Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2022,
21.35

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Mirta Velikonja Grbac Saša Planinšec Marco Bonitta kvalifikacije za evropsko prvenstvo slovenska ženska odbojkarska reprezentanca

Sobota, 20. 8. 2022, 21.35

1 leto, 8 mesecev

Kvalifikacije za EP, 1. krog

Slovenke z zmago začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Slovenke so se za uvod pomerile z Avstrijo in jo premagale s 3:0. | Foto Aleš Oblak

Slovenke so se za uvod pomerile z Avstrijo in jo premagale s 3:0.

Foto: Aleš Oblak

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je s sobotno tekmo proti Avstriji zmagovito (3:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bodo prihodnje leto skupaj gostile Belgija, Italija, Estonija in Nemčija. 

Slovenska ženska izbrana vrsta je letošnjo sezono začela z nastopi v srebrni ligi, v kateri se je z močno pomlajeno ekipo pomerila s Švedsko, Estonijo, Portugalsko in Luksemburgom ter na koncu zasedla tretje mesto.

Po dolgih pripravah ter dveh tekmah z Azerbajdžanom in šestih z Grčijo so se Slovenke za uvod kvalifikacijskega cikla srečale z Avstrijo in jo premagale s 3:0 v nizih.

Tekmo začele borbeno v obrambi in odločno v napadu

Prvo tekmo kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2023 je Slovenija začela s podajalko Evo Pogačar, korektorico Evo Zatkovič, srednjima blokerkama Mirto Velikonja Grbac in Sašo Planinšec, sprejemalkama Mijo Šiftar in Loreno Lorber Fijok ter prosto igralko Julijo Grubišič Čabo, ki je opravljala sprejemalske naloge, igro v obrambi pa je slovenski selektor Marco Bonitta zaupal Anji Mazej.

Slovenke so tekmo začele borbeno v obrambi in odločno v napadu. Z uspešnim napadom Zatkovičeve je naša izbrana vrsta povedla za tri točke, s 5:2, kmalu zatem pa je po točki Šiftarjeve za 8:4 prednost še narasla. Točke z napadi je nizala tudi Lorber Fijokova in tako skrbela, da je Slovenija ostajala v vodstvu. V nadaljevanju so se Avstrijke že približale na le točko zaostanka, a je Zatkovićeva ponovno z dvema zaporednima točkama omogočila mirnejše nadaljevanje. Pri vodstvu naših z 19:16 je avstrijski selektor Roland Schwab zahteval premor, a to ni ustavilo domačih deklet. V nadaljevanju je Pogačarjevo zamenjala Sara Najdič, ki je dobro servirala, Zatkovičeva pa je niz zaključila pri 25:21.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Foto: Aleš Oblak Foto: Aleš Oblak

Naše odbojkarice so ohranile energijo iz zaključka prvega niza in na servis Pogačarjeve poskrbele za serijo petih zaporednih točk. Avstrijske odbojkarice so zatem le uspele prekiniti nalet Slovenk, a je Velikonja Grbac z dvema zaporednima točkama neposredno s servisom poskrbela za še drugo prekinitev na zahtevo Schwaba. Ko je naša blokerka nanizala še en as, je prednost naših deklet narasla že na sedem točk. Planinščeva je temu dodala še blok, razlika pa je posledično narasla že na osem točk. V zaključku niza je priložnost dobila še Nika Milošič, ki je zamenjala Planinščevo na servisu in tudi ona izza servisne črte dosegla kar dva asa, Slovenke pa so slavile prepričljivo, s 25:12.

V infarktni končnici pokazale večjo željo po zmagi

Avstrijke so dosegle prvi dve točki tretjega niza, s točko neposredno s servisom pa je Lorber Fijokova že popeljala Slovenijo v vodstvo. Našim dekletom je nato malo popustila zbranost in ob rezultatu 9:7 za Avstrijo je Bonitta poklical svoje varovanke na posvet. Ker tudi to ni ustavilo nasprotnic, je v igro namesto Pogačarjeve prišla Najdičeva, Velikonjo Grbac je zamenjala Nika Milošič, Mijo Šiftar pa Maša Pucelj. Slovenke so z blokom Zatkovičeve in Planinščeve za 13:12 znižale zaostanek, a je sledila nova serija avstrijskih točk ter vodstvo s kar 24:17. Nato pa je na servis prišla Velikonja Grbac ter ob podpori celotne ekipe, ki je prikazala izjemno borbenost ter nepopustljivost prišla do izenačenja. V infarktni končnici so Slovenke pokazale večjo željo po zmagi, Darja Eržen je dosegla zmagovito točko za 28:26.

Slovenske odbojkarice so v uvodu v kvalifikacije za evropsko prvenstvo tako dosegle izjemno pomembno zmago proti neposrednim tekmicam za uvrstitev na EuroVolley. Izbranke Marca Bonitte bodo tekmo drugega kroga igrale že 24. avgusta, ko se bodo v Gradcu še enkrat pomerile z Avstrijo. Sledili bodo še obračuni z Gruzijo in Azerbajdžanom.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Foto: Aleš Oblak Foto: Aleš Oblak

"Zagotovo smo taka ekipa, ki se bo vselej borila do konca"

Marco Bonitta, selektor Slovenije: "V prvem in drugem nizu smo igrali zelo dobro, še posebej v drugem, ko nam je igra stekla tako na servisu kot v bloku in obrambi. Zares sem zadovoljen z zmago s 3:0, saj smo se z dekleti veliko pogovarjali o tem, da se nikoli ne smejo predati, da ne smejo razmišljati o rezultatu, ampak da morajo le igrati tako, kot najbolje znajo. In to jim je danes uspelo."

Mirta Velikonja Grbac, reprezentantka Slovenije: "Zagotovo smo taka ekipa, ki se bo vselej borila do konca. To se je pokazalo v tretjem nizu, ko sem sama servirala, ekipa pa je zdržala v obrambi in Avstrijkam ni dala priložnosti za zaključek. Vse skupaj smo do konca verjele, da lahko pridemo do zmage s 3:0. Verjele smo druga v drugo in to se je lepo pokazalo na igrišču."

Eva Zatkovič, reprezentantka Slovenije: "Potem ko v drugem nizu zmagaš s takim rezultatom, je zelo težko ohraniti zbranost in tekmo pripeljati h koncu. Žal smo v tretjem nizu nekoliko zašle z naše poti, izgubile nekaj točk v sredini niza, a smo se na koncu na srečo le zbrale in odigrale na taki ravni, da smo prišle do zmage."

Reprezentanca Slovenije: Mazej, Pogačar, Eržen, Milošič N., Zatkovič, Šiftar, Najdič, Velikonja Grbac, Pucelj, Boisa, Grubišič Čabo, Lorber Fijok, Planinšec, Milošič K. Selektor: Marco Bonitta.

Kvalifikacije za EP, skupine D

Sobota 20. avgust
Azerbajdžan : Gruzija 3:0
Slovenija : Avstrija 3:0 (21, 12, 26) 
Slovenija: Mazej, Pogačar 1, Eržen 2, Milošič N. 2, Zatkovič 14, Šiftar 4, Najdič, Velikonja Grbac 10, Pucelj, Boisa, Grubišič Čabo, Lorber Fijok 22, Planinšec 9, Milošič K. Selektor: Marco Bonitta.
Avstrija: Holzinger, Huber, Mehic 6, Trathnigg 1, Chrtianska 5, Deisl 2, Schaberl, Maros 7, Galić 10, Schmit 1, Nesimovic 8, Oberhauser, Ubiparip, Peischl. Selektor: Roland Schwab.

Sreda, 24. avgust
20.25 Avstrija - Slovenija
Gruzija - Azerbajdžan

Sobota, 27. avgust
15.00 Gruzija - Slovenija

Nedelja, 28. avgust
Azerbajdžan - Avstrija

Sobota, 3. september
16.00 Azerbajdžan - Slovenija
Gruzija - Avstrija

Sreda, 7. september
19.30 Slovenija - Azerbajdžan
Avstrija - Gruzija

Sobota, 10. september 
19.30 Slovenija - Gruzija
Avstrija - Azerbajdžan

 

Ne spreglejte