SiolNET. Sportal OI Tokio
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kristina Cimanovska na poti na poljsko

Belorusinja iz Tokia najprej v Avstrijo, nato na Poljsko

1,13

termometer

Kristina Cimanovska
Belorusinja je danes zapustila Japonsko. Foto: Reuters

Beloruska atletinja Kristina Timanovska je danes zapustila poljsko veleposlaništvo v Tokiu in se odpravila na mednarodno letališče Narita. Od tam naj bi po pričakovanjih poletela neposredno proti Varšavi, a se je nato vkrcala na letalo za Dunaj, danes poročajo tuje tiskovne agencije. Belorusinja je ob prihodu na letališče zavrnila pogovor z mediji.

Kristina Cimanovska Sportal Beloruska atletinja: Jasno so mi povedali, da me ob vrnitvi čaka kazen

Vkrcanje športnice na let za Dunaj okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času je bilo presenečenje, a vendarle je pričakovati, da se bo iz avstrijske prestolnice odpravila naprej proti Varšavi, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP. Na Dunaj naj bi prispela danes popoldne okoli 15. ure.

Štiriindvajsetletno Timanovsko je beloruski olimpijski komite konec minulega tedna izključil iz olimpijske odprave, v okviru katere naj bi po prvotnih načrtih v ponedeljek nastopila v teku na 200 metrov. Uradno naj bi brez mesta v beloruski olimpijski odpravi ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja, a dejansko naj bi bila ta odločitev posledica njene javne kritike na račun trenerjev, ki so jo brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 4 x 400 metrov.

V nedeljo je bila Cimanovska že na poti v domovino, a se je nato odločila ostati na Japonskem. Najprej je bila pod zaščito japonskih oblasti, od ponedeljka naprej pa bila na poljskem veleposlaništvu v Tokiu, kjer je dobila humanitarni vizum.

Prizor izpred poljskega veleposlaništva v Tokiu, kjer je preživela zadnja dneva. Prizor izpred poljskega veleposlaništva v Tokiu, kjer je preživela zadnja dneva. Foto: Reuters

Cimanovska je po navedbah beloruske opozicije že minuli konec tedna za las ušla ugrabitvi in prisilni vrnitvi iz Tokia v domovino. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je v torek začel uradno preiskavo o primeru beloruske atletinje.

Od ponedeljka je bila na poljskem veleposlaništvu v Tokiu, kjer je dobila humanitarni vizum, vlada v Varšavi pa je Belorusiji že očitala "zločinski poskus" ugrabitve športnice.

Soprog bi se vrnil, če ju ne bi doletel kazenski pregon

Agencije so že pred časom poročale, da je njen 25-letni soprog Arsenij Zdanevič že v ponedeljek zapustil Belorusijo in pripotoval v Kijev. Zdanevič je pri tem dodal, da s soprogo nikoli nista bila politično aktivna in bi se bila pripravljena vrniti v domovino, če ju tam ne bo doletel kazenski pregon. Ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba je na družbenem omrežju zapisal, da bodo Zdaneviču v času njegovega bivanja v Ukrajini nudili vso potrebno pomoč.

Ena od dva tisoč športnikov, ki so Lukašenka pozvali k novim volitvam

Čeprav je beloruski par zanikal kakršnokoli nesoglasje z domačo oblastjo, pa AFP poroča, da je Cimanovska vendarle ena od več kot 2000 beloruskih športnikov, ki so v odprtem pismu beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka pozvali k novim volitvam in izpustitvi političnih zapornikov.

Med temi je tudi atletski par Jana Maksimova - Andrij Kravčenko, ki je trenutno v Nemčiji in naj bi tam tudi ostal. 36-letnica je prek družbenega omrežja sporočila, da se po dogajanju s Cimanovsko ne nameravata vrniti v Belorusijo. "Po vsem, kar se je dogajalo, se ne nameravam vrniti v Belorusijo. Imam majhno hčer, ne morem tvegati. V Nemčiji lahko diham svobodno in mirno spim." Cimanovska je ena od več kot 2000 beloruskih športnikov, ki so v odprtem pismu beloruskega voditelja ALeksandra Lukašenka pozvali k novim volitvam in izpustitvi političnih zapornikov. Cimanovska je ena od več kot 2000 beloruskih športnikov, ki so v odprtem pismu beloruskega voditelja ALeksandra Lukašenka pozvali k novim volitvam in izpustitvi političnih zapornikov. Foto: Reuters

Kot še dodaja AFP, je Lukašenko beloruske olimpijce pred odhodom v Tokio javno posvaril, da od njih na Japonskem pričakuje rezultate. "Razmislite o tem, preden greste. Če se boste vrnili praznih rok, je bolje, da se sploh ne vračate," jim je dejal. Lukašenka in njegovega sina Viktorja je sicer zaradi ukrepov proti do režima kritičnih športnikov doletela prepoved udeležbe na olimpijskih dogodkih.

Sama Cimanovska, ki danes ob odhodu z Japonske ni dajala izjav za medije, je pred tem za britanski BBC zatrdila, da njena dejanja nikakor niso političen protest, saj da "ljubi svojo državo in je ni izdala". "Gre za napake, ki so jih naredili naši predstavniki na olimpijskih igrah," je dejala in dodala, da je bila ob odločitvi o izključitvi iz olimpijske odprave presenečena, saj "ni izjavila ničesar političnega". Kot je še pojasnila, se želi vrniti v Belorusiji, a šele "ko bo vedela, da je to varno", to pa bo mogoče šele "čez pet ali deset let".

Krystsina Tsimanouskaya Sportal Drama Kristine Cimanovske: prejela humanitarni vizum, mož zapustil Belorusijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin