Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2020,
10.20

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

5

Natisni članek

Aleksander Čeferin Herbert Hainer Jordyn Huitema nemško prvenstvo Bayern München Alphonso Davies

Sreda, 16. 12. 2020, 10.20

3 leta, 4 mesece

Jerome Boateng označil rasiste za strahopetneže

Zvezdnik Bayerna in njegovo dekle tarči rasističnih komentarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

5

Alphonso Davies Bayern | Alphonso Davies je 20-letni kanadski nogometni reprezentant. Bayernu je poleti pomagal do evropskega naslova, najraje pa igra na položaju krilnega napadalca ali levega bočnega branilca. | Foto Reuters

Alphonso Davies je 20-letni kanadski nogometni reprezentant. Bayernu je poleti pomagal do evropskega naslova, najraje pa igra na položaju krilnega napadalca ali levega bočnega branilca.

Foto: Reuters

Člani Bayerna iz Münchna so obsodili rasistične komentarje, ki so jih uporabniki družbenih omrežij namenili članu nemškega nogometnega velikana Alphonsu Daviesu in njegovemu dekletu, nogometašici Jordyn Huitema. Oglasil se je predsednik kluba Herbert Hainer, soigralec Jerome Boateng pa je rasiste označil za strahopetneže.

Sportal Vodilni trije spet uspešni, do zmag Bayer, Bayern in Kamplov Leipzig

Predsednik Bayerna Herbert Hainer je obsodil rasistične komentarje, namenjene 20-letnemu Alphonsu Daviesu in 19-letni Jordyn Huitemi po objavi skupne fotografije z dopusta. Za časnik Bild je Hainer dejal, da kot klub nikoli ne bodo sprejeli takšnega izražanja sovraštva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odzvalo se je tudi več soigralcev Daviesa, sicer tudi kanadskega reprezentanta. Branilec Jerome Boateng je rasistične komentarje označil za nagnusne, tiste, ki za njimi stojijo, pa "za sovraštva polne ljudi in strahopetneže", je zapisala dpa.

Alphonso Davies in Jordyn Huitema pred meseci na počitnicah (objava Jordyn Huitema na Instagramu):

Ogorčene odzive so sprožili številni sovražni, rasistično obarvani komentarji, ki jih je par prejel na Instagramu po objavi skupne fotografije. Nekaj primerov komentarjev je objavila Huitema, članica ženske zasedbe kluba Paris Saint-Germain in kanadska reprezentantka, na svojem profilu.

19-letna Jordyn Huitema je kanadska nogometna reprezentantka, ki nastopa za PSG. Ravno za klub, ki ga je njen fant Alphonso Davies premagal v zadnjem finalu lige prvakov v Lizboni. | Foto: Reuters 19-letna Jordyn Huitema je kanadska nogometna reprezentantka, ki nastopa za PSG. Ravno za klub, ki ga je njen fant Alphonso Davies premagal v zadnjem finalu lige prvakov v Lizboni. Foto: Reuters

Nogometni svet v zadnjem času redno pretresajo rasistični incidenti. Prejšnji teden je bila zaradi rasističnih opazk četrtega sodnika prekinjena tekma lige prvakov med moštvoma Paris Saint-Germain in Istanbul Basaksehir. Ta se je nadaljevala naslednji dan po menjavi sodniške ekipe, Evropska nogometna zveza (Uefa) pa dogodek preiskuje.

Sebastian Coltescu
Sportal Romun, ki je zakuhal incident v Parizu: Nisem rasist

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je zaradi pogostosti incidentov večkrat ostro nastopil do rasističnih izpadov. Poleti je nogometaše izrecno pozval, naj se pridružijo protestom proti rasizmu in diskriminaciji, ter dejal, da nogometaši za klečanje, slogane, izjave in simbole na to temo ne bodo kaznovani.

Ob tem je pozval politike po Evropi, da opravijo svoje delo za zagotavljanje potrebnih družbenih sprememb, s katerimi bi se odpravila rasna in druga diskriminacija.

Ne spreglejte