Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2022,
16.48

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Odbojkarska zveza Slovenije slovenska odbojkarska reprezentanca SP v odbojki 2022

Četrtek, 18. 8. 2022, 16.48

1 leto, 8 mesecev

20. sp bosta gostili slovenija in poljska

Prizorišča svetovnega prvenstva v odbojki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
EuroVolley2019: Slovenija - Rusija | Dvorana Stožice na odbojkarskih tekmah sprejme skoraj 12.500 gledalcev. | Foto Grega Valančič/Sportida

Dvorana Stožice na odbojkarskih tekmah sprejme skoraj 12.500 gledalcev.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Jubilejno 20. svetovno prvenstvo bosta med 26. avgustom in 11. septembrom gostili Slovenija in Poljska. Tekme štirih skupin, štiri tekme osmine finala in dva četrtfinalna obračuna bodo v Stožicah. Tekme preostalih dveh skupin, štiri tekme osmine finala, dva četrtfinalna dvoboja, polfinale in tekme za odličja pa bodo v Katovicah in Glivicah.

SP v odbojki 2022: Slovenija -  Nemčija Stožice
Sportal Spored svetovnega prvenstva v odbojki

Slovenija, Ljubljana, Dvorana Stožice

Ljubljana bo gostila kar štiri od šestih skupin predtekmovanja, v Stožicah bo tako v skupinskem delu tekmovalo 16 reprezentanc, med drugim tudi olimpijski prvaki (Francozi) in evropski prvaki (Italijani).

Športno dvorano Stožice so uradno odprli 10. avgusta 2010 s košarkarsko tekmo med Slovenijo in Španijo. Ima 12.480 sedišč, ki se nahajajo na treh nivojih školjkasto oblikovane dvorane, tribune pa so razdeljene na tri nivoje (zeleni nivo, VIP-nivo in rdeči nivo).

Dvorana, ki je namenjena dvoranskim športom, v dvorani pa domujejo KK Olimpija, RK Mercator Krim in reprezentance Slovenije različnih športov, se razprostira na 14.164 kvadratnih metrih. 

Gostila je že več prvenstev, med drugim leta 2019 evropsko odbojkarsko prvenstvo, evropsko prvenstvo v košarki 2013, evropsko prvenstvo v futsalu, pa tudi hokejsko prvenstvo divizije I, skupine A, koncerte, kongrese ...

Poljska, Glivice, Gliwice Arena

Gliwice Arena ima več kot 13.700 sedišč. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gliwice Arena ima več kot 13.700 sedišč. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prvenstvo na Poljskem bo potekalo v dveh mestih. V mestu Glivice bodo v Gliwice Arena potekale tekme osmine finala in dve četrtfinalni tekmi.

Večnamenska dvorana, ki so jo odprli maja, ima ki ima 13.752 sedišč, kar je največ med vsemi tremi prizorišči.

Sportal Reprezentance na svetovnem odbojkarskem prvenstvu

Poljska, Katovice, Arena Spodek

Spodek Arena v Katovicah bo ob skupinskem delu gostila tudi polfinale in tekmi za odličja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Spodek Arena v Katovicah bo ob skupinskem delu gostila tudi polfinale in tekmi za odličja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Drugo in glavno prizorišče na Poljskem bo Slovencem dobro znana Arena Spodek. Dvorano so odprli maja 1971, pred dobrim desetletjem pa je doživela obnovo in razširitev. Večnamenska dvorana ima 11.036 sedežev.

V njej bo skupinski del igralo osem reprezentanc (dve skupini), znova pa se bodo odbojkarji v Spodek vrnili za oba polfinala in tekmi za odličja. 

Dvorana je že gostila največja tekmovanja, tudi svetovno odbojkarsko prvenstvo, ko so leta 2014 Poljaki postali svetovni prvaki. Lani je bila tudi prizorišče evropskega odbojkarskega prvenstva, na katerem so Slovenci v finalu izgubili z Italijani, pred tem pa v peklu Spodek Arene premagali gostitelje.

Tu je že potekalo evropsko rokometno prvenstvo, prihodnje leto pa bo tu še svetovno rokometno prvenstvo za moške. Spodek so spoznali tudi slovenski hokejisti, ki so leta 2016 tam igrali svetovno prvenstvo drugega kakovostnega razreda.

Ne spreglejte