Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2023,
12.23

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

odbojkarska liga narodov Liga narodov Pariz 2024 Metod Ropret slovenska odbojkarska reprezentanca Odbojkarska zveza Slovenije

Petek, 8. 12. 2023, 12.23

4 mesece, 2 tedna

Ključni turnir lige narodov v boju za pariz bo v ljubljani

Dobra novica: Slovenci bodo olimpijske igre lovili tudi doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
slovenska odbojkarska reprezentanca | Slovenski odbojkarji bodo igrali tudi v Stožicah. | Foto Volleyball world

Slovenski odbojkarji bodo igrali tudi v Stožicah.

Foto: Volleyball world

Elitno odbojkarsko ligo narodov bomo v letu 2024 lahko prvič spremljali v Sloveniji. Z Mednarodne odbojkarske zveze so namreč sporočili, da je bila Odbojkarska zveza Slovenije izbrana za organizatorico tretjega, odločilnega turnirja v boju za OI. Po njem bodo razdelili še zadnje olimpijske vozovnice. Turnir bo potekal med 18. in 23. junijem, so zapisali pri OZS.

Slovenski odbojkarji se bodo maja prihodnje leto podali v boj za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, na morda celo odločilnem turnirju pa bodo igrali pred svojimi navijači v ljubljanskih Stožicah. Naša izbrana vrsta na svetovni lestvici trenutno zaseda visoko sedmo mesto, ki jo še vodi na olimpijski turnir, svoj položaj v razvrstitvi pa bodo morali varovanci Gheorgheja Cretuja ohraniti vse do konca rednega dela lige narodov.

Ta se bo zanje začela z uvodnim turnirjem, ki bo od 21. do 26. maja v turški Antalyi in na katerem bodo ob Sloveniji igrale še Poljska, ZDA, Turčija, Francija, Nizozemska, Kanada in Bolgarija. Med 4. in 9. junijem bodo Slovenci na Japonskem, ki bo gostila Brazilijo, Poljsko, Slovenijo, Iran, Turčijo, Bolgarijo in Nemčijo. Naše fante nato čaka še tretji turnir, na katerem bodo na krilih svojih navijačev poskušali potrditi svoj prvi nastop na olimpijskih igrah ali pa si ga v Ljubljani dokončno priboriti. K nam sicer prihajajo reprezentance Poljske, Italije, Argentine, Srbije, Turčije, Kube in Bolgarije.

"To, da nam je s kandidaturo uspelo, je velik uspeh," je dejal Metod Ropret. | Foto: Boštjan Podlogar/STA "To, da nam je s kandidaturo uspelo, je velik uspeh," je dejal Metod Ropret. Foto: Boštjan Podlogar/STA

Na OZS so se razveselili pozitivnega izplena

Kot so sporočili iz OZS, so si za organizacijo turnirja prizadevali že nekaj mesecev, odločitve FIVB pa so se zelo razveselili. "O organizaciji turnirja VNL smo se pogovarjali že nekaj časa in junija na FIVB najprej posredovali namero o kandidaturi, julija pa smo jo nato tudi uradno oddali. To, da nam je s kandidaturo uspelo, je velik uspeh. Treba je namreč vedeti, da imajo trije organizatorji podpisane večletne pogodbe in da so bili za organizacijo tako na voljo le še trije turnirji. Obenem smo dobili organizacijo točno tistega turnirja, ki smo si ga najbolj želeli, torej zadnjega pred olimpijskimi igrami, če ne štejemo zaključka VNL," je uvodoma dejal Metod Ropret.

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije je še pojasnil: "To, da smo bili s kandidaturo uspešni, je zagotovo dediščina odlično organiziranega svetovnega prvenstva. S svojimi izkušnjami in pristopom smo FIVB očitno prepričali, da nam nameni prav zadnji turnir. Da smo zanj kandidirali, smo imeli dva ključna razloga. Če bo pred tretjim tednom VNL naša reprezentanca glede na lestvico že uvrščena na olimpijski turnir, se bodo fantje pred odhodom v Pariz še zadnjič lahko predstavili svojim navijačem in skupaj z njimi proslavili ta uspeh. Če bomo v boju za olimpijsko vozovnico na zadnjem turnirju potrebovali še kakšno točko, pa vemo, da točke pred domačim občinstvom bistveno lažje zbiramo. Z organizacijskega vidika gre vsekakor za še en mejnik naše zveze. V zadnjem obdobju smo namreč gostili vse vrste velikih tekmovanj in računamo, da bo organizacija turnirja VNL nov vrhunec, hkrati pa tudi vrhunec te generacije odbojkarjev."

V Sloveniji smo v preteklih letih že spremljali turnir FIVB Challenger Cup za moške, svetovno prvenstvo do 23 let za ženske, evropsko prvenstvo za moške in tudi svetovno prvenstvo za moške. Odbojkarski boji na najvišji ravni nas v Ljubljani tokrat čakajo med 18. in 23. junijem, sledil pa jim bo še zaključni turnir najboljše osmerice elitne lige narodov.

Preberite še:

SP v odbojki 2022 (Stožice): Slovenija - Ukrajina, slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Pri FIVB razkrili koledar, za katerega verjamejo, da je najboljši do zdaj
slovenska odbojkarska reprezentanca : ZDA, olimpijske kvalifikacije, Nik Mujanović
Sportal OZS v zadevi Mujanović na strani Calcita
Fatoumatta Sillah
Sportal Prekrasna novica za slovensko odbojko, Afričanki po zapletih le prižgali zeleno luč
Ne spreglejte