Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 5. 2018,
10.25

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor Miran Pavlin Darko Milanič

Ponedeljek, 28. 5. 2018, 10.25

5 let, 11 mesecev

Ni šala

Zlatko Zahović zapušča Maribor in postaja trener!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Zlatko Zahović | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Nogometni klub Maribor ostaja brez športnega direktorja. Zlatko Zahović se je po poročanju slovenskega športnega dnevnika EkipaSN poslovil od mariborskega kluba. Naši viri so nam prišepnili, da naj bi nogometno poslanstvo nadaljeval v tujini. Prejel je namreč ponudbo za trenersko delo, ki je tako mikavna, da se je odločil za odhod iz Maribora, kjer je v sezoni 2017/18 doživel marsikaj.

Najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance Zlatko Zahović je zadnjih 11 let, ki jih je preživel v vlogi športnega direktorja NK Maribor, zaznamoval z izjemnim napredkom vijolic, klubskega ustroja, finančnim blagostanjem kluba, odmevnimi prestopi in številnimi lovorikami, s katerimi je mariborski klub na sončni strani Alp utrdil na vrhu uspešnosti.

Darko Milanič, NK Maribor
Sportal En klub, ena čast. Kakšna čast?

V tem obdobju si je privoščil tudi nekaj afer, ki so v medijih prikazale njegovo manj posrečeno konfliktno plat, a je ostala ljubezen med njim in navijači Maribora neomajna. Zaradi besed, izrečenih na novinarski konferenci po porazu s Krškim, še vedno velja suspenz Nogometne zveze Slovenije (NZS). Za delo v 1. SNL se izteče konec septembra, takrat pa bo Zahović, če gre verjeti našim virom, že daleč od Slovenije.

Prejel je mikavno trenersko ponudbo

Zlatko Zahović bo v kratkem postal trener. | Foto: Matjaž Vertuš Zlatko Zahović bo v kratkem postal trener. Foto: Matjaž Vertuš Slovenski športni dnevnik EkipaSN je dan po zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije, po katerem je Maribor osvojil drugo mesto in prvič po dolgem času ostal brez lovorike, saj je v pokalu v četrtfinalu priznal premoč Olimpiji, poskrbel za bombastično novico. Spominjala je na prvoaprilsko šalo, a se je izkazalo, da ima še kako trdne osnove. Pri EkipiSN namigujejo, da je Zahović vodilne može kluba o svoji nameri obvestil že pred tekmo z Novogoričani, po njej pa se je od vodstva poslovil še osebno.

Zakaj se je odločil za slovo? Po turbulentnih dogodkih, ki so spomladi sledili po rezultatski krizi Mariborčanov in suspenzu Zahovića, je vodstvo kluba soglasno odločilo, da nadaljuje sodelovanje s prvim kadrovikom kluba. Dolgoletni športni direktor Maribora doživlja mariborski klub kot lastnega sina. Zakaj se je torej odločil za slovo? Naši viri so nam zaupali, da je vsega kriva trenerska ponudba. Zahović jo je prejel že pred časom, bila pa naj bi tako zanimiva, da jo bo sprejel in se prvič v karieri podal v trenerske vode. Ima potrebno licenco. Država, v kateri naj bi nadaljeval nogometno kariero, nam ni znana.

Kako je Zahović o trenerskem delu razmišljal lani v intervjuju za Sportal:

Zahović že v preteklosti ni skrival želje, da bi enkrat sedel na trenerski stolček. | Foto: Vid Ponikvar Zahović že v preteklosti ni skrival želje, da bi enkrat sedel na trenerski stolček. Foto: Vid Ponikvar Imate zahtevano trenersko licenco, ki jo podeljuje Uefa. Lahko bi vodili klub, a vztrajate pri delu športnega direktorja. Vas sploh kaj mika trenerski posel?

Definitivno je to moja velika želja. Ne bi pa bil trener, ki bi to delal vsakodnevno. Kot človek potrebujem veliko svobode. Trener mora biti discipliniran. Pripravljaš trening, pomočnike, taktiko, analiziraš. To je nenormalno veliko dela. Potrebujem malo svobode, ki mi daje energijo oziroma nikoli ne pozabim razmišljati o tem, kaj je moje delo.

Če bi kdaj to sprejel, bi mi mogoče ustrezalo delo od sedem- do desetkrat letno. Tako kot je delal selektor zdaj. Ampak to še ne pomeni, da bi bil selektor v Sloveniji. Niti to ni kakšna moja obsesija. Moja obsesija je Maribor, tu sem zadovoljen. Maribor je najlepše mesto na svetu, je pa tudi res, da se lahko, ko je prisotna negativna energija, vse hitro poruši in pozabi. Nikakor ne mislim, da sem zabetoniran v Mariboru, ker se to hitro menja. Že v eni sekundi.

Maribor je moj otrok. Dobesedno. Maribora nisem sprejel, ko so bile rože lepo zasejane, ampak ko je bil v kritičnem stanju s slabimi napovedmi. Zato drugače gledam nanj.

Maribor Gorica
Sportal Milanič ni skrival čustev: Razočarani smo in žalostni
Zlatko Zahović
Sportal Oče NK Maribor se je odločil, da ne bo več molčal

Predsednik NK Maribor: Uradno je Zahović še pri nas

Kako se je na domnevno slovo Zlatka Zahovića odzval predsednik Drago Cotar? "Uradno je še vedno pri nas. Zlatko se je poslovil le, ker odhaja na dopust. Če je včeraj kdorkoli rekel kakšno neumnost, jo je zaradi evforije. Takšne ali drugačne," je predsednik mariborskega kluba zatrdil časniku Večer. Zahović ima sklenjeno pogodbo z Mariborčani do leta 2024.

Ga bo nasledil Pavlin?

V Ljudskem vrtu se prekinja sodelovanje med Zahovićem in trenerjem Darkom Milaničem. | Foto: Vid Ponikvar V Ljudskem vrtu se prekinja sodelovanje med Zahovićem in trenerjem Darkom Milaničem. Foto: Vid Ponikvar Mariborski klub je torej v nedeljo sklenil sezono 2017/18, v novo pa naj bi vstopil z začetkom priprav, ki bodo 7. junija. Trener Darko Milanič je že napovedal prihod na zbor. Bo od zdaj na področju kadrovskih vprašanj tesneje sodeloval z nekdanjim reprezentančnim soigralcem Miranom Pavlinom?

Gorenjec je že nekaj let Zahovićev pomočnik. Pomaga mu pri nalogah, ki jih športnemu direktorju NK Maribor ne manjka, pred kratkim pa je pogodbo z vijolicami podaljšal do leta 2024.  

Čeprav je nastopilo obdobje za počitek, ki so si ga nogometaši Maribora po naporni in razburljivi sezoni nedvomno zaslužili, pa bo v mestu ob Dravi v teh dneh še kako vroče. Odhod Zahovića bi pomenil konec ere, v kateri je Maribor s pomočjo odločitev vplivnega športnega direktorja, ki se ga je oprijel naziv alfe in omege vijoličnega kluba, dosegal ogromne uspehe.

Sezone 2017/18 ni zaznamovalo le dogajanje okrog Zlatka Zahovića, ampak tudi strelska eksplozija Luke Zahovića, ki je spomladi dosegel 18 zadetkov in postal najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije. | Foto: Vid Ponikvar Sezone 2017/18 ni zaznamovalo le dogajanje okrog Zlatka Zahovića, ampak tudi strelska eksplozija Luke Zahovića, ki je spomladi dosegel 18 zadetkov in postal najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije. Foto: Vid Ponikvar

Ko je pred leti "poskusno" za teden dni zapustil mariborski stolček, so se navijači zganili in ga na vse načine rotili, naj se vrne v klub. Na Štajerskem ga ni bilo junaka, ki bi si upal obuti njegove čevlje. Bo zdaj prevzel njegove posle donedavni pomočnik in dober prijatelj Pavlin?

Sportal Takole so pri Mariboru čestitali Olimpiji

Vodstvo NK Maribor brez komentarja

Telefona Zlatka Zahovića in Mirana Pavlina sta zvonila v prazno, mariborski klub pa je sporočil, da ne more komentirati neuradnih informacij. "Vodstvo NK Maribor ni bilo uradno obveščeno o morebitnem odhodu športnega direktorja, tako da medijskih zapisov in neuradnih informacij ne moremo komentirati," je sporočil slovenski podprvak.

Ne spreglejte