v red, zapeljala do bližnjega Slovenj Gradca, kjer je lokalno plezalno društvo za potrebe promocije postavilo balvansko steno. Takrat šestletna Janja jo je želela preizkusiti in z lahkoto je splezala do vrha.

Rok Šisernik, izkušen plezalec in alpinist, ki je takrat bedel nad dogajanjem na in ob steni, je takoj opazil, da je deklica nekaj posebnega. Pohvalil je njen oprijem in očetu predlagal, naj jo pripelje v lokalni plezalni klub.

"Takoj sva se strinjala, da poskusimo. Janji sva za začetek kupila rabljene plezalke. Saj veste, človek nikoli ne ve, kdaj otroka mine navdušenje," je odločitev za rabljeno obutev osvetlila mama in priznala, da z možem takrat o športnem plezanju nista imela najmanjšega pojma.

Atraktivna poteza 11-letne Janje na tekmi vzhodne lige (od 1:55)

"Spomnim se, ko so se nama sodniki nekoč opravičevali, češ da je Janja splezala 28+, in ne samo 28, pa sem rekla, da je že v redu, saj to pa res ni tako pomembno. No, danes seveda vem, da "plus" (gre za t. i. 'koristen' gib v smeri naslednjega oprimka) lahko na tekmi odloči med 1. ali 2. mestom," se iz takratne nevednosti pošali mama.

Ples ali plezanje?

Janja je tako približno leto dni krmarila med plesom in plezanjem. Dvakrat na teden je obiskovala plesne vaje in dvakrat na teden plezanje, sredi tedna pa so bile na njenem urniku še cicibanove urice.

Vsi so se zavedali, da ima obveznosti preprosto preveč, pogosto so se tudi prekrivale, zato so starši Janjo postavili pred dilemo: plezanje ali ples?

Janja na plesnih vajah | Foto: arhiv družine Garnbret Janja na plesnih vajah Foto: arhiv družine Garnbret

Janja je brez oklevanja izbrala plezanje.

Prvi dve leti je trenirala pri danes žal pokojnem Šiserniku, ki je – tako kot vsi njeni trenerji – od nekdaj hvalil njeno dinamiko gibanja, ter pri Roku Maleku in Maji Apat.

Ni samo zmagovala

Tekmovati je začela v cicibanski kategoriji. In ni samo zmagovala, se spominja mama, a je vztrajala in uživala, staršem pa je bilo všeč, da se vsak konec tedna zaradi hčerkine tekme odpravijo v drug slovenski kraj.

"Čez teden sva večino časa v službi in ob koncu tedna se je bilo prijetno zapeljati v kak drug kraj. Na prvi tekmi je bila Janja predzadnja, potem pa se je postopoma vzpenjala. Mislim, da je trajalo dve leti, da je prvič stopila na zmagovalni oder," se spominja mama, ki je s starši Janjinih plezalnih prijateljev spletla prijateljske vezi.

Selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren, Janjin nekdanji trener, z Janjo in njeno najboljšo prijateljico Tjašo Slemenšek | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren, Janjin nekdanji trener, z Janjo in njeno najboljšo prijateljico Tjašo Slemenšek Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Športna "selitev" v Velenje in srečanje z Gorazdom Hrenom

Ko je Janjin trener Šisernik leta 2008 v Kliničnem centru v Ljubljani dobil službo športnega fizioterapevta, je Janja ostala brez trenerja. Približno pet mesecev ni plezala in starši so začutili, da morajo poiskati rešitev, ki bo njihovi drugorojenki omogočila uresničevanje plezalne ljubezni.

Ker sta bila oče in mama zaposlena v Velenju, se jima je zdelo najpametneje, da bi Janja svojo plezalno kariero, če jo v tistih letih sploh že lahko tako imenujemo, nadaljevala v Velenju, ki je približno 25 kilometrov oddaljeno od domačega Šmartnega pri Slovenj Gradcu.

Janja je v Velenju trenirala na dveh krajih. Pri Damjanu Maherju in Matiji Rovšniku je pilila težavnost, medtem ko je balvanske treninge že takrat prevzel Gorazd Hren, danes selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Janja s svojo najboljšo prijateljico Tjašo Slemenšek in plezalno legendo Chrisom Sharmo | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Janja s svojo najboljšo prijateljico Tjašo Slemenšek in plezalno legendo Chrisom Sharmo Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Zelo hitro sta se našli tudi s Tjašo Slemenšek, Velenjčanko, prav tako plezalko in tisto zanesljivo osebo, ki je Janjo pogosto čakala na velenjski avtobusni postaji in jo pospremila na trening.

Mejnik za mejnikom

Vse drugo je že skoraj zgodovina. Večinoma z oznako prva, najmlajša, edina na svetu ...

Janja sicer pravi, da taki in drugačni mejniki zanjo niso pomembni. "Ne poskušam loviti dosežkov, ki so jih dosegale tekmovalke pred menoj," zagotavlja. "Moj edini cilj je na tekmi uživati in pokazati vse, kar znam. Tudi če mi na koncu to ne prinese zmage, je pomembno samo to, da sem se imela dobro in da sem dala vse od sebe. Ko bom enkrat končala kariero, se bom prav tega najbolj spominjala," nam je razlagala po zmagi v Münchnu leta 2019.

S 13 leti je postala najmlajša članica slovenske mladinske reprezentance, s 16 se je že suvereno kosala s člani.

Na svoji prvi članski tekmi, na evropskem prvenstvu v Chamonixu leta 2015, je postala evropska podprvakinja v težavnosti.

Zakaj je Janja Garnbret najboljša športna plezalka na svetu?

Prvič je na tekmi svetovnega pokala zmagala leta 2016, pri 17 letih, prav tako v Chamonixu.

Naslovi v vseh možnih kategorijah so si sledili drug za drugim.

Pri 17 letih je osvojila kar tri naslove svetovne prvakinje v različnih kategorijah. Dve leti pozneje, pri 19 letih, je na enem svetovnem prvenstvu (Innsbruck, september 2018) osvojila kar tri kolajne.

Leta 2018 je v Innsbrucku osvojila naslov svetovne prvakinje v balvanih in olimpijski kombinaciji ter svetovne podprvakinje v težavnosti.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Leta 2018 je v Innsbrucku osvojila naslov svetovne prvakinje v balvanih in olimpijski kombinaciji ter svetovne podprvakinje v težavnosti. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Srebro v težavnosti, zlato v balvanih, ki ga je doživela izjemno čustveno, in zadnji dan prvenstva še zlato v olimpijski kombinaciji, novem, za olimpijske igre v Tokiu zrežiranem formatu.

Predlani je na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju na Japonskem naredila še korak dlje. Osvojila je kar tri naslove svetovne prvakinje (težavnost, balvani in kombinacija) in bila istega leta celo sezono nepremagljiva na balvanih.

Konec istega leta je začela sodelovati z Romanom Krajnikom, športni novinarji Slovenije pa smo jo še drugič zapored izbrali za najboljšo športnico Slovenije.

V objemu trenerja Romana Krajnika, s katerim sodelujeta od konca leta 2019.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V objemu trenerja Romana Krajnika, s katerim sodelujeta od konca leta 2019. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Samo, da uživa

Janja Garnbret vedno pravi, da ji največ pomeni to, da v plezanju uživa. Da ji to več kot uspeva, pripovedujejo rezultati. Pri 22 letih ima na svojem statističnem računu že okroglih 30 zmag v svetovnem pokalu, šest naslovov svetovne prvakinje, od danes še naslov olimpijske prvakinje. Prve v zgodovini. 

Ne spreglejte