SiolNET. Sportal Odbojka
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prvak bo znan 11. septembra v Katovicah

Tekmovalni sistem svetovnega odbojkarskega prvenstva

0

termometer

Poljska SP 2018 | Naslov svetovnih prvakov branijo Poljaki, ki bodo gostili tudi zaključne boje za odličja. | Foto: Guliverimage
Naslov svetovnih prvakov branijo Poljaki, ki bodo gostili tudi zaključne boje za odličja. Foto: Guliverimage

Jubilejno 20. svetovno odbojkarsko prvenstvo za moške bo potekalo med 26. avgustom in 11. septembrom v Sloveniji in na Poljskem. Sodelovalo bo 24 reprezentanc, prvak bo okronan v Katovicah. Naslov branijo gostitelji Poljaki, ki so bili svetovni prvaki tako leta 2014 kot leta 2018.

SP v odbojki 2022: Slovenija -  Nemčija Stožice Sportal Spored svetovnega prvenstva v odbojki

Svetovno odbojkarsko prvenstvo za moške bi morala med 26. avgustom in 11. septembrom gostiti Rusija, a je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) zaradi agresije Rusije nad Ukrajino novega organizatorja našla v Sloveniji in na Poljskem.

Šest skupin po štiri 

FIVB je zaradi spremembe organizatorja prilagodila sistem tekmovanja. Za naslov svetovnih prvakov, ki ga bodo branili Poljaki, se bo tudi tokrat potegovalo 24 reprezentanc, a so te po novem razdeljene v šest skupin s po štirimi reprezentancami. Tudi sistem je zaradi dveh gostiteljev spremenjen.

V skupinskem delu, ki poteka med 26. in 31. avgustom, se tako vsaka reprezentanca pomeri z vsakim tekmecem iz svoje skupine. 

Stožice bodo prizorišče tekem štirih od šestih skupin, štirih obračunov osmine finala in dveh četrtfinalnih spopadov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Stožice bodo prizorišče tekem štirih od šestih skupin, štirih obračunov osmine finala in dveh četrtfinalnih spopadov. Foto: Grega Valančič/Sportida

Šestnajsterica v izločilne boje

Najboljši dve izbrani vrsti iz vsake skupine in štiri najboljše tretje reprezentance napredujejo v osmino finala, za preostalih osem pa je prvenstva po predtekmovanju konec.

V osmini finala bodo reprezentance igrale glede na uvrstitev v skupinskem delu, 1. s 16., 2. s 15. ... Sistem predvideva, da gostitelja v primeru preboja v osmino finala in četrtfinale ti tekmi igrajo doma. Slovenci in Poljaki bodo tako v primeru napredovanja v izločilne boje – ne glede na to, s katerega mesta so napredovali – napredovali kot najvišje rangirani reprezentanci (1. in 2.). Gostitelja tako v primeru napredovanja v osmino finala čaka reprezentanca, ki je napredovanje ujela za rep oziroma je napredovala kot 15. ali 16.

Tekme osmine finala (štiri bodo v Stožicah, štiri v Glivicah) bodo potekale med 3. in 6. septembrom. Zmagovalec tekme osmine finala napreduje v četrtfinale, ki bo 7. in 8. septembra, dve tekmi v Stožicah, dve v Glivicah.

Klik za povečavo. | Foto: Printscreen FIVB Klik za povečavo. Foto: Printscreen FIVB

Zmagovalci četrtfinalnih obračunov si bodo zagotovili polfinale (10. september) in s tem tekmi za odličja. Vsi obračuni od polfinala naprej bodo potekali v Katovicah. Odličja bodo podelili 11. septembra.

Skupno bodo na svetovnem prvenstvu odigrali 52 tekem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin