Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
9. 11. 2022,
19.58

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

2

Natisni članek

SP 2022 v nogometu Katar 2022 slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek SP 2010

Sreda, 9. 11. 2022, 19.58

1 leto, 5 mesecev

Zgodovina SP (2010 – Južna Afrika)

Matjaž Kek po neverjetni drami potožil: Naj gre vse skupaj k vragu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

2

Alžirija Slovenija 2010 | Slovenska nogometna reprezentanca je leta 2010 v Polokwaneju proslavljala zgodovinsko prvo zmago na velikih tekmovanjih. Z 1:0 je premagala Alžirijo, strelec odločilnega zadetka je bil kapetan Robert Koren. | Foto Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca je leta 2010 v Polokwaneju proslavljala zgodovinsko prvo zmago na velikih tekmovanjih. Z 1:0 je premagala Alžirijo, strelec odločilnega zadetka je bil kapetan Robert Koren.

Foto: Vid Ponikvar

Zadnje veliko tekmovanje, na katerem je nastopila slovenska nogometna reprezentanca, je potekalo leta 2010. Na jugu Afrike je Kekovo četo po zgodovinski prvi zmagi od napredovanja v osmino finala delilo le nekaj minut. Španija je s tiki-tako po osvojitvi evropskega naslova postala še svetovna prvakinja, Nizozemska pa je še tretjič okusila grenkobo poraza v velikem finalu.

SP 2022 Katar
Sportal Tako kontroverznega in dragega ni bilo še nikoli #video
Na Sportalu se bomo spomnili vseh dozdajšnjih svetovnih prvenstev. Pot nas bo popeljala vse do svetovnega prvenstva, ki ga je leta 2018 gostila Rusija. Vabljeni!

Prvo in do danes edino svetovno prvenstvo, ki ga je gostila črna celina, je s svojim nastopom oplemenitila tudi Slovenija. Po osmih letih se je znašla na največjem tekmovanju in že na prvem srečanju ob zvokih vuvuzel dočakala tisto, o čemer so Katančevi varovanci sanjali v Južni Koreji.

Po Alžiriji se je nasmihala še zmaga nad ZDA

Valter Birsa je na tekmi z ZDA dosegel prekrasen zadetek za vodstvo z 1:0. | Foto: Vid Ponikvar Valter Birsa je na tekmi z ZDA dosegel prekrasen zadetek za vodstvo z 1:0. Foto: Vid Ponikvar Strel kapetana Roberta Korena in ne najboljši odziv vratarja Alžirije sta v Polokwaneju pred natanko osmimi leti, pisal se je 13. junij 2010, poskrbela za zgodovinski trenutek. Igralci so zaplesali po afriško od sreče, Slovenija je prvič zmagala na velikem tekmovanju.

Paket treh točk jo je po prvem krogu postavil na prvo mesto skupine C. Tako je ostalo tudi po drugem krogu! Kekovi junaki, za katere je stiskala pesti vesoljna Slovenija, selektor Matjaž Kek pa bi takrat, če bi bile volitve, z lahkoto postal slovenski predsednik, so v drugo plesali ob robu izjemnega podviga.

Proti ZDA so v Johannesburgu vodili že z 2:0. V sanjskem prvem polčasu sta v polno zadela zdaj sveži reprezentančni upokojenec Valter Birsa in Zlatan Ljubijankić, v nadaljevanju pa je sledil preobrat. Američani so nadigrali Slovenijo, izenačili na 2:2, na koncu pa so ponosno podalpsko državico pred porazom rešili sodniki. Za še slabšo voljo je poskrbela poškodba Nejca Pečnika, ki je končal tekmovanje in odpotoval domov.

Marco Materazzi, Zinedine Zidane
Sportal Odvrnil mu je, da bi raje njegovo sestro, nato prejel udarec stoletja

Če bi Slovenija premagala Američane, bi se že uvrstila med 16 najboljših, kar bi bila senzacija brez primere, tudi tako pa se je nasmihal odličen rezultat. Težava je bila le v tem, da so tretjo tekmo odigrali proti Angliji, ki je nujno potrebovala zmago, če je po dveh skromnih remijih želela napredovati v osmino finala.

Zmanjkal je poljub sreče

Angleški zvezdniki na čelu s selektorjem Fabiem Capellom so si po zmagi nad Slovenijo oddahnili. | Foto: Sportida Angleški zvezdniki na čelu s selektorjem Fabiem Capellom so si po zmagi nad Slovenijo oddahnili. Foto: Sportida Trije levi, ki so se po žrebu skupin do tekmecev vedli skrajno podcenjevalno – na naslovnici časopisa The Sun je bil napis "Najboljša skupina po The Beatles" –, so bili pod pritiskom. Otoški zvezdniki so pod vodstvom Fabia Capella v Port Elizabethu zmagali z 1:0, a je tesen poraz še vedno ustrezal Kekovi četi. Če bi se vzporedni dvoboj med ZDA in Alžirijo končal brez zmagovalca, bi Slovenija napredovala.

Ko je sodnik v Port Elizabethu že zapiskal konec, je bilo na drugi tekmi v Pretorii še vedno 0:0. Komentator nacionalne televizije je že pozval k odpiranju šampanjca, nato pa ga je v navalu sreče šokirala novica, da je prvi zvezdnik ZDA Landon Donovan v prvi minuti sodnikovega podaljška zatresel mrežo puščavskih lisic. Ostalo je pri zmagi, Slovenija pa je zdrsnila na tretje mesto in končala tekmovanje.

V slovenskem taboru so prevladovali mešani občutki. Bili so tako blizu, a tako daleč od napredovanja. "Zmanjkal nam je tisti poljub sreče, ki bi si ga zaslužili. Naj gre, po domače rečeno, vse skupaj k vragu. Marsikaj v športu ni pošteno, to, kar se je danes zgodilo, ni bilo. Upam, da bodo to ljudje vseeno znali ceniti," je pripomnil Kek, ki so ga od novega podviga delili milimetri.

Matjaž Kek, ki se je pred leti vrnil na vroči slovenski selektorski stolček, je Slovenijo popeljal do 18. mesta na SP 2010. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek, ki se je pred leti vrnil na vroči slovenski selektorski stolček, je Slovenijo popeljal do 18. mesta na SP 2010. Foto: Vid Ponikvar

Po koncu SP so spet prišli na dan nesporazumi med predsednikom NZS Ivanom Simičem in reprezentanti. Jabolko spora je bila razdelitev finančne pogače, ki jo je kot nagrado za sodelovanje na SP 2010 prispevala Mednarodna nogometna zveza (Fifa). Šlo je tako daleč, da je skupina reprezentantov predsedniku na letališču pela provokativno pesem "Simke, lopov", že nekaj mesecev po vrnitvi v Slovenijo, kjer so Kekove junake pričakali navdušeni navijači, pa je nato zapustil predsedniški položaj.

SP 2002
Sportal Slovenija na svetovnih naslovnicah, a z nič kaj prijetno novico

Rusi prejeli močno slovensko klofuto

Zlatko Dedić je dosegel odločilni zadetek za napredovanje na SP 2010. | Foto: Vid Ponikvar Zlatko Dedić je dosegel odločilni zadetek za napredovanje na SP 2010. Foto: Vid Ponikvar Slovensko reprezentanco, ki se je pod vodstvom Matjaža Keka nekoliko pomladila, je v kvalifikacijah za SP 2010 doletela "vzhodna" skupina. Češka in Poljska sta bili favoritinji, v družbi nogometašev, ki na dresih nosijo podobo Triglava, so bili še Slovaška, Severna Irska in San Marino.

Po razburljivem skupinskem delu, v katerem je Slovenija s štirimi zaporednimi zmagami na koncu skoraj osvojila prvo mesto, mariborski Ljudski vrt pa se je izkazal za nepremagljivo trdnjavo, je napočil čas za dodatne kvalifikacije. Kekovi izbranci so osvojili drugo mesto, zaostali le za Slovaki, ki so se neposredno uvrstili na SP 2010 in si zagotovili krstni nastop na največjem tekmovanju. Milivoje Novaković je bil s petimi goli najboljši slovenski strelec.

Slovenija je v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010 izločila aktualno polfinalistko evropskega prvenstva. | Foto: Reuters Slovenija je v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010 izločila aktualno polfinalistko evropskega prvenstva. Foto: Reuters

V play-offu, ko je na drugi strani stala prepotentna Hiddinkova Rusija, aktualna polfinalistka EP 2008, sta zadela druga slovenska junaka. V Moskvi je na 1:2 znižal Nejc Pečnik, na Štajerskem pa je zlata vreden zadetek dosegel Zlatko Dedić. Rusi so pritisnili z vseh strani, a je Samir Handanović ostal nepremagan. Ostalo je pri zmagi z 1:0 in enem najlepših večerov v zgodovini slovenskega nogometa. Sloviti nizozemski strateg Guus Hiddink je bil tako razočaran, da sploh ni prišel na novinarsko konferenco.  

SP 1998 Francija
Sportal Hrvaška pravljica in bolezen Ronalda, ovita v skrivnost

Iniesta se je spomnil na Jarqueja

Andres Iniesta je odločil finale SP 2010. | Foto: Reuters Andres Iniesta je odločil finale SP 2010. Foto: Reuters Naslov svetovnega prvaka je osvojila Španija. V evropskem finalu je na Soccer Cityju, na katerem se je stiskalo okrog 85 tisoč gledalcev, premagala Nizozemsko in postala osma članica elitne druščine, ki se lahko pohvali z največjo lovoriko. Pridružila se je Braziliji, Nemčiji, Italiji, Argentini, Urugvaju, Angliji in Franciji, ki se bodo z izjemo Azzurrov (že drugič zapored) za najvišja mesta potegovali tudi letos v Katarju. Sklepno dejanje, prvo v zgodovini SP, na katerem niso nastopile Brazilija, Italija, Argentina oziroma Nemčija, je bilo napeto.

Tulipani so v svojem tretjem finalu v zgodovini SP spet ostali praznih rok. Po letih 1974 (ZRN) in 1978 (Argentina) so izgubili še proti Španiji. Rdeča furija je bila takrat na vrhuncu moči. Obdobje, ko je s tiki-tako, s katero je ogrodje zvezdnikov Barcelone vešče sodelovalo z domačimi velemojstri Reala, Atletica in drugih klubov, je prinašalo lovorike kot po tekočem traku.

Španska nogometna reprezentanca se je leta 2010 pridružila sedmim reprezentancam, ki so že osvojile naslov svetovnega prvaka. | Foto: Reuters Španska nogometna reprezentanca se je leta 2010 pridružila sedmim reprezentancam, ki so že osvojile naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Španci so leta 2008 postali evropski prvaki, dve leti pozneje najboljši na svetu, leta 2012 pa spet osvojili Euro! Za krstni svetovni naslov je bil najbolj zaslužen Andres Iniesta. Nekdanji kapetan Barcelone je odločil zmagovalca v podaljšku. V 116. minuti je zatresel nizozemsko mrežo in slekel dres, pod katerim je imel oblečeno majico v spomin na tragično umrlega kapetana Espanyola Danija Jarqueja. Slavje Špancev v Johannesburgu je bilo ogromno, z igralci ga je na štadionu delil in od sreče zapel tudi operni pevec Placido Domingo.   

SP 1994 ZDA
Sportal Nogomet izgubil smisel, avtogol plačal z življenjem

Kaj se je še dogajalo na SP 2010?

Španci so svetovno prvenstvo v Afriki začeli neprepričljivo, saj so izgubili proti Švici. V nadaljevanju so se le ogreli, najprej ugnali Honduras (2:0), nato še Čile (2:1) in rapsodija v rdeče-rumenih barvah se je lahko začela. V osmini finala je padla Ronaldova Portugalska (1:0), odločilni zadetek je prispeval najboljši strelec furije David Villa, ki je bil uspešen tudi v četrtfinalu, ko je ponovno z 1:0 padel Paragvaj. Pred tem je bila Španija zadnjič v polfinalu SP leta 1950! | Foto: Reuters Španci so svetovno prvenstvo v Afriki začeli neprepričljivo, saj so izgubili proti Švici. V nadaljevanju so se le ogreli, najprej ugnali Honduras (2:0), nato še Čile (2:1) in rapsodija v rdeče-rumenih barvah se je lahko začela. V osmini finala je padla Ronaldova Portugalska (1:0), odločilni zadetek je prispeval najboljši strelec furije David Villa, ki je bil uspešen tudi v četrtfinalu, ko je ponovno z 1:0 padel Paragvaj. Pred tem je bila Španija zadnjič v polfinalu SP leta 1950! Foto: Reuters

Oba finalista zadnjega svetovnega prvenstva, Francija in Italija, sta tekmovanje končala že po skupinskem delu. Galski petelini, ki so na prvenstvo odpotovali s prezirom dobršnega dela nogometnega sveta, saj si je Thierry Henry v dodatnih kvalifikacijah proti Irski dovolil redko videno krajo z namernim igranjem z roko, so si na tekmovanju nakopali sramoto in ogromne kritike zaradi stavke, posledice številnih nesoglasij s selektorjem Raymondom Domenechom, Azzurri pa so po menjavi generacije izgubili na odločilnem srečanju s Slovaško (2:3), ki jo je mnogo komentatorjev na prvenstvu še vedno zamenjevalo s Slovenijo. | Foto: Reuters Oba finalista zadnjega svetovnega prvenstva, Francija in Italija, sta tekmovanje končala že po skupinskem delu. Galski petelini, ki so na prvenstvo odpotovali s prezirom dobršnega dela nogometnega sveta, saj si je Thierry Henry v dodatnih kvalifikacijah proti Irski dovolil redko videno krajo z namernim igranjem z roko, so si na tekmovanju nakopali sramoto in ogromne kritike zaradi stavke, posledice številnih nesoglasij s selektorjem Raymondom Domenechom, Azzurri pa so po menjavi generacije izgubili na odločilnem srečanju s Slovaško (2:3), ki jo je mnogo komentatorjev na prvenstvu še vedno zamenjevalo s Slovenijo. Foto: Reuters

Gostitelji Južnoafričani so se v zgodovino zapisali kot prvi gostitelji, ki so tekmovanje končali že po skupinskem delu. Bafana bafana je v skupini A osvojila štiri točke, navdušila z zmago nad potolčeno Francijo (2:1), a to je bilo premalo za napredovanje. Navijači so tako žal ostali brez izločilnih bojev. | Foto: Vid Ponikvar Gostitelji Južnoafričani so se v zgodovino zapisali kot prvi gostitelji, ki so tekmovanje končali že po skupinskem delu. Bafana bafana je v skupini A osvojila štiri točke, navdušila z zmago nad potolčeno Francijo (2:1), a to je bilo premalo za napredovanje. Navijači so tako žal ostali brez izločilnih bojev. Foto: Vid Ponikvar

Na dvoboju med Nemčijo in Gano sta se pomerila brata. Jerome Boateng je nosil dres elfa, Kevin-Prince Boateng pa afriških črnih zvezd. Omenjeni reprezentanci, ki sta se pozneje uvrstili med osem najboljših, sta v skupini prehiteli Avstralijo in Srbijo, ki je pod vodstvom Radomirja Antića za edini svetel trenutek poskrbela s presenetljivo zmago nad Nemčijo (1:0). | Foto: Reuters Na dvoboju med Nemčijo in Gano sta se pomerila brata. Jerome Boateng je nosil dres elfa, Kevin-Prince Boateng pa afriških črnih zvezd. Omenjeni reprezentanci, ki sta se pozneje uvrstili med osem najboljših, sta v skupini prehiteli Avstralijo in Srbijo, ki je pod vodstvom Radomirja Antića za edini svetel trenutek poskrbela s presenetljivo zmago nad Nemčijo (1:0). Foto: Reuters

V izbrani vrsti Hondurasa so igrali kar trije bratje. Jerry, Johnny in Wilson Palacios so poskrbeli za nov mejnik, saj so se vsi trije znašli na izbranem seznamu 23 potnikov na SP. Na fotografiji je Wilson med dvobojem s čilskim zvezdnikom Alexisom Sanchezom. | Foto: Reuters V izbrani vrsti Hondurasa so igrali kar trije bratje. Jerry, Johnny in Wilson Palacios so poskrbeli za nov mejnik, saj so se vsi trije znašli na izbranem seznamu 23 potnikov na SP. Na fotografiji je Wilson med dvobojem s čilskim zvezdnikom Alexisom Sanchezom. Foto: Reuters

Argentina, ki jo je vodil Diego Armando Maradona, je spadala med največje favorite. Gavčem je šlo v skupini gladko (1:0 proti Nigeriji, 4:1 proti Južni Koreji in 2:0 proti Grčiji), nato je v osmini finala s 3:1 padla Mehika, v četrtfinalu pa je sledil potop: elf je pometel z gavči. Bilo je kar 4:0. Prvi zvezdnik Lionel Messi na prvenstvu ni dosegel niti enega zadetka. Tako je selektor Argentine po hudem porazu proti Nemčiji in izpadu tolažil Messija. | Foto: Reuters Argentina, ki jo je vodil Diego Armando Maradona, je spadala med največje favorite. Gavčem je šlo v skupini gladko (1:0 proti Nigeriji, 4:1 proti Južni Koreji in 2:0 proti Grčiji), nato je v osmini finala s 3:1 padla Mehika, v četrtfinalu pa je sledil potop: elf je pometel z gavči. Bilo je kar 4:0. Prvi zvezdnik Lionel Messi na prvenstvu ni dosegel niti enega zadetka. Tako je selektor Argentine po hudem porazu proti Nemčiji in izpadu tolažil Messija. Foto: Reuters

Brazilci so bili na dobri poti do novega velikega rezultata. V skupini niso imeli težav, v osmini finala so s 3:0 prerešetali mrežo Čila, dlje pa ni šlo. Čeprav so v četrtfinalu povedli proti Nizozemski (1:0), so tulipani na krilih dvakratnega strelca Wesleyja Sneijderja, ki je isto leto z Interjem osvojil ligo prvakov, zmagali z 2:1. | Foto: Reuters Brazilci so bili na dobri poti do novega velikega rezultata. V skupini niso imeli težav, v osmini finala so s 3:0 prerešetali mrežo Čila, dlje pa ni šlo. Čeprav so v četrtfinalu povedli proti Nizozemski (1:0), so tulipani na krilih dvakratnega strelca Wesleyja Sneijderja, ki je isto leto z Interjem osvojil ligo prvakov, zmagali z 2:1. Foto: Reuters

Portugalska je za najvišjo zmago na prvenstvu poskrbela proti Severni Korej (7:0). Kot zadnji se je med strelce vpisal tudi Cristiano Ronaldo. Portugalci na preostalih treh tekmah na SP 2010 niso dosegli niti zadetka. | Foto: Reuters Portugalska je za najvišjo zmago na prvenstvu poskrbela proti Severni Korej (7:0). Kot zadnji se je med strelce vpisal tudi Cristiano Ronaldo. Portugalci na preostalih treh tekmah na SP 2010 niso dosegli niti zadetka. Foto: Reuters

Trije levi, slovenski krvniki na SP, so hitro izpadli v osmini finala. Nemci so jih nadigrali s 4:1, razplet srečanja pa bi bil povsem drugačen, če bi sodniki priznali regularen gol Franka Lamparda. Takrat je bil Manuel Neuer (na fotografiji) že premagan. Zaradi tega se je povečala želja za golovo tehnologijo, ki je na naslednjih velikih tekmovanjih že postajala obvezni del opreme. Na sodnike so bili jezni tudi Mehičani, saj so jih opeharili v osmini finala proti Argentini (1:3). | Foto: Reuters Trije levi, slovenski krvniki na SP, so hitro izpadli v osmini finala. Nemci so jih nadigrali s 4:1, razplet srečanja pa bi bil povsem drugačen, če bi sodniki priznali regularen gol Franka Lamparda. Takrat je bil Manuel Neuer (na fotografiji) že premagan. Zaradi tega se je povečala želja za golovo tehnologijo, ki je na naslednjih velikih tekmovanjih že postajala obvezni del opreme. Na sodnike so bili jezni tudi Mehičani, saj so jih opeharili v osmini finala proti Argentini (1:3). Foto: Reuters

Gana, vodil jo je nesojeni trener velenjskega Rudarja Milovan Rajevac, je imela v četrtfinalu zgodovinsko priložnost, da postane prvi afriški polfinalist. V zadnji minuti podaljška (1:1) je Luis Suarez z roko rešil zadetek Gane. Sodnik ga je izključil in pokazal na belo točko, a je Asamoah Gyan stresel prečko. Sledila je loterija kazenskih strelov, v katerih so bili dvakratni svetovni prvaki bolj zbrani in se uvrstili v polfinale. | Foto: Reuters Gana, vodil jo je nesojeni trener velenjskega Rudarja Milovan Rajevac, je imela v četrtfinalu zgodovinsko priložnost, da postane prvi afriški polfinalist. V zadnji minuti podaljška (1:1) je Luis Suarez z roko rešil zadetek Gane. Sodnik ga je izključil in pokazal na belo točko, a je Asamoah Gyan stresel prečko. Sledila je loterija kazenskih strelov, v katerih so bili dvakratni svetovni prvaki bolj zbrani in se uvrstili v polfinale. Foto: Reuters

Nizozemci so v polfinalu strli odpor oslabljenega Urugvaja, za katerega ni mogel igrati kaznovani Suarez. Oranžni so zmagali s 3:2 in s tem poskrbeli, da se bo igral evropski finale. V drugem polfinalnem spopadu so Španci ponovno zmagali z 1:0. Tokrat je edini zadetek na srečanju dosegel Katalonec Carles Puyol. | Foto: Reuters Nizozemci so v polfinalu strli odpor oslabljenega Urugvaja, za katerega ni mogel igrati kaznovani Suarez. Oranžni so zmagali s 3:2 in s tem poskrbeli, da se bo igral evropski finale. V drugem polfinalnem spopadu so Španci ponovno zmagali z 1:0. Tokrat je edini zadetek na srečanju dosegel Katalonec Carles Puyol. Foto: Reuters

Tretje mesto so osvojili izbranci Joachima Löwa. S 3:2 so ugnali Urugvajce, pri katerih je izstopal Diego Forlan, najboljši nogometaš turnirja. | Foto: Reuters Tretje mesto so osvojili izbranci Joachima Löwa. S 3:2 so ugnali Urugvajce, pri katerih je izstopal Diego Forlan, najboljši nogometaš turnirja. Foto: Reuters

Nemčija 1990
Sportal Najprej pokvarili dan Katancu, na koncu spravili v jok Maradono

SP v JAR

Leto: 2010
Gostitelj: JAR
Zmagovalec: Španija
Finale: Španija : Nizozemska 1:0 po podaljšku (0:0)
Povprečje doseženih zadetkov: 2,27
Povprečni obisk gledalcev: 49.670
Najboljši strelci: Thomas Müller (Nemčija), Wesley Sneijder (Nizozemska), David Villa (Španija), Diego Forlan (Urugvaj) - 5 zadetkov
Uvrstitev Slovenije: izpadla v skupinskem delu, končno 18. mesto

Tekma za 3. mesto:
Port Elizabeth:
Nemčija : Urugvaj 3:2 (1:1)
Müller 19., Jansen 56., Khedira 82.; Cavani 28., Forlan 51.

Finale:
Johannesburg, štadion Soccer City, 84.490 gledalcev

Nizozemska : Španija 0:1 po podaljšku (0:0, 0:0, 0:0)
Iniesta 116.; R.K.: Heitinga 109./Nizozemska

Nizozemska: Stekelenburg, Van Bronckhorst (od 105. Braafheid), Mathijsen, Heitinga, Van der Wiel, De Jong (od 99. Van der Vaart), Van Bommel, Kuyt (od 71. Elia), Sneijder, Robben, Van Persie; selektor Bert Van Marwijk;

Španija: Casillas, Pique, Puyol, Ramos, Capdevilla, Busquets, Alonso (od 87. Fabregas), Xavi, Iniesta, Pedro (od 60. Navas), Villa (od 106. Torres); selektor Vicente del Bosque.

Leto Gostitelj Svetovni prvak
1930 Urugvaj Urugvaj
1934 Italija Italija
1938 Francija Italija
1950 Brazilija Urugvaj
1954 Švica ZRN
1958 Švedska Brazilija
1962 Čile Brazilija
1966 Anglija Anglija
1970 Mehika Brazilija
1974 ZRN ZRN
1978 Argentina Argentina
1982 Španija Italija
1986 Mehika Argentina
1990 Italija Nemčija
1994 ZDA Brazilija
1998 Francija Francija
2002 Južna Koreja in Japonska Brazilija
2006 Nemčija Italija
2010 Južna Afrika Španija
2014 Brazilija Nemčija
2018 Rusija Francija
2022 Katar ?
SP Mehika 1986
Sportal Če bi to naredil danes, bi šel v zapor
SP 1982 Španija
Sportal Italija vstala od mrtvih, svet zasovražil nemškega grobijana
Argentina SP 1978
Sportal Kontroverzno, da bolj ne bi moglo biti
Branko Oblak
Sportal Branko Oblak navdušil svet, a je jugoslovansko idilo prekinila stavka
Pele SP 1970
Sportal Italijan se je motil, Pele ni iz kosti in kože
SP 1966 Anglija
Sportal Najbolj sporna odločitev v zgodovini nogometa?
SP 1962 Čile
Sportal Po najhujšem potresu v zgodovini se je plesala samba
Pele 1958
Sportal Pele izpolnil obljubo, ki jo je dal kot deček objokanemu očetu
SP 1954 Švica
Sportal Čudež, ki je povojno Nemčijo dvignil na noge
Maracana
Sportal Praznik, ki se je sprevrgel v neverjetno državno tragedijo
SP 1938 Francija
Sportal Izžvižgani Italijani do podviga, Nemci prehitro obvestili Hitlerja
Italija 1934 nogomet SP
Sportal Na srečo niso nikoli izvedeli, ali bi Mussolini uresničil grožnje
SP 1930 Urugvaj
Sportal Branko Oblak prvi Slovenec na SP. A lahko bi bilo tudi drugače.
 
Ne spreglejte