SiolNET. Sportal Odbojka
4,83

termometer

 • Messenger
 • Messenger
komentar

Ko dobi denar prednost pred športnimi izidi

4,83

termometer

 | Foto: FIVB
Foto: FIVB

Domnevna sprememba pravil za prihodnjo sezono svetovne lige še vedno buri duhove. Ta naj bi se v prihodnji sezoni vrnila k staremu igralnemu sistemu, kjer bo imelo pravico nastopa le na lepe oči izbranih 16 reprezentanc.

Kaj pravi novo pravilo, ki naj bi ga že potrdili vodilni možje Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB)? V naslednji sezoni v svetovni ligi naj ne bi bilo več treh kakovostnih skupin, temveč le ena s 16 ekipami. Pri tem bi imela dvanajsterica za sedem let zagotovljeno mesto v tem tekmovanju, štiri reprezentance pa bi se menjavale na letni ravni.

FIVB je za prihajajočo sezono že določil nastopajoče. To so ZDA, Brazilija, Argentina, Italija, Poljska, Srbija, Francija, Nemčija (ta je obstala v tretjem kakovostnem razredu), Rusija, Iran, Kitajska in Japonska, poleg njih pa še Bolgarija, Kanada, Avstralija in Južna Koreja.

Čeprav informacija, ki so v javnost prišle naključno, še ni potrjena in časa za preplah za zdaj še ni, je že sama misel na to, da bi se to lahko resnično zgodilo, dovolj, da se te pereče teme ne potiska na obrobje. Dokaz, da je velikokrat tam, kjer je dim, tudi ogenj, dokazujeta tudi letošnja dosežka Nemčije in Italije.

FIVB ne bo dovolil, da ostane brez velesile

Predsednik CEV in podpredsednik FIVB Aleksandar Boričić govoric o novem sistemu ni ne potrdil ne zanikal. ''Pogovori še potekajo,'' je dejal Ropretu. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik CEV in podpredsednik FIVB Aleksandar Boričić govoric o novem sistemu ni ne potrdil ne zanikal. ''Pogovori še potekajo,'' je dejal Ropretu. Foto: Vid Ponikvar

Azzurri, ki so ob Brazilcih s šestimi naslov najuspešnejši kolektiv v tem tekmovanju, so v prvi kakovostni skupini z eno samo zmago na devetih tekmah zasedli zadnje mesto in bi morali po pravilih izpasti v drugo kakovostno skupino, vprašanje pa je, ali bo FIVB dopustil, da odbojkarska velesila ostane brez mesta med najboljšimi.

Drugi primer je Nemčija, ki je imela z novim selektorjem Andreo Gianijem en in edini cilj, da se nemudoma uvrsti v drugi kakovostni razred, a ji je spodletelo. V polfinalu zaključnega turnirja v Mehiki jih je presenetila Španija in tako Nemcem preprečila napredovanje.

Ko bi vsaj prej povedali …

Na vprašanje, zakaj si Nemčija, ki ne more niti v drugi kakovostni razred, zasluži mesto med elito, bo znala odgovoriti le FIVB. Upajmo in želimo si, da vse skupaj ni pogojeno le z denarjem. Če je, bi lahko to slovenskim fantom povedali že pred začetkom letošnje ultranaporne azijsko-afriške turneje, saj se jim tako ne bi bilo treba štiri tedne poditi po vsem svetu, boriti s časovno razliko, želodčnimi težavami in drugimi tegobami ter bi ta čas raje preživeli s svojimi družinami, ki jih med sezono tako malo vidijo.

Jezna ne bo le Slovenija

Kot je dejal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, bo treba najprej zmagati na turnirju v Avstraliji – ta bo 24. in 25. junija,  šele nato pa kazati s prstom, a če so napovedane Slovenci so na napornih treh turnirjih v Južni Koreji, Japonskem in Egiptu osemkrat zmagali in le enkrat izgubili. V Avstraliji bodo poskušali osvojiti še sklepni turnir in najmanj, kar si želijo, je, da so govorice o spremembi igralnega sistema resnične. | Foto: FIVB Slovenci so na napornih treh turnirjih v Južni Koreji, Japonskem in Egiptu osemkrat zmagali in le enkrat izgubili. V Avstraliji bodo poskušali osvojiti še sklepni turnir in najmanj, kar si želijo, je, da so govorice o spremembi igralnega sistema resnične. Foto: FIVB spremembe resnične, bodo še kako jezni tudi Belgijci, ki jih bodo brez vprašanj vrgli iz prvega razreda, pa čeprav so rdeči zmaji za las zgrešili celo mesto na zaključnem turnirju šesterice v Braziliji.

Poleg Slovenije lahko domnevno praznih rok ostanejo še Nizozemci, prav tako udeleženci zaključnega turnirja v Avstraliji, opeharjeni pa bi bili tudi Estonci, zmagovalci letošnje tretje kakovostne skupine, ki tako ne bi napredovali v drugi kakovostni razred, za spomin na svetovno ligo bi jim tako ostal le tisti pet evrov vredni pokalček.

Kaj menite o vsem tem?

 • Bojim se, da Slovenija tukaj ne bo imela veliko besede. Denar je pač sveta vladar. 191 glasov
  29,20%
 • Upam, da so govorice izmišljene in imajo Slovenci še vedno vse v svojih rokah. 11 glasov
  1,68%
 • Če se to uresniči, bi bila to farsa brez primere. To je možno le v odbojki. 324 glasov
  49,54%
 • Če je to res, mi bo žal predvsem fantov, ki bodo v štirih tednih prepotovali praktično celoten svet, na koncu pa na tako nešporten način ostali brez nagrade. 95 glasov
  14,53%
 • FIVB naj niti ne pomisli na kaj takega! 33 glasov
  5,05%
Oddanih 654 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin