Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
28. 7. 2021,
13.15

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

9

Natisni članek

Bogdan Fink medalja zlata medalja Primož Roglič Primož Roglič olimpijske igre Tokio 2020

Sreda, 28. 7. 2021, 13.15

2 leti, 9 mesecev

Pogovor z Bogdanom Finkom po zlati medalji Primoža Rogliča

"Če si kdo zasluži, je to Roglič"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

9

Primož Roglič | Primož Roglič je prikolesaril do zlate medalje. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je prikolesaril do zlate medalje.

Foto: Guliverimage

Kako je potekala pot Primoža Rogliča iz sveta kolesarstva do zlate medalje na olimpijskih igrah, je znano direktorju Kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdanu Finku, ki mu je pomagal odpreti vrata v nizozemsko moštvo Jumbo-Visma. Nov velik uspeh nekdanjega skakalca je razumljivo pospremil čustveno, hkrati pa je poudaril, da slovensko kolesarstvo doživlja pravljico, v kateri moramo vsi uživati.

Primož Roglič
Sportal Roglič: Pogačar ali jaz? Naj trajajo sladke skrbi.

Slovenski junak sredinega dne na olimpijskih igrah v Tokiu je postal Primož Roglič, ki je v 44,2 kilometra dolgem kronometru pokoril vso konkurenco in se zapisal v zgodovino kot olimpijski prvak.

Spisal je novo posebno poglavje na športni poti, ki je za številne nenavadna vse od njegovega prestopa iz skakalnega v kolesarski svet.

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič olimpijski prvak, zlata medalja je njegova!
Primož Roglič
Sportal Odgovorni pri bogatem Ineosu so se posmehovali glede Rogliča

"Dokazal je, kako velika oseba je"

"Izjemno čustveno sem doživel njegovo vožnjo. Priznam, da po sobotni cestni dirki nisem verjel, da se lahko kaj takega zgodi. Hauptman (selektor Andrej Hauptman, op. a.) je izjavil, da je pripravljen, dober. A nismo vedeli, kako. V soboto je šlo nekaj narobe in se ni pričakovalo, da se bo tako obrnilo. Trenutno sem na dopustu in sem sprva njegovo vožnjo poslušal prek radia, nato pa sem prišel do televizijskega prenosa. Ko sem ga videl v pozi, sem vedel, da je to to. Vse je bilo jasno. Dokazal je, kako velika oseba je, da lahko tako obrne položaj," je bil razumljivo vesel direktor Kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdan Fink.

Bogdan Fink je bil presrečen ob uspehu Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Poudaril je, da tudi drugi slovenski kolesarji pišejo zgodovino. | Foto: Vid Ponikvar Bogdan Fink je bil presrečen ob uspehu Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Poudaril je, da tudi drugi slovenski kolesarji pišejo zgodovino. Foto: Vid Ponikvar

Prav dolenjska kolesarska ekipa ga je po skakalni karieri vzela pod svoje okrilje in mu ponudila priložnost v profesionalnem svetu kolesarstva. Niti Primož sam, kaj šele drugi niso verjeli, da se bo njegovo življenje obrnilo v takšno smer in bo postal eden od najboljših kolesarjev na svetu. Niti Nizozemci pri Jumbo-Vismi, do katerih mu je s pomočjo zvez pomagal prav Fink, niso ob prestopu mislili, da so dobili kolesarja najvišjega kova.

"Naši fantje 'driblajo' v svetu kolesarstva. Naj traja."

Spisal je že številne uspehe, zdaj je prišel še do olimpijskega zlata. Videti je bilo, da je v svojem svetu. Nekaj časa je potreboval, da je doumel, kaj mu je uspelo: "Ko je bil v cilju in sedel, je bilo videti, da je sam s sabo. Kot je bil na kronometru. V svojem svetu je bil. Najbrž je prevrtel vse dogodke, ki so se mu zgodili. Če si kdo zasluži, je to on."

Primož Roglič | Foto: Reuters Foto: Reuters

Slovensko kolesarstvo v zadnjih letih doživlja renesanso. Naši kolesarji navdušujejo na največjih dirkah. Tadej Pogačar je med drugim že dvakrat osvojil Tour de France, bil bronast na cestni dirki na olimpijskih igrah, Matej Mohorič je na letošnji Dirki po Franciji osvojil dve etapni zmagi. Slovenija ima kolesarsko širino in uspehe, o katerih še pred leti ni nihče razmišljal na glas.

"Mi, ki smo v kolesarstvu, na primer nismo mogli. Znanstvena fantastika je. In naj traja, mi pa uživajmo v tem. Naši fantje 'driblajo' v svetu kolesarstva," se je izrazil v nogometnem žargonu in nadaljeval. Saj se Rogla in Pogačar, Pogačar in Rogla peljeta, vendar so tudi drugi. Pridobili so samozavest. Slovenci so na olimpijskih igrah nadzirali cestno dirko. Poglejte, kako je peljal Jan Tratnik, kako hrabro je po vseh težavah vozil Jan Polanc. Vsakdo mora biti vesel in ponosen na slovenske kolesarje. Tisti, ki delamo v kolesarstvu, si česa takega pred leti nismo mogli predstavljati. Ob vsakem uspehu uživamo. In naj traja."

Ne spreglejte