Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
26. 1. 2016,
16.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Rodrigo Defendi Marcos Tavares Petar Stojanović

Torek, 26. 1. 2016, 16.23

8 let

Zlatko Zahović o nakupih: Maribor nima Dedka Mraza

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nogometni klub Maribor krepi svoje vrste. Vijolicam se je pridružil tudi Brazilec Rodrigo Defendi, športni direktor Zlatko Zahović pa sporoča, da s tem seznam januarskih nakupov še ni dokončan.

Branilci naslova, ki po jesenskem delu za vodilno Olimpijo zaostajajo tri točke, so v Ljudski vrt privabili Rodriga Defendija. Brazilski branilec si je nazadnje nogometni kruh služil na Kitajskem (Shijiazhugang Ever Bright), v Mariboru pa ga je na mizi pričakala pogodba o večletnem sodelovanju.

"Cel dan je potoval. Prišel je iz domovine, iz mesta v okolici Sao Paula, in opravil zdravstveni pregled. Je inteligenten fant, govori več jezikov. Prepričan sem, da smo dobili kakovostnega branilca," se je prihoda tujega zimskega novinca razveselil Zlatko Zahović. Zadovoljen je, da ima 29-letni Južnoameričan tudi italijanski potni list, tako da ne bo v breme trenerju, ko se bo pred tekmami Prve lige Telekom Slovenije odločal, katere tri tujce, ki ne prihajajo iz članic Evropske unije, uvrstiti v ekipo.

Tavares odhaja v Turčijo: On je naša energija

Tako je na Štajersko prišel nov Brazilec in se pridružil rojaku Marcosu Tavaresu. O kapetanu Maribora, ki v zadnjem času ne igra veliko, je bilo v zadnjih urah prelitega veliko črnila. Nekateri turški mediji so poročali o tem, da je strelski rekorder vijolic prejel ponudbo Kayserisporja in se seli v Turčijo, nato pa je bilo ponekod že zaslediti novice, da bi se lahko v omenjeni klub preselil Senegalec Mickael Tavares, donedavni član Sydneyja. Je prišlo do nesporazuma zaradi podobnosti imen? Zahović o tem ni znal veliko povedati, je pa priznal, da bi ga odhod 31-letnega napadalca, ki ne skriva ljubezni do Maribora in Slovenije, zelo začudil.

"On je naša energija. Odnos, ki ga imata Maribor in Tavares, je neprecenljiv. Predstavlja nekaj več kot pa le finance. Zato ne verjamem, da bi nas zapustil. Kar pa se tiče tega, da je v zadnjem obdobju igral manj, je to povsem logično. Je že malo v letih, a se s tem, ko ne igra od začetka, prav nič ne pritožuje. Že se je dogajalo, da ni bil v prvi ekipi. Konkurenca je v napadu ogromna, za vse pa velja enak kriterij. Če se malo spustiš, že pride drugi," je snovalec kadrovske politike poudaril, da se Tavares s pomanjkanjem igralnih minut ne obremenjuje.

Verjame, da si bo spomladi, ko se bo Maribor spustil v odprt boj za dvojno krono, izboril dovolj priložnosti in dokazal, da še ne spada v staro šaro. "Tavares odhaja v Turčijo, to je res," je dodal za konec, a nato v šaljivem tonu pojasnil, da bo to storil v nogometni opremi mariborskega kluba, ki se bo prihodnji mesec odpravil na dvotedenske priprave v Belek.

Maribor je dobil vrhunsko materijo, Jurčiću gre lahko na smeh

Zimski prestopni rok se bo končal konec meseca, Maribor pa je v mesto ob Dravi pripeljal že pet novih obrazov. Trije so prišli iz Kopra (Matej Palčič, Amar Rahmanović in Denis Šme), eden iz Celja (Valon Ahmedi), iz Brazilije pa se je pridružil Defendi.

Zahović ne skriva zadovoljstva, saj se je do zimskih okrepitev dokopal poceni, njihova kakovost pa bo po njegovem mnenju pripomogla k temu, da bodo igre Maribora spomladi, ko se bo odločalo o prvaku, boljše kot jeseni. "Prvi vtisi o novincih so enkratni. Tako po igralski, človeški in profesionalni plati. Dobili smo vrhunske okrepitve in smo navdušeni," je zaupal nekdanji slovenski reprezentant, ki je trenerju Krunoslavu Jurčiću s prihodom novincev naložil dodatnega dela, saj jih bo moral do konca pripravljalnega obdobja uigrati z moštvom.

"Lahko mu gre na smeh. Še noben trener Maribora ni dobil toliko okrepitev kot on. A ni še konec. Prestopni rok je zelo nepredvidljiv. Ko misliš, da ne bo nič, se lahko zgodi marsikaj. Moraš ostati zbran in spremljati tržnico. Vedno te lahko kaj pozitivno preseneti," je napovedal, da bi se lahko vrata mariborskega kluba odprla še kakšnemu zimskemu novincu.

Do vsakega evra se obnaša odgovorno

Maribor za razliko od jesenskega prvaka Olimpije, ki je samo za prihod napadalca Gorice Blessinga Elekeja odštel 800 tisoč evrov, pri zimskih nakupih ni veliko zapravljal.

"Kupovali smo poceni, a zelo kvalitetno. Ko bomo enkrat v Realu ali Barceloni, si bomo lahko odprli katalog cen in izbirali (smeh), v Mariboru pa si moramo dobro ogledati ponudbo. Takšna je slovenska realnost," ostaja zaprisežen načinu iskanja okrepitev, ki ne stanejo veliko, a bi lahko klubu predstavljale dodano vrednost. "Kar se tiče rekordne odškodnine, ki jo je Olimpija plačala Gorici za Elekeja in bojazni, da bi lahko slovenski klubi po tem dvigovali cene, lahko rečem le to, da je bila to dobra poteza za Gorico. Če se bo s tem rešila rdečih številk, bo to krasno. Kar pa se tiče ostalega, si moramo mi sami služiti denar. Sami smo na trgu. Nimamo Dedka Mraza, tako se moramo tudi obnašati. Do vsakega evra se obnašamo zelo odgovorno. Vsakega je treba trikrat obrniti, preden ga kam vložimo. S tem smo se sprijaznili. Ne glede na uspehe in ambicije nismo nikoli pozabili, od kod smo," je pojasnil filozofijo nakupov v prestopnih rokih, od katere ne bo odstopal niti v prihodnje.

Vezi s Stojanovićem ostajajo močne

Kar se tiče odhodov, je za zdaj Ljudski vrt od prvokategornikov zapustil le Petar Stojanović. Pri tem bi lahko tudi ostalo, a nepredvidljivost prestopnega roka sili v razmišljanje, da je mogoče še vse. "Pri odhodih je podobno kot pri prihodih. Odločajo trenutki. Sem pa prepričan, da bodo tisti, ki so vodje slačilnice, ostali. Maribor ničesar ne prepušča naključju. Vsi vemo, kaj je spomladi naš cilj," ostaja prepričan, da bo zdajšnja Jurčićeva četa lahko napadala najvišje mesto.

S Stojanovićem, ki se je preselil k zagrebškemu Dinamu, blagajna Maribora pa se je napolnila z dvema milijonoma evrov, je ostal v rednih stikih. "Je vendarle naš otrok. K nam je prišel še kot 15-letnik. Vezi ostajajo močne. Všeč mi je, ker so ga v Zagrebu sprejeli tako krasno."

Podobno velja tudi za zimske novince, ki že opravljajo priprave z Mariborom in ne skrivajo zadovoljstva, da so se pridružili skupini igralcev v vijoličnih dresih. Kmalu se bodo odpravili v Turčijo, tam pa se bo že bolje videlo, ali so bile ocene vodstva Maribora, ki pričajo o zelo dobrem izboru nakupov, prenagljene ali pravilne.

Ne spreglejte