Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
16. 6. 2014,
14.00

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Čile Claudio Bravo Roberto Rojas Maracana Jorge Sampaoli

Ponedeljek, 16. 6. 2014, 14.00

1 leto, 8 mesecev

Zmaga, ki je sprala sramoten 25-letni krvav madež

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko igra Čile na Maracani, se vedno zgodi nekaj posebnega. V sredo je izločil Španijo in branilki svetovnega naslova preprečil napredovanje, pred 25 leti pa je bil v ospredju nezaslišan incident.

Čile se je pred zgodovinsko zmago nad Španijo na znamenitem štadionu v Rio de Janeiru nazadnje mudil 3. septembra 1989 ter poskrbel za enega največjih poizkusov prevare v zgodovini nogometa. Ko je na kvalifikacijski tekmi za SP 1990 s tribun poletela bakla in končala v neposredni bližini gostujočega vratarja Roberta Rojasa, se je ta prijel za obraz, njegovo lice pa je prekrila kri. Sodnik je prekinil srečanje, afera pa je vstopila v novo dimenzijo, ko so prihodnji dan televizijski posnetki razkrili, da čilskega vratarja sploh ni zadel pirotehnični pripomoček, ampak je za krvavo dejanje poskrbel kar sam. V rokavici je imel skrito rezilo in se spretno urezal. Ko pa so ga kamere ujele pri nizkotnem dejanju, se je moral soočiti s strogo kaznijo. Sledila je dosmrtna prepoved nogometnih nastopov, Čile pa ni smel nastopati v kvalifikacijskih bojih za SP 1994.

Četrt stoletja pozneje se je Čile vrnil na Maracano, ki se jo je med tem oprijel nov sijaj. Za potrebe svetovnega prvenstva je bila posodobljena in La Rojo pričakala v bleščeči podobi. Čile in Maracana sta vnovič poskrbela za svetovno senzacijo, tokrat z veliko bolj prijetnim športnim prizvokom kot pa pred 25 leti. Izbranci Jorgeja Sampiolija so premagali Španijo ter poskrbeli, da je branilka svetovnega naslova ostala brez možnosti za napredovanje že po dveh odigranih tekmah.

Bravo posveča zmago vratarju, ki je poskušal prelisičiti svet

Ponovno je bil v ospredju čilski vratar, a za razliko od njegovega starejšega rojaka, ki je poskušal leta 1989 pretentati gledalce, zgolj zaradi nogometnih veščin. "Spominjam se tiste tekme, ki je nakazala temno obdobje našega nogometa. Dotaknila se me je še toliko bolj, ker je bil v glavni vlogi vratar. Zato našo zmago nad Španijo posvečam Robertu (Rojasu)," je po sladki zmagi nad svetovnimi prvaki dejal kapetan ter prvi vratar Čila Claudio Bravo.

Iz Real Sociedada naj bi se kmalu preselil na Camp Nou ter postal rezervni vratar Barcelone, prvi vratar pa bo Nemec Marc-Andre ter Stegen. Za začetek je bodočim klubskim soigralcem dokazal zajetno znanje, ki je pomagalo k temu, da so španski zvezdniki, ki sestavljajo okostje Barcelone, neslavno izpadli že po dveh odigranih tekmah.

Čile se je uvrstil med 16 najboljših na svetu ter ponovil dosežek izpred štirih let, ko se je na jugu Afrike uvrstil v osmino finala, nato pa priznal premoč Argentini.

Španiji se je maščeval za poraz na Maracani na svetovnem prvenstvu leta 1950. Takrat so bili Španci boljši z 2:0, zdaj sta se vlogi obrnili, čeprav se je četa del Bosqueja kljub katastrofalnem porazu proti Nizozemski še vedno oklepala vloge favorita. "Naša zmaga me ni presenetila. Na zadnjih tekmah proti Španiji me je spremljal občutek, da smo našli igro, s katero jim lahko povzročamo težave. Morali smo le odigrati popolno tekmo, kar smo tudi storili, ter premagali Špance," je dejal izkušeni vratar, ki se z večino španskih reprezentantov redno srečuje v primeri division.

Zdaj čaka razigrano Sampiolijevo četo derbi z Nizozemci

Argentinca, ki je Čile popeljal do enega najbolj odmevnih uspehov na svetovnih prvenstvih, saj se je v izjemno zahtevni skupini B predčasno dokopal do vstopnice za osmino finala, je po zmagi nad Španijo razganjalo od ponosa.

"Zelo sem srečen. Igralci so vložili ogromno truda v to, da se dobro pripravijo na srečanje s Španijo. Zdaj nas čaka Nizozemska. To bo zelo pomembna tekma, saj se bo odločalo o tem, kdo bo osvojil prvo mesto v skupini. Za začetek bomo poskušali narediti vse, da razmišljamo le o naslednji tekmi," se selektor Čila otepa evforije, ki je zajela južnoameriško državo.

Za edini incident, ki je nekoliko očrnil mogočno zmago rdečih, so poskrbeli neodgovorni navijači. Ker so ostali brez vstopnic za spektakel na Maracani, so nenapovedano prihrumeli v medijsko središče. Ker jih je bilo vsaj sto, so poskrbeli za številne zaplete, ki so močno odmevali po svetu, prirediteljem pa zadali ogromno glavobolov.

Na njihovo srečo so jih kmalu na naslovnicah zamenjali nogometni ljubljenci, ki so poskrbeli za veliko presenečenje, Čile pa je prerasel v spoštovanja vredno reprezentanco, ki na tem prvenstvu še zdaleč ni rekla zadnje. Naslednji izziv so tulipani.

Ne spreglejte