Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
6. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

7

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor

Sreda, 6. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Zlatko Zahović za slovo od Evrope spet zbodel Olimpijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

7

Zlatko Zahović | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Zlatko Zahović je bil ob trenerju Darku Milaniču in kapetanu Marcosu Tavaresu gost novinarske konference pred današnjo zadnjo tekmo Maribora v ligi prvakov proti Sevilli. Bolj kot o današnjem spektaklu v Ljudskem vrtu je športni direktor prvaka govoril o nekaterih drugih temah. Seveda tudi o Olimpiji.

"Moramo biti zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Treba je vedeti, da smo v ligo prvakov prišli skozi zahtevne kvalifikacije. Najboljši smo morali biti na začetku sezone. Potem normalno je, da včasih naletiš na močnega tekmeca in jih dobiš po glavi. Ne gre samo za razliko v denarju, včasih je treba razumeti tudi druge stvari. Medtem ko naši nasprotniki, kot sta Sevilla in Liverpool, formo tempirajo počasi, je za nas tekma sezone že prva, ki jo odigramo. Preprosto je treba včasih športno analizirati, zakaj nihanja," je o dveh točkah, s katerima vstopajo v zadnji krog lige prvakov, pred katerim so izgubili vse možnosti za vsaj tretje mesto in ligo Europa v skupini D, je povedal Zlatko Zahović.

Na današnji tekmi ga ne bo videti na klopi Maribora, saj ga na evropskih tekmah tam zaradi kazni ne sme biti, a temu ne pripisuje prav velike pomembnosti. "Skoraj isto je, če sem na tribuni ali pa na klopi. V vsakem primeru ne morem pomagati tistim, ki so na igrišču. Tako, kot je, je čisto okej," je povedal športni direktor Maribora, ki je ta teden rešil pomembno kadrovsko nalogo.

Za prihode in odhode je še prezgodaj

Kakšne poteze sledijo pozimi? | Foto: Matjaž Vertuš Kakšne poteze sledijo pozimi? Foto: Matjaž Vertuš Podaljšal je pogodbo s trenerjem Darkom Milaničem, ki naj bi bil po novem v Ljudskem vrtu do leta 2021. Zdaj navijače Maribora pred zimskim premorom, ki prihaja, zanima nadaljnje kadrovanje njihovega športnega Se obetajo prihodi in odhodi?

"O tem je prehitro govoriti. Šele januarja se začne prestopni rok," je povedal Zahović in dodal, da ima nekaj morebitnih prišlekov v mislih, a o konkretnih imenih ni želel govoriti. Ker je bil na zadnji prvenstveni tekmi na tribunah nekdanji napadalec Maribora Jean-Philippe Mendy, je marsikdo mislil, da bi se lahko v Ljudski vrt vrnil Francoz.

"Naš klub je znan po tem, da se fantje, ki odhajajo, radi vračajo na obisk. Veseli smo vsakega, ki nas pride pogledat. To je le pokazatelj tega, da se fantje dobro počutijo v našem klubu," je povedal o napadalcu, ki je v vijoličastem dresu igral med letoma 2013 in 2016.

Z Darkom Milaničem sta na dobri poti, da osvojita novo prvenstveno lovoriko. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Z Darkom Milaničem sta na dobri poti, da osvojita novo prvenstveno lovoriko. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Maribor pred Olimpijo je veliko presenečenje

Potem je beseda nanesla na državno prvenstvo, v katerem Mariborčani vodijo. Po spodrsljaju Olimpije proti Domžalam in zmagi Maribora nad Gorico imajo na vrhu lestvice tri točke prednosti. Je glede na to, da so imeli Mariborčani številne evropske obveznosti, Zahović presenečen nad takšnim razpletom?

"Da, to je veliko presenečenje. Jasno je, da smo imeli visoke cilje, a smo vseeno pričakovali težave. Fantje so se odzvali vrhunsko. Borili so se in očitno prepričali gledalce. Treba je poudariti, da nas zdaj poleg najzvestejših Viol, njihova podpora nikoli ni bila sporna, podpirajo tudi gledalci z vzhodne in zahodne tribune. Podpora proti Gorici je bila odlična, to tekmo je dobilo tudi občinstvo. Fantje čutijo podporo," je športni direktor navdušen nad podporo, ki pa na zadnjih tekmah ni bila ravno številčna.

Navijači Maribora so utrujeni, treba jih je razumeti

Na večnem derbiju proti Olimpiji je bilo v Ljudskem vrtu le okoli tri tisoč gledalcev, na sobotni prvenstveni tekmi proti Gorici pa vsega 800.

"Ja, res je, ampak navijače je treba včasih tudi razumeti. V prvenstvu je na sporedu 36 tekem, mi smo jih skupaj z evropskimi tekmami in pokalom v tej sezoni odigrali že 32. Mi smo torej eno prvenstvo odigrali že jeseni. Navijači so že utrujeni. Treba jih je razumeti, čeprav je jasno, da si tudi mi želimo imeti na vsaki tekmi poln štadion," je navijačem v bran stopil Zahović, ki je pred časom napovedal, da bo Olimpija prvak le v primeru, če bo na zimski premor odšla s sedmimi točkami prednosti.

Odkar je v Mariboru, je ta osvojil 15 lovorik in odigral kar 85 evropskih tekem. | Foto: Vid Ponikvar Odkar je v Mariboru, je ta osvojil 15 lovorik in odigral kar 85 evropskih tekem. Foto: Vid Ponikvar

Olimpija je spet padla pod pritiskom, žal

Zdaj je jasno, da pozimi prednosti Ljubljančani sploh ne bodo imeli. Mar to pomeni, da je Maribor zdaj velik favorit za nov naslov slovenskega prvaka?

"To sem rekel takrat. Želeli smo motivirati moštvo glede na razmere in očitno nam je uspelo. Zdaj je zgodba drugačna. Retorika se spreminja. Maribor še zdaleč ni že prvak. Čaka nas hud boj. Naš tekmec je zelo dober, a je spet padel pod pritiskom. Žal," je večnega rivala malce zbodel glavni junak uspešne mariborske nogometne zgodbe, ki je letos poleti praznoval deseto obletnico prihoda v mariborski klub.

Od takrat se je veselil sedmih prvenstvenih lovorik, štirikrat je Maribor v tem obdobju postal pokalni prvak in zmagal še v štirih superpokalih. Dvakrat se je uvrstil v ligo prvakov in trikrat v skupinski del lige Europa. V času, odkar je Zahović v klubu, je Maribor odigral kar 85 tekem.

Ne spreglejte